Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Кюстендил е един от най-древните български градове, пленяващ със своите културно-исторически забележителности, минерални извори и плодородни овощни градини. Още от римско време градът се превръща във важен балнеологичен център, който и до ден-днешен привлича хиляди посетители. Със своите 40 минерални извора той гордо носи прозвището „градът на изворите“. През античността е носил името Пауталия, като според учените наименованието означава „изворен град“ или „бликащи извори“.

Римски терми, древни бани, църкви, джамия и крепости са само част от всички забележителности в Кюстендил, които ще ви накарат да се пренесете в отминали епохи.

Забележителности в Кюстендил

Както вече споменах, Кюстендил е един от най-древните градове в България с хилядолетни традиции и култура. Градът е дом на редица исторически обекти, като голяма част от тях се намират на пешеходно разстояние един от друг. В следващите редове ще се запознаете с най-популярните забележителности в Кюстендил и околността, които успях да видя и бих препоръчал на всеки посетител на града да види.

Римски терми

Започваме разходката с една от най-големите забележителности в Кюстендил – Римските терми. Изградени са през II-III в., като са вторите по големина римски терми след тези във Варна, за които можете да прочетете тук. Обществените бани са били част от голям комплекс – асклепион. Проучени са шест помещения на площ от 1000 кв. м., снабдени с отоплителна система – хипокауст. От 1968 г. термите са обявени за паметник на културата от национално значение.

Забележителности в Кюстендил - Римски терми
Римски терми
Римски терми в Кюстендил
Римски терми

Ахмед бей джамия / Археологически музей

На един хвърлей разстояние от Римските терми се намира джамията Ахмед бей. Построена е в средата на XV в., като се предполага, че е изградена върху основите на средновековната българска църква „Света Неделя“. Джамията впечатлява с широк купол, мраморни стълбове и подпори. Понастоящем джамията не функционира и служи като изложбена зала на музея в Кюстендил. През 1968 г. джамията Ахмед бей е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с категория „национално значение“. Изложбената зала в джамията е отворена за посетители от вторник до събота.

Ахмед бей джамия в Кюстендил
Ахмед бей джамия
Ахмед бей джамия Кюстендил
Ахмед бей джамия

Чифте баня

Точно до Ахмед бей джамия е друга значима забележителност – Чифте баня. Тя е построена върху основите на късносредновековна турска баня. Първоначално е била построена през 1489 г. от Сюлейман паша върху основите на Пауталийския асклепион. В началото на XX в. банята е частично разрушена и върху основите и е изградена нова модерна градска баня. Тя функционира и до ден-днешен като сградата е на два етажа, състояща се от две отделения – мъжко и женско, всяко от които има по три басейна с минерална вода.

*Не пропускайте да надникнете вътре, за да видите великолепната мозайка на една от стените.

Чифте баня в Кюстендил
Великолепната мозайка в Чифте баня

Пиркова кула

Пирковата (на места ще я срещнете като Пиргова) кула е друга старинна забележителност, построена в края на XIV – началото на XV в. Представлява отбранителна кула с височина 15.50 м. Името ѝ произлиза от гръцката кула „пиргос“, което означава кула. Кулата има почти квадратна форма, състояща се от приземие, което е служело за склад и 3 етажа. На първия етаж са разположени каменно огнище за отопление и две бойници. Вторият етаж е пригоден за живеене, а третият е осигурявал кръговата отбрана. По подобие на предишните два обекта и тази постройка е обявена за паметник на културата с категория „национално значение“.

*За да посетите кулата трябва първо да отидете до джамията Ахмед бей, където се намира служителката, която отговаря и за двата обекта.

Пиркова кула Кюстендил
Пиркова кула

Джамия Фатих Мехмед

Джамията Фатих Мехмед е обявена за архитектурен паметник на културата с категория национално значение. Носи името на османския султан Мехмед II, известен с прозвището си „Ел-Фатих“ (Завоевателя). Предполага се, че датира от 1531 г., както е изписано с тухли в източната част на купола, но може да се отнася и до по-късна реконструкция. В момента джамията не функционира и в изключително лошо състояние.

Забележителности в Кюстендил - Джамия Фатих Мехмед
Джамия Фатих Мехмед
Джамия Фатих Мехмед
Джамия Фатих Мехмед

Къща музей Ильо войвода

Къща музей Ильо войвода е музейна историческа сбирка на регионалния историческия музей в Кюстендил с акцент върху живота и делото на Ильо Войвода. Къщата е построена през 70-те години на XIX в., а след Освобождението там живее славният хайдутин и революционер Ильо войвода. Реставрирана е през 1979-1980 г. и официално открита като музей през 1981 г. Обявена е за паметник на културата. Къщата музей е отворена за посетители от вторник до събота.

Къща музей Ильо войвода
Къща музей Ильо войвода

*Не пропускай да видите и паметника на Ильо Войвода, който се издига близо до къщата.

