Last Updated on 29.05.2022 by Илиян

Стара планина е една от най-красивите планински вериги на Балканския полуостров. Тя се разпростира предимно на територията на България и Сърбия, като и в двете страни могат да се открият приказни местенца. Едно такова място е една от най-популярните забележителности край Пирот, Сърбия – каньонът Росомачки лонци (Rosomački lonci), за който ще можете да прочетете по-долу в публикацията.

Стара планина в Сърбия
Стара планина по пътя от Пирот към Славиня

Росомачки лонци

Живописният каньон Росомачки лонци, познат още и като Славинско гърло (Slavinjsko grlo), се намира в намира в източна Сърбия и е една от най-големите забележителности край Пирот, разположена само на около 30 км. от града. Каньонът се простира на дължина около 500 метра между селата Росомач и Славиня. Той е образуван вследствие на вертикална ерозия в най-дълбоките части на морето още от времето на юрския период.

Как да стигнем до Росомачки лонци?

Отправна точка за каньона Росомачки лонци е село Славиня. То е разположено на около 30 км. източно от Пирот. Най-лесният и удобен начин да стигнете дотам е с автомобил. Пътят е сравнително хубав като само на определени участъци трябва да бъдете внимателни и да превключите на по-ниска предавка.

След като влезете в селото ще видите голяма информационна табела с указателна стрелка за начало на пешеходния маршрут. В близост има голяма беседка, където можете да паркирате.

Беседката и информационната табела в село Славиня
Беседката и информационната табела в село Славиня

Пътеката започва оттам, а реката ще ви се падне отляво. В началото пътят се разклонява, но вие продължавате по широката пътека.

Забележителности край Пирот - Начало на маршрута към Росомачки лонци
Началото на маршрута към Росомачки лонци

На много места има указателни стрелки, които да следвате. Продължавате да вървите докато стигнете голяма поляна.

Голямата поляна по пътя към Росомачки лонци
Голямата поляна по пътя към Росомачки лонци

Пресичате поляната и следвате пътеката по поречието на реката до каньона.

Пътеката към Росомачки лонци
Част от пътеката по пътя за Росомачки лонци

Непосредствено преди да видите каньона има полянка с изградени маси и пейки, където да починете или хапнете. Целият маршрут отнема около 30 минути пеш.

Маршрут към Росомачки лонци
Поляната с маси и пейки на метри от каньона

Когато застанете с лице към каньона от дясната ви страна има пътечка, по която можете да се изкачите до ръба на скалите. Горе ще видите друга малка пътечка, която води до началото на каньона откъм село Росомач.

Забележителности край Пирот - Росомачки лонци
Росомачки лонци
Каньонът Росомачки лонци
Поглед към Росомачки лонци от другата страна

Росомачки лонци е истински скъпоценен камък, който е изключително лесно достъпен. Заедно с водопада Тупавица оформят двете най-големи природни забележителности край Пирот, които могат да бъдат посетени в рамките на един ден.

Автор

Напиши коментар