Last Updated on 13.09.2023 by Илиян

Пристигане в Банкок

Пристигнах в Банкок (столицата на Кралство Тайланд) с полет от Сием Реап. Времетраенето на полета беше с продължителност малко повече от час. Тъй като кацнах късно вечерта не ми остана време за разглеждане и оставих всичко за следващите три дни.

В Банкок има от всичко – храмове, дворци, паркове, небостъргачи, широки булеварди, водни пазари, пищен нощен живот и вкусна храна. Столицата на Тайланд е доста космополитна и вълнуваща и неслучайно това е един от най-посещаваните градове в целия свят. Мястото е истински туристически рай и предпочитана дестинация, като доказателство за това е постоянно нарастващия брой туристи, които идват всяка година.

Забележителности

Още от сутринта се усещаше непоносимата жега в Банкок. Тук е необходимо да вметна, че това е един от най-горещите градове в света. Средната температура на въздуха е 28°C, а допълнителен фактор за повишаване на градусите допринася и смога.

Веднага след закуска се отправих към едно от най-живописните места – Wat Arun (Храмът на зората). За съжаление беше в процес на реставрация и нямах възможност да го разгледам. Храмът е един от най-великолепните в Банкок и определено ще го посетя при следващото си пътуване.

Уат Арун / Wat Arun
Уат Арун / Wat Arun

От другата страна на река Чао Прая пък се намират други известни забележителности – Храмът на полегналия Буда и Гранд Палас и Изумрудения Буда.

Wat Pho (Храмът на полегналия Буда)

Ступи

Wat Pho Wat Pho

Това е един от най-старите и най-големи храмове не само в Банкок, а в цял Тайланд. Класифициран е с най-висока степен на първокласните кралски храмове. Известен е с огромната 46-метрова статуя на полегналия Буда.

Статуята на полегналия Буда

Тук се намира и най-голямата колекция от изображения на Буда.

Phra Rabiang

Phra Ubosot
Основната зала за будистки ритуали – Phra Ubosot

След този прекрасен храм се насочих към Кралския дворец (Grand Palace). За мое съжаление Гранд Палас беше затворен за посещение в рамките на два дни, заради предстоящата коронация на новия крал. Повечето от вас навярно са запознати, че предишният крал Рама IX почина през октомври 2016 година и в страната бе обявен едногодишен траур. Кралят управляваше Тайланд в продължение на 70 години, с което е и най-дълго царувалия монарх в света.

След като стана ясно, че няма да успея да посетя двореца в този ден потърсих набързо място за хранене. Седнах в първия ресторант, който видях и си поръчах традиционна местна люта супа Tom Yum с калмари и гъби. Малко по-късно разбрах, че това беше най-голямата ми грешка от началото на пътуването ми. Получих хранително отравяне и след като повърнах 7 пъти в рамките на 40 минути едва събрах сили да се прибера. Прекарах ден и половина на легло и така пропуснах да посетя древната столица на Тайланд Аютая, която историческа част е включена от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство, както и много други забележителности в Банкок.

На третия ден от престоя си в Тайланд бях решен на всичко, за да не прекарам и последния си ден затворен в апартамента. Стиснах зъби и се отправих отново към Гранд Палас с надежда, че този път ще успея да го посетя. Така и стана.

Кралският дворец и храмът на Изумрудения Буда / The Grand Palace & The Temple of the Emerald Buddha (Wat Phra Kaew)

Кралският дворец се намира в старата част на Банкок на брега на река Чао Прая (Chao Phraya). Представлява великолепен комплекс от невероятни сгради и свещени места. Строителството на комплекса започва през 1782, когато крал Рама I решава да премести столицата от Тонбури в Банкок. Комплексът е заобиколен от 1900 метра дълги стени, които служат и като укрепление в случай на нападение от врагове.

Храмът на Изумрудения Буда е кралски параклис, разположен в рамките на стените на двореца. Изумруденият Буда е най-ценната реликва на Тайланд. Според легендата, това изображение на Буда произхожда от Индия, където мъдрецът Нагасена предсказал, че Изумруденият Буда ще донесе „просперитет и превъзходство на всяка страна, в която се намира“. Изумруденият Буда в тъмно зелена статуя, изсечена от цял къс зелен нефрит и е висока от 66 сантиметра.

Wat Phra Kaew

Yaksha
Thotsakhirithon – гигантските демони (Yaksha) пазители на изхода към Кралския дворец
Phra Mondop
Phra Mondop
 Golden Chedi of Wat Phra Kaew
Golden Chedi of Wat Phra Kaew

Kinnorn

View of the temple and golden stupa

Траурна процесия в Кралския дворец в Банкок
Траурна процесия по случай кончината на крал Рама IX
Кралският дворец в Банкок
Кралският дворец в Банкок
Phra Maha Monthien Palace Group
Phra Maha Monthien Palace Group

Банкок беше последното място от моето пътешествие. Започнах от Виетнам, където имах чудесен престой, преминах през Камбоджа, за да се насладя на величествения храм Ангкор Ват и завърших по не чак толкова прекрасен начин в Тайланд. Въпреки това оставам с положителна нагласа от щастливите моменти, които преживях.

Автор

2 Коментара

  1. Много е красиво! 🙂
    Страхотни спомени!
    Нека следващото ти пътешествие до там, бъде по-добро и да останеш с изцяло хубави впечатления!

Напиши коментар