Last Updated on 28.08.2023 by Илиян

Меандрите на Увац се намират в югозападната част на Сърбия и са една от най-впечатляващите забележителности в страната. Неслучайно са обявени за едно от седемте природни чудеса на Сърбия. С течение на хиляди години река Увац е изваяла това великолепно творение, проправяйки си път през драматичния карстов масив Пещерско плато (Pešter plateau). В този участък стените на каньона могат да достигнат до 100 метра. Районът е изключително живописен с извисяващите се планински върхове, пещери и река Увац.

Меандрите на Увац
Меандрите на Увац

Специален природен резерват Увац в Сърбия

Меандрите на Увац са част от природния резерват Увац (Special Nature Reserve Uvac), която е защитена територия, известна с опитите за опазване на белоглавия лешояд (Griffon vulture). Освен тази рядка птица резерватът е дом и на уникални растителни и животински видове. Тук се намира и най-големият пещерен комплекс на територията на Сърбия. Пещерната система в долината на Увац е с дължина около шест хиляди метра. Най-ниската точка на резервата е 760, а най-високата – 1322 метра надморска височина.

Белоглавият лешояд, пещерите и меандрите на Увац са само някои от местата, които можете да видите по време на обиколката на природния резерват.

Белоглав лешояд

Белоглавият лешояд е друга съществена причина за посещение на резервата Увац. Природолюбители и орнитолози идват всяка година тук, за да видят и заснемат този изчезващ вид. Размахът на крилата му е с внушителните размери от 2.3 до 2.8 метра. Той е един от двата останали вида лешояди, които гнездят на територията на Сърбия. Резерватът Увац е дом на най-голямата популация от тези редки видове птици на Балканите. Ролята на белоглавия лешояд в екосистемата е уникална и незаменима, защото се храни само с мъртви животни, като по този начин предотвратява разпространението на болести и инфекции.

Как да стигнем до меандрите на Увац?

По-големите градове в района са Нова Варош (Nova Varoš) и Нови пазар (Novi pazar), като и двата са на разстояние около 50 км.

Достъпът може да бъде от двете страни на реката в зависимост от това къде се намирате. Имайте предвид, че ако идвате от Нова Варош ще може да видите само езерото с лодка. За да видите меандрите от най-хубавото място ще трябва да отидете от другата страна, където се намира платформата „Молитва“. За целта ще трябва да се придвижите с лодка и след това да стигнете до другия бряг, откъдето да се качите до върха.

Ние се придвижихме от Нови пазар към Сйеница и по-пътя се откриваха много живописни гледки към планината Голия.

Планината Голия
Планината Голия

След като се подмине Сйеница се преминава се през неасфалтиран път, който е в много лошо състояние. Най-добрият вариант е с офроуд автомобил или да наемете такси. Ние стигнахме с колата до място в началото на черния път и паркирахме там. Пешеходният преход беше около 6 км. в едната посока, но си заслужаваше усилието. Просто следвайте знаците „Vidikovac“, колкото и нарядко да се срещат и ще достигнете до платформата за наблюдение на меандрите на Увац.

Природният парк е достъпен чрез много организирани турове, но може да се направи и самостоятелно.

Природен резерват Увац

Прочетете още → Кравице – всичко, което трябва да знаете

Природен парк Увац Природен парк Увац Природен парк Увац

Платформата за наблюдение Молитва (Viewpoint Molitva)

Платформата за наблюдение „Молитва“ се намира на 10 километра от малкото градче Сйеница. Гледката към меандрите от това място е една от най-уникалните в Сърбия. Веднъж щом достигнете до платформата ще видите какво великолепно творение е изваяла природата. Гледката е зашеметяваща, особено когато реката е пълноводна. Когато стигнахме имаше само трима души. Изглеждаше сякаш това място не е толкова популярно, въпреки че туризмът в Сърбия се разраства през последните години. Малко след като тръгнахме на обратно туристите започваха да идват, за което бяхме щастливи, че успяхме да избегнем тълпите.

Меандрите на Увац Меандрите на Увац

Има и друга платформа за наблюдение, наречена Veliki vrh viewpoint, но тя не е толкова атрактивна, колкото „Молитва“.

Дейности

Освен краткия преход до „Молитва“ можете да се качите на някоя от преминаващите лодки по реката и да посетите пещерата Ледена пећина (Ice Cave). Тъй като каньонът на река Увац е защитен, достъпът и разходката с лодка стават само с организирана екскурзия. Цената е около 1100 RSD (9-10 €), включвайки и посещение на пещерната система Ушачки пећински систем (Usac Cave System). Обиколките започват от страната на Нова Варош и продължават между 3-4 часа. Разбира се онези, които искат да направят прехода до платформата Veliki vrh ще трябва да резервират екскурзия, която да съчетава разходка с лодка и хайкинг. Тази обиколка ще отнеме малко повече време – между 5-6 часа.

Природен резерват Увац

Ако имате нужда от повече информация може да се свържете с местните власти в официалния сайт на резервата.

Уебсайт: www.uvac.org.rs

Какво да носим?

  • Туристически обувки
  • Слънцезащитен крем
  • Връхна дреха (при влизане в пещерата)
  • Храна и вода
  • Пари в брой
  • Камера/фотоапарат

Кога да посетим меандрите на Увац?

Най-добрият период за посещение на меандрите на Увац е от средата на май до края на септември, когато времето е топло и приятно за разходка. През месец май водите са най-пълноводни, растителността е в своя разцвет, а животните най-активни. По време на топлите месеци юли и август може да бъде препълнено с туристи, защото голяма част от европейците използват своите отпуски именно тогава.

Къде да спим в района на Увац?

Има много възможности за настаняване в района на национален парк Увац. Най-близо до парка можете да нощувате в малкото градче Сйеница. Голяма част от местата за настаняване са къщи за гости и апартаменти. Бъдете сигурни, че имате пари в брой, защото почти никъде не приемат кредитни/дебитни карти

  • Сйеница

Едно от най-хубавите места тук е Apartmani Hia, които се радват на доста висок рейтинг, но са подходящи за 4 души. Друг вариант е къща за гости Dobrila, която е удачен вариант за двама души.

  • Нови пазар

Тук ще намерите по-голям избор за настаняване от Сйеница. Apartments Beli предлагат комфортни апартаменти, подходящи от 2 до 4 човека. Това е едно от топ местата в Нови пазар на доста атрактивна цена.

  • Нова варош

Apartman Marija е оценено като най-изгодно и с най-висок рейтинг според Booking. Намира се само на 1 километър от центърa и в близост има безплатен паркинг.

Booking.com

Автор

Напиши коментар