Last Updated on 12.09.2023 by Илиян

След няколко дни в Токио и еднодневно пътуване до Нико, напуснах столицата на Япония и се отправих към Каназава по път към Киото. Причината да посетя това място бе известната градина Кенрокуен и именно заради това отделих само половин ден на града. Всъщност Каназава се оказа един един от скритите скъпоценни камъни на Япония. Тук можете да се потопите в древната японска култура, история и традиция.

Как да стигнем от Токио до Каназава?

  • С влак (Шинкансен)

Най-добрият и удобен начин да стигнете до Каназава от Токио е с влак. За притежателите на карти JR Pass с линията JR Hokuriku Shinkansen, която директно свързва столицата с Каназава за около 3 часа.

Гарата в Каназава - гледка към портата The Tsuzumi Gate
Гарата в Каназава – гледка към портата The Tsuzumi Gate
  • С автобус

Най-евтиният начин да стигнете до Каназава от Токио е с автобус. Пътуването отнема около 8 часа, a повечето автобуси тръгват през нощта. Можете да погледнете разписанието и да резервирате автобусни билети онлайн на сайта на Willer Express.

  • Със самолет

Най-близкото летище до Каназава се намира в Коматсу (KMQ), което е на около 40 минути с автобус до града. Времетраенето на полета от Токио до Каназава е около един час.

Каназава – атракции и забележителности

Пристигнах към обяд, като се придвижих с влака, който беше покрит от JR Pass-a. Каназава е главен град на префектура Ишикава (Ishikawa Prefecture). По време на периода Едо, градът е бил седалище на клана Маеда, който е бил вторият най-мощен феодален клан след Токугава. Днес Каназава се гордее с много исторически забележителности и модерни музеи.

Градината Кенрокуен (Kenrokuen Garden)

Най-голямата туристическа атракция тук е градината Кенрокуен. Името буквално означава „Градината на шестте величия“: простор, уединение, изкуство, старинност, изобилие от вода и просторни гледки, които според китайската пейзажна теория са шестте основни атрибути, които съставят една перфектна градина.

Малко езерце в градината Кенрокуен
Малко езерце в градината Кенрокуен
Гледка от мостчето Ханамибаши, известно още като "Мостче с гледка към цветя"
Гледка от мостчето Ханамибаши, известно още като „Мостче с гледка към цветя“
Борови дървета Карасаки
Борови дървета Карасаки със защита против снеговалеж

Градината Кенрокуен

Градината Кенрокуен в Каназава, Япония

Водопадът Мидори-Таки
Водопадът Мидори-Таки

Японско име: 兼 六 園
Работно време: 7:00 – 18:00 ч. (от март до 15 октомври); 8:00 – 17:00 ч. (16 октомври до февруари)
Входна такса: ¥ 320

Замъкът Каназава (Kanazawa castle)

Точно срещу входа на градината се намира Замъкът Каназава, който от 1583 г. до края на Едо периода е бил седалище на мощния клан Маеда. Замъкът е опожаряван няколко пъти през вековете, но впоследствие е реставриран.

Главният ход на замъка в Каназава - Ishikawa-mon Gate
Главният ход на замъка в Каназава – Ishikawa-mon Gate

Разположен е в центъра на града и построен на най-високото място между реките Сай и Асано. Обграден е от ровове и канали за допълнителна защита. За набавянето на питейна вода са построени множество канали, построени в периода 1583-1630 година, които са свързани към рововете.

Входът Ishikawa-mon Gate
Входът Ishikawa-mon Gate отблизо
Портата Kahoku-mon Gate в замъка Каназава
Портата Kahoku-mon Gate
Складът Gojukken Nagaya с двете кули
Складът Gojukken Nagaya с двете кули
Замъкът Каназава
Замъкът Каназава

Японско име: 金 沢 城
Работно време: 7:00 – 18:00 ч. (от 1 март до 15 октомври); 8:00 – 17:00 ч. (16 октомври до февруари)
Входна такса: Безплатен вход с изключение на някои части от комплекса

На път за Нагоя

Полюбувах се на красотите на Каназава и на следващата сутрин трябваше да пътувам за Киото. Рано сутринта обаче програмата беше допълнена с неочаквано посещение на Нагоя. Възможността да пътуваш с JR Pass дава много опции за промяна на маршрута. Така по пътя първата спирка се оказа именно този град. С население над 2 млн. души това е четвъртият по големина град в Япония. За съжаление голяма част от него е бил разрушен по време на бомбардировките през 1945 година, включително повечето от историческите сгради. В рамките на 4-5 часа успях да видя някои интересни неща, в това число и една от най-разпознаваемите сгради в Япония – научният музей. Музеят е дом на най-големия планетариум в света и има три главни секции. Много от експонатите са специално пригодени за достъп за деца.

Научният музей в Нагоя
Научният музей в Нагоя
Автор

Напиши коментар