Last Updated on 31.08.2023 by Илиян

Предстои ви пътуване до Сицилия, Италия? Ако отговорът е да, то не пропускайте да посетите един от най-очарователните и привлекателни градове Таормина. Той е сред най-популярните дестинации в Сицилия и предпочитано място за разходка, заради чудесното си местоположение с изглед към Йонийско море и разбира се към вулкана Етна. Десетките културно-исторически забележителности в Таормина, красивите плажове и кулинарните изкушения, които дебнат от всеки ъгъл, привличат хиляди туристи всяка година.

Таормина, Италия

Как да стигнем от Катания до Таормина?

Най-близкото летище до Таормина е разположено в Катания, което означава, че най-вероятно ще тръгнете оттам. Имате няколко опции за придвижване, като може да изберете най-удобния за вас.

Влак

Има няколко влака дневно, които тръгват от централната жп гара в Катания (Catania Centrale) и стигат до гара Таормина Джардини (Taormina-Giardini). Пътуването е с продължителност малко над един час, но от жп гарата в Таормина трябва да хванете автобус от градската мрежа, който да ви откара до централната част на града за около 15 минути. Цената на билета с влак е 5.80 €.

Автобус

Най-удобният вариант да пътувате от Катания до Таормина е с автобус. Повечето автобуси са през един час, като има две компании, които осъществяват превози – Interbus и Etna. Пътуването е с продължителност около 1 час и 15 минути. Двупосочният билет струва 11€ на място, докато ако ги закупите предварително онлайн ще платите 9€. 

Забележителности в Таормина

Основните забележителности в Таормина могат да бъдат видяни в рамките на един ден. Градът е доста малък и по-голямата част от тях са разположени около централната пешеходна улица Корсо Умберто. По-долу в публикацията ще прочетете за най-интересните места, които може да посетите.

Уличка в Таормина
Живописна уличка в Таормина

Античният театър (Teatro Antico di Taormina)

Античният театър е една от най-големите забележителности в Таормина. Той датира от 3-ти век пр. н. е. и до ден-днешен е домакин на редица концерти и представления. От театъра се открива поразителна гледка към цялото крайбрежие на Йонийско море и планината Етна на заден план.

Забележителности в Таормина - Античният театър
Античният театър
Забележителности в Таормина
Гледка от Античния театър

Входната такса е 10€ за възрастни и 5€ за граждани на ЕС между 18 и 25 години. За лица под 18 години входът е безплатен.

Порта Месина и Порта Катания (Porta Messina & Porta Catania)

Порта Месина и Порта Катания са двата главни входа, които маркират краищата на пешеходната улица Корсо Умберто. Портите са построени в отбранителните крепостни стени, които някога са защитавали древния град Таормина. Порта Месина е по-новата от другата и първоначално е наричана Порта Фердинанда, като датира от периода на Бурбоните през деветнадесети век.

Порта Месина и Порта Катания
Порта Месина и Порта Катания

Пешеходната улица Корсо Умберто (Corso Umberto)

Корсо Умберто е главната пешеходна улица в Таормина. Тя преминава през историческия център на града и е сред най-посещаваните места в Таормина. По нейното протежение има много магазини, кафенета и ресторанти, а вечер е винаги оживена с местни и туристи.

Корсо Умберто Таормина
Корсо Умберто
Корсо Умберто Таормина
Магазин за сувенири на Корсо Умберто

Площад IX април (Piazza IX Aprile)

Площад IX април е сред най-големите забележителности в Таормина. Намира се в центъра на Корсо Умберто и носи името на популярна дата от сицилианската история. Елегантният площад е заобиколен от кафенета и ресторанти, и десетки художници, които рисуват портрети и пейзажи. В допълнение към това много улични музиканти се грижат за доброто настроение на хората с типични сицилиански песни. Площадът може да се похвали и като мястото, откъдето се откриват най-красивите панорамни гледки към залива на Наксос, Йонийско море, планината Етна и руините на античния театър на Таормина.

Площад IX април в Таормина
Площад IX април

Църквата Сан Джузепе (Chiesa di San Giuseppe)

Църквата Сан Джузепе е построена в бароков стил в периода от края на 1600 г. до началото на 1700 г. Тя се намира на площад IX април близо до часовниковата кула. Храмът впечатлява с двойното стълбище пред централния вход, оградено с красива каменна балюстрада.

Катедралата на Таормина (Duomo di Taormina)

Катедралата на Таормина се намира в историческия центъра на града. Зданието датира от 13 век, но през вековете е възстановена върху руините на църква, посветена на Сан Никола от Бари (San Nicola di Bari). Изградена е от големи каменни блокове и повече прилича на крепост, отколкото на църква.

Катедралата на Таормина
Катедралата на Таормина

Часовниковата кула (Torre dell’Orologio)

Средновековната кула Torre dell’Orologio е разположена на площад IX април. Известна е още като Torre di Mezzo (Средна кула) или Porta di Mezzo (Средна порта). Първоначално кулата Torre di Mezzo е построена през 12 век върху гръко-римски основи, но през 1676 г. е напълно разрушена. Три години по-късно тя е възстановена с монтиран часовник и оттогава става известна като часовниковата кула.

Часовниковата кула в Таормина
Часовниковата кула

Одеон

Одеонът (нар. още Малкият театър) не е сред най-популярните забележителности в Таормина, но ако разполагате с повече време препоръчвам да го посетите. Той се намира зад църквата Св. Екатерина Александрийска, близо до Палацо Корвая и главната улица Корсо Умберто. Открит е случайно по време на археологически разкопки през 1892 година. Построен е по времето на римския император Цезар Август Октавиан през втори век, когато Таормина става военна колония.

Забележителности в Таормина - Одеонът
Одеонът в Таормина

Одеонът е отворен за посещение всеки ден след 09.00 ч., като входът е безплатен.

Църквата Св. Екатерина Александрийска (Chiesa di Santa Caterina d’Alessandria)

Църквата Св. Екатерина Александрийска е построена през първата половина на XVII в. в бароков стил върху руините на Одеона, който от своя страна лежи върху останките на древногръцки храм. Храмът е известен със своя красив портал, декориран с розов мрамор и статуята на света Екатерина над него.

Църквата Мадона дела Рока (Chiesa Madonna della Rocca)

Както може би се досещате от името църквата Мадона дела Рока е построена в скала. Тя се намира в скалист хълм над Таормина, откъдето може да се насладите на изумителни гледки към града и Йонийско море. До нея може да стигнете по добре поддържана стръмна пътека за около 20-25 минути пеша от Одеона.

Църквата Мадона дела Рока
Църквата Мадона дела Рока
Забележителности в Таормина
Гледка към Таормина

Градините на вила Комунале (Villa Comunale di Taormina)

Обществената градина на вила Комунале е една от най-хубавите забележителности в Таормина. Градините и декорациите са създадени по идея на британската благородничка лейди Флорънс Тревелян, наричани victorian follies. Те са лесно достъпни от централната част на града и служат за място за разходка и почивка както от парещото слънце, така и от натоварения градски живот. Входът за градините е безплатен.

Градините на вила Комунале
Градините на вила Комунале
Гледка към Етна от градините на вила Комунале
Гледка към Етна от градините на вила Комунале

Кога да посетим Таормина?

Най-приятното време за посещение на Таормина е през пролетта и есента, а дори и през зимата, когато няма много туристи. Избягвайте да пътувате през летните месеци от юни до август, защото температурите са много високи, а освен това хиляди туристи пътуват към Сицилия по това време.

Автор

Напиши коментар