Last Updated on 26.09.2023 by Илиян

Въпреки че не е от най-посещаваните градове в Колумбия, Богота определено заслужава вниманието ви. Столицата е разположена на 2640 метра над морското равнище и е третият най-голям град в Южна Америка. Много често градът е използван за отправна точка към по-известните туристически дестинации като Меделин, Саленто, Картахена, Санта Марта и други. Напоследък обаче все повече и повече туристи предпочитат да останат няколко дни тук, за да разгледат най-популярните забележителности в Богота и околността. Със своите калдъръмени улички в историческия център Ла Канделария, със световноизвестния музей на златото, с прекрасните гледки към планините, с вкусната храната и стотиците ресторанти, с безкрайното улично изкуство, Богота е задължителна дестинация за всеки пътешественик в Колумбия.

Как да стигнем от летище Богота до централната част на града?

Международното летище Богота (BOG), известно още като Ел Дорадо, се намира на 15 километра от централната част на града Ла Канделария. За да стигнете дотам има няколко варианта: може да хванете такси, inDrive (подобно на юбер), частен трансфер или автобус. Пътуването отнема между 30-60 минути в зависимост от трафика.

Автобус

Най-евтиният и безопасен начин да стигнете до центъра на града е с автобус Трансмиленио (TransMilenio). Преди това обаче трябва да се придвижите до спирката Estacion de El Dorado, която свърза летището с града. До нея се стига с безплатните зелени шатъл автобуси Alimentador, които превозват пътниците между отделните терминали и спирката. Цената на билета е 2400 COP, но може да се плати само с карта Tullave, която се продава на гишетата в залата за пристигащи. За нея се заплаща еднократна такса от 5000 COP, след което може да се презарежда всеки път с желаната от вас сума. Автобусът, който трябва да хванете е Transmilenio bus line no.1 (червен цвят), като последната спирка Universidades се намира в квартал Ла Канделария.

Такси

Официалната оторизирана таксиметрова служба на летище Ел Дорадо е такси Империал (Taxi Imperial). Офисът им е разположен в летището. Казвате адреса докъдето ще пътувате и плащате предварително в брой или с карта. След това служителят на компанията ще ви насочи към правилния автомобил. Пътуването с такси до централната част ще ви струва около 65 000 COP.

InDrive

Това е най-доброто предложение за превоз в цяла Колумбия. Действа на принципа на Юбер, като първо трябва да си свалите мобилното приложение и да се регистрирате с местен номер. След това въвеждате адреса и сумата, която сте склонни да платите. Ако цената, която предлагате е ниска, шофьорите ще ви предложат по-висока. Сумата, която се очаква да платите от летището до централната част в района на Канделария е между 20000-30000 COP.

Забележителности в Богота

Като един от най-големите градове в Южна Америка, Богота представлява огромен мегаполис с почти 11 милиона жители. Градът е интересна смесица от извисяващи се небостъргачи, калдъръмени улици, колониални сгради, разкошно улично изкуство, зелени планини, невероятно културно богатство и т.н. Поради наличието на много университети и библиотеки понякога е наричан като „Атина на Южна Америка“. В следващите редове ще прочетете за най-важните забележителности в Богота, които задължително трябва да посетите.

Кварталът Ла Канделария (Barrio La Candelaria)

Ла Канделария е най-емблематичният, живописен и очарователен квартал в Богота. Основан е през 1539 г. и е еквивалент на т.нар. „стар град“ в други градове.

Забележителности в Богота - Ла Канделария
Ла Канделария
Квартал Ла Канделария в Богота
Ла Канделария

Кварталът е дом на почти всички исторически и културни забележителности в Богота. Впечатляваща е архитектурата на старите къщи и сгради в испански колониален стил, барок и арт деко. Като център и ориентировъчна точка може да се смята централния площад Плаза Боливар (Plaza Bolívar).

Квартал Ла Канделария
Ла Канделария

Площад Боливар (Plaza Bolívar)

Плаза Боливар е главният площад в историческия център на Богота. Заобиколен е от редица исторически сгради, част от миналото на града. В центъра на площада има статуя на освободителя на Южна Америка Симон Боливар, а около него са разположени първоначалната катедрала на Богота (La Catedral Basílica Metropolitana de Bogotá y Primada de Colombia), съдебната палата (Palacio de Justicia); кметството на Богота (Palacio Liévano); конгреса на Колумбия (Capitolio Nacional); параклиса към катедралата и двореца на архиепископа (Capilla del Sagrario de Catedral Basílica Metropolitana y el Palacio Arzobispal). Архитектурата на сградите е в испански колониален стил, барок и арт деко.

