Last Updated on 04.06.2023 by Илиян

Със своите 590 метра височина водопадът Ла Чорера е най-високият водопад в Колумбия и шестият най-висок в цяла Южна Америка. Той далеч не е от най-популярните места за посещение сред чуждестранните посетители и доста често е пренебрегван в полза на други природни обекти. Една от вероятните причини затова е, че са намира в близост до Богота, където туристите не остават много време. Въпреки това, ако планирате пътуване до столицата на Колумбия, силно препоръчвам да си отделите поне два дни за разглеждане на основните забележителности в Богота, както и още един ден, за да посетите красивия водопад Ла Чорера.

Къде се намира водопадът Ла Чорера?

Водопадът Ла Чорера се намира на около един час от столицата Богота. Най-удобният начин да стигнете дотам е с междуградски автобус или с организирана екскурзия. Междуградските автобуси потеглят от гарата, която се намира на ъгъла на Calle 6 и Carrera 14, точно до полицейския участък. На пръв поглед „гарата“ не изглежда като традиционните автобусни гари, а по-скоро прилича на неголям хангар. Оттам трябва да хванете автобус с крайна спирка Чоачи (Choachí), като трябва да уведомите шофьора, че искате да слезете на отбивката за водопада Ла Чорера. Автобусната компания Transoriente осъществява превози до Чоачи, респективно и до Ла Чорера, като цената на еднопосочен билет до водопада е 9 000 COP.

Маршрут до Ла Чорера

Автобусът спира в началото на път, който води до входа на парк Авентура Ла Чорера (Aventura La Chorrera). Там ще видите малко магазинче, откъдето може да си закупите вода или нещо за хапване. Оттук до входа на парка разстоянието е 4,5 км., като може да тръгнете пеша или да си хванете такси. Отстрани на магазина има много шофьори, с които може да се договорите за цена според броя на пътниците. Освен това е препоръчително да се разберете да ви вземе и навръщане в определен час. Ние бяхме четири души и платихме 60 000 COP за отиване и връщане.

Магазинчето, където спират автобусите

Пътеката за водопада Ла Чорера започва от табелата на парка. Първоначално се минава по асфалтов път, а по-късно преминава в обособена туристическа пътека. Ще видите много обработваеми земи, коне, крави и няколко селски къщи по протежението на пътя.

Начало на пътеката към водопада
Живописната природа по пътя към Ла Чорера
В далечината се открояват обработваемите земи на фермерите

След около 15-20 минути ходене ще стигнете до малък комплекс със зона за почивка. Оттам започва друга пътека, която води до водопада Ел Чифлон.

Водопад Ел Чифлон (El Chiflon)

Маршрутът до този водопад е кръгов и се минава буквално под него. Първоначално пътеката върви нагоре, преминава през горната част на водопада и слиза надолу до подножието му. Оттам се открива много красива гледка към водопада в цялата му прелест.

Водопад Ел Чифлон в Колумбия
Водопад Ел Чифлон

След това продължавате напред като пресичате реката по дървено мостче, нар. Puente el Chiflon, и се качвате нагоре към изходна позиция.

Мостчето Пуенте Ел Чифлон
Мостчето Пуенте Ел Чифлон

Маршрутът и водопадът са много живописни и определено не бива да бъдат пропускани. Когато се върнете в начална позиция може да хапнете нещо и да си починете преди да потеглите към голямата цел – водопада Ла Чорера. Времето, което е необходимо за изминаването на кръговия маршрут е около 35-40 минути.

За посещението на водопада Ел Чифлон предварително бях чел, че има входна такса, но когато ние отидохме нямаше абсолютно никакви хора и така влязохме безплатно.

Водопад Ла Чорера (Cascada La Chorrera)

След като се полюбувахме на изящния водопад Ел Чифлон продължихме по пътя си. Пътеката към Ла Чорера преминава през много живописни места – от зелените морави и шарените цветя до гъстите гори на джунглата. Тук ще срещнете много различни видове птици, както и изобилие от пищна зелена растителност.

Живописна гледка по пътя към Ла Чорера
Живописна гледка по пътя към Ла Чорера

Колкото повече приближавахме водопада, толкова гледките ставаха по-зрелищни. На няколко пъти се откриваха приказни места, откъдето се виждаше великолепния водопад Ла Чорера.

Водопад Ла Чорера, Колумбия
Водопад Ла Чорера
Водопад Ла Чорера в Колумбия
Водопад Ла Чорера в далечината

В един етап от пътя ще попаднете на табела с надпис Пещера на маймуните (Cueva de los monos), въпреки че нито прилича на пещера, нито има маймуни.

Малко преди да стигнете финалната точка на маршрута се минава по клатушкащ се дървен мост, от който се открива спираща дъха гледка към бездната под него и към водопада.

Водопад Ла Чорера
Гледка към Ла Чорера
Водопад Ла Чорера
Водопад Ла Чорера

Цялото разстоянието от първия водопад Ел Чифлон до Ла Чорера се взима за около един час и половина нормално ходене. Навръщане може да минете по друга пътека, но в даден етап се обединява с главната, така че няма да имате поводи за тревоги.

Пътеката навръщане от водопада

Посещението на водопада Ла Чорера беше едно от най-неповторимите преживявания, които имах по време на престоя ми в Колумбия. Ако търсите допълнителна доза спокойствие и тишина, непременно трябва да избягате от шума и суетата на Богота, и да се насладите на еднодневно пътуване до водопада Ла Чорера.

Автор

Напиши коментар