Last Updated on 13.09.2023 by Илиян

Национален парк Торес дел Пайне се намира в южната част на чилийска Патагония. Той е биосферен резерват с изключително разнообразна флора и фауна. Пейзажът е изумителен – величествени назъбени планини, тюркоазени езера, огромни ледници и каскадни водопади. Природата е дива и непокътната, а мястото е идеално за трекинги, въпреки бурните ветрове. Със своята зашеметяваща природна красота Торес дел Пайне се нарежда сред най-грандиозните паркове не само в Патагония, а и в целия свят.

Настаняване и транспорт

Най-близкият град до Национален парк Торес дел Пайне е Пуерто Наталес. Тук е мястото, където можете да нощувате в случай, че не сте си запазили хотел или „refugio“ на територията на парка. Друга опция е да къмпингувате, но трябва имате палатка и спален чувал. Имайте едно наум, че цените в Пуерто Наталес не са никак евтини, особено по време на силния туристически сезон.

Има различни видове компании, които предлагат транспорт до входа на парка. Една от транспортни фирми Bus-Sur осъществява по два превоза през деня – в 07:00 и 11:30 часа. Автобусът спира на 2 места – Лагуна Амарга и Пудето/Катамаран.

  • Пуерто Наталес (07:00 ч.) – Лагуна Амарга (09:00 ч.) – Пудето/Катамаран (10:00 ч.)
  • Пуерто Наталес (11:30 ч.) – Лагуна Амарга (13:30 ч.) – Пудето/Катамаран (14:30 ч.)
  • Пудето/Катамаран (12:30 ч.) – Лагуна Амарга (13:30 ч.) – Пуерто Наталес (15:30 ч.)
  • Пудето/Катамаран (18:00 ч.) – Лагуна Амарга (19:00 ч.) – Пуерто Наталес (21:00 ч.)

Ако не нощувате на територията на парка задължително трябва да се върнете до паркинга преди 19:00 ч. Билети се продават на гарата, откъдето тръгват всички автобуси. Цената на двупосочен билет е: CLP $15000 (≈ €19.76), но аз купих моя за CLP $12000 (≈ €15.81) от компанията JBA Patagonia, така че винаги питайте за отстъпка от цената. Може да платите с кредитна/ дебитна карта или в брой в чилийско песо. Имайте предвид, че някои ПОС терминали не приемат определени карти, затова е хубави винаги да имате и пари в брой.

Автобус JBA Patagonia

Национален парк Торес дел Пайне

Ден 1: Хайкинг до Мирадор Лас Торес (Mirador Las Torres)

Ако разполагате с малко време, така както аз, е напълно възможно да посетите Торес дел Пайне за два дни и да се възползвате максимално от престоя си. Не пропускайте да направите хайкинг до поразителните гранитни върхове, които се извисяват над ледниково езеро. Смята се, че това е един от най-великите дневни походи в света.

За този поход трябва да слезете на Лагуна Амарга, където местен рейнджър ще ви инструктира за реда в парка. Оттам се купуват билети като задължително трябва да носите своите паспорти.

Билетът за чуждестранни граждани струва CLP $21 000 (≈ €27.67) през високия сезон (1 октомври до 30 април) и CLP $11 000 (≈ €14.50) през ниския сезон (1 май до 30 септември). Таксата може да бъдете платена само в брой в чилийско песо, американски долари или евро, защото не приемат кредитни карти. Валидността на билета е 3 дни, но само ако бъде подпечатан на задната страна. Ако смятате да се връщате в парка уверете се, че имате печат.

Преходът започва от информационния център за посетители Лас Торес (Las Torres), който се намира на 7 км. от Лагуна Амарга. За да стигнете дотам трябва хванете шатъл бус, за който ще трябва да платите CLP $6000 (≈ €7.90) за двупосочен билет.

Торес дел Пайне Торес дел Пайне Торес дел Пайне Торес дел Пайне

Отне ми около 3 часа и половина, за да стигна до Мирадор Лас Торес. Беше фантастичен поход нагоре по склона преминавайки през красива долина, а след това през гориста местност. По пътя можете да спрете в Chileno Refugio, където да хапнете лека закуска и да ползвате тоалетна. Тоалетните са платени и струват по CLP $1000 (≈ €1.32). Походът продължава нагоре и надолу през гората, минавайки покрай ледникови поточета, от които можете да си напълните вода. Тя е абсолютно питейна и води началото си директно от ледника, като дори е по-чиста от всяка бутилирана вода. Последната част от маршрута е най-трудната, тъй като се прави стръмно изкачване по морената.