Забележителности в Богота - площад Боливар
Площад Боливар в Богота
Площад Боливар
Площад Боливар със статуята на Симон Боливар
Първоначалната катедрала на Богота
Първоначалната катедрала на Богота

Музей на златото (Museo del Oro)

Музеят на златото е една от най-големите забележителности в Богота, дом на повече от 30 000 златни артефакти и на около 20 000 други експонати. Музеят е разположен на 3 етажа като освен златото има различни керамични, каменни, дървени и текстилни предмети. Акцентът на музея е безспорно известният златен сал Муиска, който представлява част от церемонията на легендата за Ел Дорадо.

Забележителности в Богота - музей на златото
Златният сал Муиска

За разглеждането на музея ще са ви необходими около 2 часа. Той е отворен за посетители от вторник до събота от 9 до 18 часа и в неделя от 10 до 16 часа. Входната такса е 4000 COP, а в неделя входът е безплатен.

Музей на златото в Богота
Разкошно облечена жена вожд
Музей на златото в Богота
Златна маска
Музей на златото
Музей на златото
Забележителности в Богота - музей на златото
Музей на златото

Музей Ботеро (Museo Botero)

Музеят Ботеро е едно от най-популярните места за посещение в Богота. Кръстен е на големия колумбийски художник Фернандо Ботеро. Разположен е в красивия квартал Ла Канделария в непосредствена близост до други важни забележителности като библиотеката Луис Анхел Аранго (Biblioteca Luis Ángel Arango) и музея на златото. Музеят е създаден през 2000 г. и се състои от 123 произведения на Фернандо Ботеро и още 85 на други художници. Отличителният белег на Ботеро и това, с което е известен е формата на неговите скулптури. Стилът му показва хора и предмети в големи заоблени фигури. Не пропускайте да видите неговата версия на Мона Лиза, която е просто брилянтна. Входът е безплатен.

Музей Ботеро Богота
Фернандо Ботеро – Мона Лиза
Забележителности в Богота - Музей Ботеро
Фернандо Ботеро – Крадецът
Музей Ботеро Богота
Фернандо Ботеро – Кошница с плодове

Църквата Нуестра Сеньора дел Кармен (Santuario Nuestra Senora del Carmen)

Католическият храм Нуестра Сеньора дел Кармен е разположен в колоритния квартал Ла Канделария. Църквата е построена в готически стил, украсена с византийски и арабски мотиви. Екстериорът е красиво декориран с червени и бели хоризонтални ивици, изпъквайки сред другите катедрали в Богота.

Църквата Нуестра Сеньора дел Кармен в Богота
Църква Нуестра Сеньора дел Кармен

Пазарът Плаза де меркадо де Палокемао (Plaza de Mercado de Paloquemao)

Пазарът Палокемао е един от най-очарователните в Богота. Това е мястото, където може да усетите ритъма и пулса на града, както и да надникнете в духа на Колумбия. Разделен е на секции с места за плодове, зеленчуци, цветя, месо, риба и т.н., но всяка една от тях изключително колоритна. Пазарът е отворен всеки ден от седмицата, но ви препоръчвам да го посетите рано сутринта. Намира се на около 30 мин. пеша от централния площад Плаза Боливар.

Пазарът Палокемао в Богота
Екзотични плодове на пазара Палокемао

Безплатна обиколка Графити тур

Независимо дали сте привърженик на уличното изкуство, то в Богота ще останете безмълвни от нарисуваните стени и фасади. През последните години градът стана символ на уличното изкуство, заради невероятните рисунки, коите може да видите буквално на всеки ъгъл. Неслучайно много художници от цял свят идват всяка година, за да оставят своя отпечатък в столицата на Колумбия. Именно заради това се организират безплатни графити обиколки в квартала Ла Канделария. Така ще имате възможност да научите повече за самите художници, както и да чуете интересни истории за уличното изкуство в Богота.

Графити тур Богота
Свещената царевица като символ на ново начало и живот; горещ казан със супа, символ на обединението и взаимстван от местната традиция цялата фамилия да се хранят заедно

Много от графитите разказват истории, свързани с политически, социални и житейски теми, като част от тях служат като начин на протест.

Графити тур Богота
Двете гривни на момичето символизират знамената на Колумбия и Перу – единствените държави, които отворят границите си за бежанци от Венецуела
Улично изкуство в Богота
Улично изкуство в Богота

Препоръчвам да резервирате предварително с хората от Capital Graffiti Tours, като имате опция да изберете безплатна или частна обиколка.

Парк Симон Боливар (Parque Metropolitano Simon Bolivar)

Ако сте уморени от разглеждане на забележителности в Богота и искате да избягате от шумотевицата, парк Симон Боливар е чудесно място за малко почивка. Това е един от най-големите градски паркове в света с над 1000 акра зелени площи, езера, пътеки за разходки и колоездене, както и дейности на открито.