Паметникът на Ильо Войвода в Кюстендил
Паметникът на Ильо Войвода

Дервиш баня

Дервиш баня е поредната забележителност в Кюстендил, която не бива да бъде пропусната. Тази турска обществена баня е построена през 1566 г. и е функционирала повече от 400 години – до 1992 г. Банята е изградена от ломени каменни блокове и червени тухли, а на фасадата освен годината на строеж са упоменати още две години – 1604 г. и 1835 г., които вероятно показват кога е имало ремонтни дейности. За съжаление в момента банята е затворена и няма информация дали отново ще отвори врата.

Дервиш баня е обявена за паметник на културата, част от национален архитектурен и археологически резерват „Пауталия-Велбъжд-Кюстендил“.

Дервиш баня Кюстендил
Дервиш баня

Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“

Ако сте почитатели на изкуството, а и не само, то художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ е задължителна за посещение, когато сте в Кюстендил. Тя носи името на най-значимия български художник и съдържа богата колекция от над 350 негови картини. Ще останете възхитени от невероятно красивите платна на великия художник, оставил толкова ценно наследство след себе си.

Макове - Владимир Димитров - Майстора
Макове – Владимир Димитров – Майстора
Българската Мадона - Владимир Димитров - Майстора
Българската Мадона – Владимир Димитров – Майстора

Галерията е включена сред Стоте национални туристически обекта на България.

Работно време и входни такси за художествената галерия

  • Възрастен – 6.00 лева
  • Ученици, студенти, пенсионери и деца (от 7 до 18 г.) – 4.00 лева
  • Семеен билет – 12.00 лева
  • Беседа – 20.00 лева

Безплатни посещения: 

  • Деца до 7 години
  • Всеки четвъртък

Работно време:

  • Всеки ден от 10:00 – 18:00 часа

Железният мост

Железния мост, наричан още Моста с голите жени, е разположен над река Банщица. Построен е през 1909 г. по проект на архитект Рудолф Фишер и свързва железопътната гара с централния градски площад.

През 1969 г. мостът е преустроен и разширен със стоманобетонна конструкция, а в четирите му края са поставени голи скулптури на женски фигури. Те символизират щедростта на кюстендилската природа (плодородието, минерални извори) и съпротивителното движение.

Железният мост в Кюстендил
Скулптура на гола жена

Къща музей Димитър Пешев

Къща музей Димитър Пешев е част от регионалния исторически музей в град Кюстендил. Къщата е точно копие на родния дом на политика Димитър Пешев, известен със своята роля за спасяването на българските евреи. Музеят притежава една от най-големите експозиции на оригинални вещи, снимки и факсимилета, свързани със спасението на българските евреи.

Къща музей Димитър Пешев
Къща музей Димитър Пешев

Сградата на Община Кюстендил

Сградата, в която се помещава кметството с администрацията на община Кюстендил, е една от най-забележителните в града. Построена е в периода 1889-1894 г. за местното педагогическо училище по проект на виенския архитект Фридрих Грюнангер. Красивото здание е разположено в центъра на града, непосредствено до площад Велбъжд.

Сградата на Община Кюстендил
Сградата на Община Кюстендил

Прокопиевата къща

Прокопиевата къща е построена е през XVIII в. и е най-старата възрожденска къща в Кюстендил. Намира се в централната градска част на града в близост до площад Велбъжд.

Забележителности в Кюстендил - Прокопиевата къща
Прокопиевата къща

Средновековна църква Свети Георги

Църквата Свети Георги се намира в квартал Колуша в югозападната част на Кюстендил. Това е най-старата запазена средновековна църква в Кюстендил, датираща от X-XI в. Храмът е типичен представител на рядко срещаните кръстокуполни църкви.

Забележителности в Кюстендил - средновековна църква Свети Георги
Средновековна църква Свети Георги

Средновековната църква Свети Георги притежава голяма историческа, художествена и архитектурна стойност, като е обявена за паметник на културата с категория „национално значение“. Отворена е за посещение от сряда до неделя.

Емфиеджиевата къща

Емфиеджиевата къща е построена е през 1874 г. и е принадлежала на Христо Лазов Казанджията, първомайстор от кюстендилския еснаф. Разположена е в подножието на лесопарк Хисарлъка, в центъра на махала Лозенец, в която са живели по-заможните жители на града.

Емфиеджиевата къща в Кюстендил
Емфиеджиевата къща

Къщата е архитектурен паметник от епохата на Възраждането, а в момента вътре се помещава музейната експозиция „Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на ХІХ и началото на ХХ век“. Отворена е за посетители от понеделник до петък.

Регионален исторически музей „Академик Йордан Иванов“

Регионалният исторически музей е един от най-старите музеи в България, създаден през 1897 г. Той носи името на големия български учен академик Йордан Иванов. Към музея са изградени няколко постоянни експозиции: археологическа, нумизматична, националноосвободителните борби на населението от кюстендилския край (къща музей Ильо войвода),  градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на XIX и началото на ХХ век (къща музей Емфиеджиевата къща) и спасяването на българските евреи (къща музей Димитър Пешев).

