Last Updated on 12.09.2023 by Илиян

Да си призная честно никога преди не бях чувал за природен резерват Транг Ан във Виетнам. Всичко се случи след завръщането ми в Ханой от екскурзия до залива Халонг. Въпреки че беше късно вечерта улиците бяха пълни с хора, които се отправяха към дискотеки, барове и караоке заведения. В това число всички магазини, сергии, офиси на тур. агенции бяха отворени и търговията кипеше с пълна пара. В офиса на една от многобройните агенции успяхме да спазарим екскурзия до това приказно място за сумата 22 USD с взимане от и връщане до хостела в Ханой. Виетнам разполага с толкова много красиви места, че понякога е много трудно да си избереш по картинки на кое място искаш да отидеш. Още повече, че в този регион туристите предпочитат да посетят по-популярната дестинация Там Кок (Tam Coc). Определено това беше едно от най-добрите ми решения от периода ми в страната.

Пътуване от Ханой до Транг Ан

Пътят от Ханой до Транг Ан беше около три часа. Първата спирка от нашето пътуване бе храмът на Бай Дин (Buddhist temple of Bai Dinh), където е една от най-големите пагоди в страната.

Пагодата Бай Дин в провинция Нин Бин
Пагодата Бай Дин в провинция Нин Бин

Там, също така, може да видите и голямата бронзова статуя на Буда.

Статуя на Буда
Голямата статуя на Буда

След това посетихме местен ресторант, където имахме възможност да се насладим на местни специалитети като козе месо с бъз.

Природен резерват Транг Ан

Природен резерват Транг Ан (Tràng An) e живописна местност в близост до Нин Бин (Ninh Bình), Виетнам. Малкото градче е столица на едноименната провинция. Намира се в северната част от страната на около 100 км. южно от Ханой. Провинция Нин Бин се гордее с едни от най-впечатляващите природни пейзажи в Югоизточна Азия. Освен с вдъхновяващата си природа, районът предлага чудесна възможност да се докоснете до автентичните села и селския начин на живот във Виетнам. Природен резерват Транг Ан се намира до южната граница на делтата на Червената река (Red River) и представлява грандиозен пейзаж от варовикови карстови върхове, покрити с растителност и наситени с долини, като много от тях са частично потопени и заобиколени от стръмни отвесни скали. Транг Ан е известен още като Халонг на земята.

В ранния следобед започна и самата разходка с лодка в природен резерват Транг Ан. Нейното времетраене бе с продължителност около 1 час и 45 минути.

Качвайки се на лодката погледът ми беше вперен ту наляво, ту надясно, ту напред. Накъдето и да гледах гледката беше прелестна. Зеленина, тишина, спокойствие и душевна нирвана. Чуваха се само звуците на водата при всяко загребване с греблото и шума на вятъра. Никой не беше в състояние да развали перфектната идилия. Неслучайно през 2014 година ландшафтен комплекс Транг Ан беше включен в световното наследство на ЮНЕСКО.

Природен резерват Транг Ан във Виетнам
Природен резерват Транг Ан във Виетнам
Природен резерват Транг Ан във Виетнам
Природен резерват Транг Ан

Преминахме през няколко зашеметяващи пещери, като трябваше да гледаме внимателни скалите пред нас, защото бяха на сантиметри над главите ни. Тези естествени пещери са се образували в продължение на милиони години.

Природен резерват Транг Ан
Природен резерват Транг Ан
Природен резерват Транг Ан
Природен резерват Транг Ан

Екскурзията до Транг Ан беше перфектната комбинация между природна красота и историческо величие. След това приказно преживяване всички си тръгнахме доволни и радости от факта, че успяхме да се насладим максимално на прекрасната природа във Виетнам.

Автор

Напиши коментар