Last Updated on 04.07.2021 by Илиян

Уикендите са прекрасно време, за да се възползвате от всичко, което България може да ви предложи. В тази публикация ви предлагам един специален уикенд в Родопите за всички, които обичат природата и историята в този регион. Маршрутът е двудневен и включва посещение на три от най-високите водопади в Родопите, езера, пещера, както и на най-големия феодален замък на Балканския полуостров.

Уикенд в Родопите: ден 1

Пролетта в България е един от най-хубавите сезони, изключително благодатен за посещение на водопади, когато снеговете се топят, а водите са пълноводни. Започваме нашата разходка с първия от поредицата водопади в Родопите.

Сливодолското падало

Водопад Сливодолско падало е един от най-високите водопади в Родопите, като водата пада от височина 49 метра. Намира се в резерват Червената стена и е обявен за природна забележителност. Пътеката до водопада започва веднага след първия тунел след Бачково по пътя от Асеновград към Чепеларе и Смолян. Веднага след моста имате възможност да паркирате и от двете страни на пътя. След това трябва да се върнете по моста до тунела, откъдето започва и самата пътека. Има няколко жълти указателни табели, така че няма как да се объркате. Пътеката е добре поддържана с табели и маркировка, дървени мостчета и стълби. Времето необходимо за преминаването ѝ е приблизително 1 час и 40 минути.

Уикенд в Родопите - екопътека Сливодолско падало
Екопътека Сливодолско падало
Малък водопад по пътя към Сливодолското падало
Малък водопад по пътя към Сливодолското падало

Трите смолянски езера

Екопътека Трите смолянски езера се намира на около 65 км. от Сливодолското падало и на 10 км. от Смолян. Тя включва трите най-горни езера – Тревистото, Бистрото и Мътното. По време на разходката покрай трите смолянски езера ще видите обозначените с табели „Трон на Евридика“ и „Лирата на Орфей“. Представляват интересни дървета, чиито форми са се преплели и съединили под формата на трон и лира. По протежение на цялата екопътека има маркировка и указателни табели, така че няма как да се объркате. Разходката е подходяща за хора от всички възрасти, като няма да ви отнеме повече от час.

Смолянски езера - Тревисто езеро
Тревисто езеро
Екопътека Трите смолянски езера
Екопътека Трите смолянски езера

Пещера Ухловица

Следващата спирка от нашия уикенд в Родопите бе пещера Ухловица. Тя се намира на около 25 км. югозападно от  Смолян и на 3 км. североизточно от село Могилица. До нея се стига по стръмен участък от около 800 метра с наличието на 189 стъпала до входа и с денивелация 160 м. Дължината на пещерата е 460 метра, от които 330 м. благоустроени. Тя впечатлява с изключителни красиви сталактити и сталагмити, дентрити, бял водопад, както и с впечатляващо чисто малко синтрово езерце, което се пълни с кристално чиста вода само напролет.

Уикенд в Родопите - пещера Ухловица
Пещера Ухловица
Синтровото езерце в пещера Ухловица
Синтровото езерце и белият водопад в пещера Ухловица

Разходката из пещерата се осъществява само с екскурзовод, като продължителността е около 45-50 минути. Работното време е от 9:00 до 17:00 ч., като последна група е в 16:00 часа. Цената за възрастни е 6 лв., а за учащи 3 лв.

Агушеви конаци

След като разгледахме пещера Ухловица се отправихме към село Могилица, където се намират Агушевите конаци. Селото е разположено само на 4,2 км. от пещерата и на 27 км югозападно от град Смолян. Комплексът е изграден в началото на ХІХ век от български майстори строители за Салих Ага и неговите синове. От 1964 г. обектът е обявен за архитектурен и художествен паметник от национално значение. Функционирал е като етнографски музей, но след реституция през 2001 г. Агушевите конаци са върнати на наследниците на Салих Ага. В момента комплексът е частна собственост, но е отворен за посетители.

Уикенд в Родопите - Агушевите конаци в село Могилица
Агушевите конаци в село Могилица

Агушевите конаци представляват най-големият феодален замък в Родопите без аналог на Балканския полуостров. Всички сгради в конака имат общо 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Комплексът има три самостоятелни двора, изолирани един от друг с вътрешни зидове. По време на обиколката екскурзоводът ще ви разкаже за историята на обекто, сградите, стаите, както и за кулата, наподобяваща на морски фар. Отвън тя е красиво украсена със стенописи, а вътрешното архитектурно оформление е изпълнено от чам, орех и череша.

Кулата в Агушевите конаци
Кулата в Агушевите конаци

Входна такса с включена екскурзоводска беседа:

  • Възрастни – 6 лева
  • Учащи – 3 лева
  • Деца до 7 години – безплатно

Комплексът е отворен всеки ден от 09:30 до 12:30 ч. и от 13:00 до 18:00 ч.

Уикенд в Родопите: ден 2

Вторият ден от нашия уикенд в Родопите започна с посещение на едно от най-невероятните места в България с впечатляващи природни пейзажи – каньонът на водопадите край Смолян. Предвидливо решихме да нощуваме в града, за да може рано сутринта да посетим природния резерват, докато няма хора.

Booking.com

Екопътека Каньона на водопадите

Екопътека Каньона на водопадите е едно от най-красивите и живописни места в България. Нейното начало започва от покрайнините на Смолян, малко след изхода на града в посока към село Мугла. Дължината ѝ е около 6 километра, като 3 часа са напълно достатъчни, за да я разгледате, разбира се, без почивките. Маршрутът включва множество дървени мостчета, водопади, панорамни площадки и места за отдих.

Екопътека Каньона на водопадите
Екопътека Каньона на водопадите

Кулминацията на екопътека Каньонът на водопадите е водопадът Орфей. Той е един от най-високите водопади в България с височина 68 метра.

Водопад Орфей
Водопад Орфей
Уикенд в Родопите - водопад Сърцето в каньона на водопадите
Водопад Сърцето

Друго спиращо дъха място е гледката от една от панорамните площадки, откъде се разкрива приказна към гр. Смолян и Родопите.

Панорамна площадка с гледка към Смолян
Панорамна площадка с гледка към Смолян

Самодивското пръскало

Веднага след каньона на водопадите се отправихме към Самодивското пръскало. Той е част от екопътека Струилица-Калето-Лъката, чието начало започва на 3 километра от град Девин в близост до голям обществен плувен басейн, а малко преди него има и безплатен паркинг. Разстоянието от Смолян до Девин е около 65 км. Общата дължина на маршрута е около 4-5 километра и отнема около 2-3 часа за разходка. Ако нямате време, както в нашия случай, можете да се отбиете само до Самодивското пръскало, който е един от най-високите водопади в Родопите. Разстоянието от началото на пътеката до водопада се изминава за около 30 минути, като първите 15 минути се върви по прав участък. Височината на Самодивското пръскало е около 70 м., което го нарежда редом до Сливодолското падало и водопадът Орфей в Каньона на водопадите, които посетихме преди това.

Самодивското пръскало
Самодивското пръскало
Автор

Напиши коментар