Last Updated on 06.06.2021 by Илиян

Сувчарско пръскало е един от най-любимите ми водопади в България. Височината му е 54 м. с директен пад на водата, нареждайки се сред най-големите в страната. През последните няколко години това място стана много популярно, нареждайки се сред най-красивите природни забележителности в България. По-долу ще намерите всичко, което трябва да знаете за Сувчарско пръскало и защо това е един от най-живописните водопади за посещение в България.

Къде се намира водопад Сувчарско пръскало?

Водопад Сувчарско пръскало се намира в Средна стара планина, близо до с. Христо Даново, община Карлово, област Пловдив. От Пловдив до с. Христо Даново разстоянието е около 80 км., от София около 120 км. и на 110 км. от Стара Загора. Стигнете ли селото можете да паркирате както в центъра му, където има голям безплатен паркинг, така и някъде по стария път, който води нагоре към планината.

Долмен Плочата и Мраморно езеро: една различна идея за разходка

Как да стигнем до Сувчарско пръскало?

До водопад Сувчарско пръскало се стига изключително лесно и няма никакъв шанс да се изгубите. Минава се по стар изоставен асфалтов път в посока към планината. Има два варианта да стигнете до водопада, като единият е малко по-дълъг. Първият вариант е да паркирате в центъра на селото и да тръгнете пеша нагоре към асфалтовия път, като оттам разстоянието до водопад Сувчарско пръскало е около 4.7 км. Точно този вариант избрахме и ние. Малко след като излезете от село пътят се разклонява на две. И двете посоки водят към асфалтовия път, но ако поемете наляво ще минете през по-стръмен участък. Пътеката надясно е в по-добро състояние, но се заобикаля малко повече.

Пътека след с. Христо Даново
Разклоняващата се пътека след селото

Вторият вариант е да се придвижите с автомобил по стария асфалтов път до където можете да стигнете. Преди няколко години, когато за пръв път посетих водопада, имаше много паднали камъни и отломки от скали, но сега голяма част са разчистени от пътя, което дава възможност да стигнете възможно по-напред с кола и да спрете някъде по пътя.

Асфалтов път към Сувчарско пръскало
Старият асфалтов път, по който се минава

Пътеката се изкачва постепенно като денивелацията е около 500 метра. На места се откриват прекрасни панорамни гледки, които не бива да пропускате.

Живописна гледка по пътя към водопада
Живописна гледка по пътя към водопада

След около 1 час и 10 мин. нормално ходене се стига до циментов мост, след който трябва да се отклоните вдясно по малка пътечка по десния бряг на Сувчарска река. Има табела, която сочи посоката на водопада, както и надпис на земята.

Надпис указващ посоката към водопад Сувчарско пръскало
Надпис указващ посоката към водопада

Оттам се продължава по тясна и малка пътечка, която преминава през гората.

Пътеката след мостчето
Пътеката след мостчето

След около 10 минути ще се озовете точно пред красивия и изящен водопад. Пред него има естествено образувана платформа, откъдето можете да се полюбувате на гледката, както и да направите снимки. В подножието на водопада се образува малко вирче, като по-смелите могат дори да се изкъпят. 

Водопад Сувчарско пръскало
Водопад Сувчарско пръскало

Разположение на водопада Сувчарско пръскало го прави много атрактивен за посещение в рамките на един свободен ден, а за тези, които искат да разгледат региона, може да се комбинира и с други забележителности. Пътеката до водопада е отворена целогодишно, въпреки че през зимните месеци е по-трудно достъпна и трябва да се внимава с посещението ѝ.

Автор

2 Коментара

    • Благодаря! Едно от най-хубавите места, които могат да се посетят за един ден от Пловдив.

Напиши коментар