Малко поточе в парка Торес дел Пайне

Дървен мост в парка Торес дел Пайне

Торес дел Пайне Торес дел Пайне Торес дел Пайне

Когато стигнете финалната точка пред вас ще се открие зашеметяваща гледка към езерото и трите кули. Пътеките са отлично маркирани, така че няма никаква опасност да объркате пътя. Общата продължителност на похода около 8-9 часа, а дължината на маршрута около 18 км.

Мирадор Лас Торес
Мирадор Лас Торес

Мирадор Лас Торес, Чили, Южна Америка

Ден 2: Хайкинг до Салто Гранде и Мирадор Куернос

Разходката до Мирадор Куернос (Mirador Cuernos) е много приятна и ще ви отнеме около 2 часа. Отправна точка е втората спирка на автобусите Пудето/Катамаран до езерото Пеое.

Lake Pehoé
Езерото Пеое

Пътеката минава покрай великолепния водопад Салто Гранде. Този водопад е сравнително малък и не може да се сравнява с Игуасу, но пък е изключително красив и живописен. Цветът на водата е наистина невероятен, а заобикалящата го природа прави това място великолепно. Тук много често ветровете достигат скорост над 120 км./ч. Когато течението на вятъра или водата пресича тясната долина между планините, задължително се ускорява и може да удвои скоростта си.

Salto Grande
Салто Гранде

Lake Pehoé

Cordillera Paine

От Салто Гранде пътеката продължава леко нагоре. Планините, които се намират зад водопада, създават много хубава възможност за панорамни снимки. Спускащите се пейзажи имат извънземни измерения. При слънчево време гледките са още по-грандиозни, особено при наличие на зелени поля, тюркоазената вода на езерата и заснежените планини. Ще преминете през район с мъртви сребрести дървета, който е бил засегнат от голям пожар.

Торес дел Пайне Торес дел Пайне

Прочетете още → Лагуна де лос Трес, Патагония – еднодневен преход от Ел Чалтен

Burnt Forest

Продължавайки напред ще стигнете до езерото Норденскьолд, откъдето се открива убийствено красива гледка към планината Пайне Гранде. При хубаво време можете да поседнете на тревата и да се наслаждавате на топлото патагонско слънце и чистия въздух.

Мирадор Лос Куернос
Мирадор Лос Куернос
Езерото Норденскьолд
Езерото Норденскьолд

Пудето – Пайне Гранде

От Пудето също така може да хванете катамаран до пристанището Пайне Гранде (Lodge Paine Grande). За около 30 минути корабът пресича езерото Пеое, откъдето да продължите към Мирадор Лаго Грей (Mirador Lago Grey) или Valle Francés. Цената на двупосочен билет за превоза с катамаран струва CLP $30 000 (≈ €39.64) и можете да платите само в брой.

Кога да посетим Торес дел Пайне?

Този въпрос си задават всички пътешественици, които искат да посетят това приказно красиво място. Времето в Патагония винаги е непредвидимо и в това отношение си прилича с Исландия. В един и същ ден може да пече слънце, да вали сняг или да духа силен вятър. Все пак се смята, че най-хубавият период за посещение е от октомври до април. Това е времето, когато пролетта и лятото са в южното полукълбо. Разбира се всеки сезон има своите предимства и недостатъци, а решението кога да отидете зависи изцяло от вас.

Аз отидох в началото на декември, когато е лято. Това е най-натовареният сезон и ако решите да правите W-трека, то трябва да резервирате къмпинг или хотел предварително.

W-trek

W-трекът в национален парк Торес дел Пайне е един от най-добрите в света и заема челно място във всички класации за планински преходи. Ако сте запален природолюбител и планинар без съмнение вече сте чували за W-трека в района на Патагония в Чили. Наречен е така, защото маршрутът на 70 километровата линия образува формата на „W“. Обикновено хората правят трека за 5 дни. Ако планувате да къмпингувате ще имате нужда от палатка, спален чувал и газова печка, защото е забранено да се пали огън на територията на парка.

Посещението на национален парк Торес дел Пайне е още една осъществена моя мечта. Първият ми допир с чистите планински реки, лазурните езера, масивните ледникови полета и впечатляващите гранитни върхове ме оставиха без думи. Пейзажът и цветовете са сюрреалистични, а природата дива. Няма много места по света, където можете да видите толкова обширен и разнообразен район. Забележително е как въпреки популярността на парка и хилядите посетители всичко изглежда толкова девствено и недокоснато от човешка ръка.

Автор

Напиши коментар