Крепост Хисарлъка

Крепост Хисарлъка e късноантична и средновековна крепост, разположена на най-високата равнинна част на едноименния хълм. Тя е изградена в края на ІV – началото на V в., като е оцеляла до XV в., когато е разрушена от османските завоеватели. Крепостта има форма на неправилен многоъгълник и е защитена с 14 кули. Главната порта е на източната стена, а в рамките на укрепената площ са разположени обществени и жилищни сгради. По време на археологическите разкопки са намерени многобройни находки, които говорят за продължително използване на крепостта през Античността и Средновековието.

Забележителности в Кюстендил - крепост Хисарлъка
Крепост Хисарлъка

Крепостта Хисарлъка е една от най-големите забележителности в Кюстендил и една от най-значимите крепости на територията на България.

*Не пропускайте да се насладите на прекрасната гледка към Кюстендил, която се открива от крепостта.

Гледка към Кюстендил
Гледка към Кюстендил

Забележителности около Кюстендил

Край Кюстендил има няколко близки забележителности, които не бива да пропускате, когато сте в тази част на България. Веднага щом посетите крепостта Хисарлъка, може да продължите по пътя нагоре към близкото село Богослов. Там се намират величествените вековни секвои.

Вековните секвои

Вековните секвои се намират в местността Ючбунар край кюстендилското село Богослов. Трите уникални секвои – гигантея са обявени за природна забележителност през 1989 година с цел опазване на вековни дървета. Възрастта им е над 130 години, а височината над 30 метра.

Вековните секвои край Кюстендил
Вековните секвои край Кюстендил

Кадин мост

Кадин мост, известен и като Невестин мост, е една от най-големите забележителности около Кюстендил. Разположен е над река Струма в село Невестино на около 15 км. от града. Мостът е изграден през 1470 г. и се смята за един от най-забележителните паметници на строителството у нас. Той впечатлява с интересна амалгама от антични, средновековни и ренесансови форми. Дължината му е около 100 м., а ширината – 5 метра. В източния парапет от южната страна на моста е вградена плоча с надпис на турски език, която гласи, че мостът е изграден по заръка на везир Исак Паша от Егира.

Кадин мост
Кадин мост

През 1968 г. мостът е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение.

Места за настаняване в Кюстендил

Кюстендил е една от най-предпочитаните дестинации за балнеотуризъм в България и като такава горещо препоръчвам да отседнете в хотел, в който ще може да се насладите на СПА процедури и басейн с минерална вода. В следващите редове ще ви разкажа за хотела, в който имах удоволствието да остана два дни – Медикъл СПА хотел Стримон Гардън.

Медикъл СПА хотел Стримон Гардън

Историята на тази сграда започва през далечната 1954 г., когато е построена като почивна станция на трудещите се селяни. 12 години по-късно Кюстендил е обявен за национален курорт, като тогава се открива балнеолечебницата на почивната станция. Неслучайно историята му е свързана с пионерството в балнеолечението. Въпреки че през годините хотелът е изцяло реновиран, то сградата все още е запазила същия облик и аристократизъм.

Медикъл СПА хотел Стримон Гардън
Медикъл СПА хотел Стримон Гардън
Градината на хотел Стримон Гардън
Градината на хотел Стримон

През годините Медикъл СПА хотел Стримон Гардън е отличаван с множество престижни награди като СПА хотел на годината през 2006 г. според БХРА (Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация), най-добър СПА хотел на Балканите за 2012 г., най-добър Медикъл Спа хотел за 2018 г., награда на БУБСПА за най-добър Медикъл СПА хотел и още много други.

Хотелът разполага с просторна СПА и уелнес зона с различни удобства като фитнес, открит и закрит минерален басейн, финландска сауна, парна баня, голямо джакузи, топла релакс пейка, зона с топли легла, термален басейн с дълбочина 1.10 м. и температура 45°C и контрастен басейн, който представлява голяма дървена вана с дълбочина 0.90 м. и температура на водата 20°C.

Освен всичко това хотелът притежава просторни и модерни конферентни зали, подходящи за провеждане на семинари, презентации, тийм билдинги и т.н.

Вътрешен басейн в Медикъл СПА хотел Стримон Гардън
Вътрешен басейн в СПА зоната

Престоят в хотела буквално надхвърли очакванията ми, като цялостното отношение на персонала беше повече от страхотно, а всички служители много любезни и гостоприемни. Обръщам специално внимание и на храната, която беше много разнообразна, вкусна и най-важното – прясна.

Голям бонус е, че хотелът е разположен на много комуникативно място в близост до художествената галерия Владимир Димитров – Майстора и само на 5-6 минути пешеходно разстояние от централния площад Велбъжд. Така след обиколка на всички тези забележителности в Кюстендил ще можете да се насладите на чудесните условия за релакс и почивка в Медикъл СПА хотел Стримон Гардън.

Booking.com

Автор

1 Коментар

  1. Pingback: Травел блогърът Илиян от One Ticket Just Go избра да отседне именно в Медикъл СПА хотел Стримон Гардън – Медикъл СПА хотел “Стримон Гардън” 5*, К

Напиши коментар