Last Updated on 13.08.2023 by Илиян

Водопад Маринка се намира близо до малкото селце Минка, разположено в подножието на планинската верига Сиера Невада, Колумбия. Минка е само на около 22-23 км. от Санта Марта и е идеалното място, ако искате да избягате от забързания начин на живот в големия град. През последните години Минка стана предпочитана дестинация, защото е отправна точка към популярния преход към Изгубения град (Ciudad Perdida). В следващите редове ще прочетете всичко, което трябва да знаете за посещението на водопада Маринка, друга голяма забележителност в Минка.

Как да стигнем до водопада Маринка?

Водопадът Маринка се намира само на около един час пеш от центъра на Минка. Имате възможност да стигнете дотам самостоятелно, с организирана екскурзия или да хванете мото-такси, което да ви закара до входа на парка. Цената за превоз с мото-такси е 10 000 COP  на посока. Ако сте повече хора по-добрият вариант е да хванете някой шофьор с джип, който да ви закара. Ние решихме да отидем пеша, но не бих го препоръчал заради прахоляка, който се вдига от преминаващите мотори. Първоначално мислихме, че се минава през някакви пътеки в джунглата, но се оказа, че е просто един черен път с много, ама много прахоляк.

Началото на маршрута за водопад Маринка започва от центъра на Минка по път, наречен Серо Кенеди Ориенте (Cerro Kennedy Oriente).

Начало на пътеката към водопада Маринка

Пътят върви само на юг, като разстоянието е 3.6 км. В един момент от дясната страна на пътя ще видите една едва забележима табела, указваща път към друг водопад. Пътеката тръгва веднага надолу и след около 100 метра ще стигнете до водопад, наречен Ойдо дел Мундо (Oido del Mundo).

Водопад Ойдо дел Мундо в Колумбия
Водопад Ойдо дел Мундо

Ние не му обърнахме особено внимание, защото точно в този ден имаше страшно много хора. Върнахме се на главния път и продължихме нагоре. По някое време ще видите указателна табела за водопада Маринка и след около 15 минути ходене по стръмен хълм ще стигнете до входа. Няма никакъв шанс да се заблудите и да объркате пътя.

След като стигнете входа за водопада трябва да платите такса в размер на 10 000 COP. Комплексът е частен, като има добре поддържана градина, алеи за преминаване, тоалетни, места за сядане, както и ресторант.

Комплекс водопад Маринка
Пътечка в началото на комплекса

Водопад Маринка

Водопадът Маринка включва 2 големи водни каскади, разположени почти една до друга. За да стигнете до първата каскада трябва да минете нагоре през градината. Първият водопад е по-красив и величествен, но не става за плуване.

Водопадът Маринка край Минка
Първата каскада на водопада Маринка

Вторият водопад е разположен малко по-надолу. Той е със значително по-малък размер, но пък има голям вир, в който може да се плува, когато не е претъпкано.

Втората каскада на водопада Маринка

На територията на парка има няколко тоалетни, където може да се преоблечете, в случай че решите да се изкъпете. Освен всичко това на разположение за посетителите има и огромен хамак, на който може да се излегнете и да се насладите на гледка отвисоко към водопада Маринка.

Водопадът Маринка не е от калибъра на Ла Чорера, но е много живописен и приятен за посещение. Ако някога имате път към тази част на света не пропускайте да го добавите в местата, които трябва да посетите.

Автор

Напиши коментар