Планината Монсерат (Cerro de Monserrate)

Една от най-посещаваните забележителности в Богота е планината Монсерат, издигаща се на 3152 м. над морското равнище. Оттук ще имате възможност да се насладите на изумителни панорамни гледки над огромната столица на Колумбия.

Гледка от планината Монсерат
Гледка от планината Монсерат
Guadalupe Hill seen from Monserrate
Гледка от планината Монсерат към хълма Гуадалупе

На върха на планината има още църква със светилище от 17 в., посветена на El Señor Caído – Падналия господар. Освен това, тук има още много сергии за сувенири, кафета и няколко ресторанта. До върха може да стигнете с кабинков лифт, фуникуляр или пеша. Популярен избор сред туристите е да се комбинират два различни метода на придвижване. Кабинковият лифт струва 12 000 COP в неделя или 27 000 COP през седмицата за двупосочно пътуване.

Забележителности около Богота

Богота не е от най-популярните туристически дестинации, но ако все пак решите да останете повечко време в града, то определено няма да скучаете. Извън града има няколко страхотни природни забележителности, които могат да бъдат посетени в рамките на еднодневна екскурзия.

Водопад Ла Чорера (Cascada La Chorrera)

Водопадът Ла Чорера е сред най-големите природни забележителности около Богота. Това е най-високият водопад в Колумбия с височина 590 метра и шестият най-висок в Южна Америка. Мястото не е особено популярно сред чужденците, но пък е едно от любимите места за екотуризъм на местните жители.

Водопад Ла Чорера
Водопад Ла Чорера

Може да посетите водопада в рамките на един ден, но е препоръчително да хванете автобус рано сутринта, за да имате повече време на разположение. Повече за прехода до Ла Чорера може да прочетете тук.

Лагуна Гуатавита (Laguna de Guatavita)

Лагуна Гуатавита е едно от най-интересните места край Богота, защото оттам тръгва легендата за Ел Дорадо. Някога това място е било свещено за местното племе Муиска, а днес е популярна туристическа забележителност, разположена на 75 километра от столицата Богота.
Посещението на лагуна Гуатавита става с платен екскурзовод и обикновено се прави като се събере група.

Къде да хапнем в Богота?

В Богота има стотици места за хранене, но ако сте позиционирани в района на Ла Канделария горещо препоръчвам да посетите следните три ресторанта:

Пуерта Фалса (Puerta Falsa)

Ресторант Puerta Falsa е истинско бижу в сърцето на Богота. Това емблематично заведение е основано през 1816 година и предлага някои от най-типичните местни ястия. Не пропускайте да опитате тамалес (tamales), както и топъл шоколад с алмохабана, хляб с масло и сирене (Chocolate Completo, Almojabana, pan con mantequilla y queso).
Интересното е, че Антъни Бурдейн е гостувал в това заведение, като е похвалил местното тамале. Ресторантът приема плащане само в брой.

Тамале в Пуерта Фалса
Тамале

Ла Пуерта де ла Катедрал (La Puerta de la Catedral)

Ресторант La Puerta de la Catedral е друго знаково място в Богота. Намира се в колоритния квартал Ла Канделария в къща с над 300 години история. Заведението предлага традиционна колумбийска кухня, като един от специалитетите е автентичната супа Ахиако (Ajiaco), която е сред символите на Колумбия. Цените тук са по-високи от други места, но пък обслужването и храната са на изключително високо ниво.

Традиционна супа Ахиако
Традиционна супа Ахиако

Madre (Pizzería Madre)

Ресторант Мадре е друго прекрасно място за хапване в Богота. Интериорът на заведението е с много модерен индустриален стил. Храната е вкусна, а обслужването отлично. Има голям избор от салати и опции за паста, в допълнение към много видове пица.

Къде да спим в Богота?

Богота е огромен град и затова е от съществено значение да изберете правилното място, където да отседнете. Едни от най-предпочитаните и безопасни квартали са Ла Канделария, Чапинеро и Зона Роса.
Ла Канделария е старият квартал на Богота с прекрасно колониално наследство. Тази част от града е сред най-любимите на всички туристи, заради местоположението си до най-популярните забележителности.

Booking.com

Друго желано място за избор на хотел е кварталът Зона Роса (Zona Rosa). Наричан е още като туптящото сърце на Богота, заради нощния живот, който се вихри. В района са разположени голям брой магазини, кафенета, ресторанти и нощни клубове. Чапинеро (Chapinero) е дом на изключителни ресторанти и нощни клубове. Тук се намира и известната зона Г (Zona G), като се предполага, че буквата „г“ идва от думата гурме. Ако сте любители на интернационална кухня тук ще имате възможност да опитате френска, перуанска, китайска, испанска и т.н.
Също така Чапинеро е предпочитано място сред LGBTQ общността, като местните го наричат Чапигей (Chapigay).

Автор

Напиши коментар