Last Updated on 13.09.2023 by Илиян

Старa испанска поговорка гласи следното: „Вие не сте виждали Испания, докато не видите Толедо“. Това е един от онези градове, за които бях чувал отдавна, но все не ми се отдаваше възможност да го посетя. Така в един слънчев ден по време на моето пребиваване в Мадрид, реших най-сетне да си организирам еднодневна екскурзия до старата столица на Испания.

Как да стигнем до Толедо?

Толедо се намира на около 75 километра южно от Мадрид. Имате много възможности да стигнете дотам, включително с влак, автобус или автомобил. Хванете високоскоростния влак Renfe от гара Аточа в Мадрид, който отнема около 30 минути. Цената на двупосочен билет е € 22.20. Излизайки от гарата ще бъдете в подножието на хълма, откъдетo може да хванете автобус или такси. Аз бих препоръчал да се разходите пеш, за да минете през моста и големите мавритански порти.

Гарата в Толедо
Гарата в Толедо

Забележителности в Толедо

Едно от най-великолепните и живописни места в Испания е Толедо. Историческият град е разположен на скалист хълм, заобиколен от река Тахо.

Забележителности в Толедо
Мостът Пуенте де Алкантара

Като един от най-старите градове Толедо има сложна история. Първоначално е колонизиран от римляните през 192 г. пр. Хр. В средата на VI век Толедо става столица на вестготска Испания и се превръща в религиозен и политически център. През 712 година маврите пристигат по тези земи и завземат града, разрешавайки на християнската и еврейската общност да останат. През 1085 г. Алфонсо VI превзема града и го обявява за столица на кралство Кастилия и Леон до 1561 година. През същата година Филип II премества столицата в Мадрид.

Забележителности в Толедо
Старият град в Толедо

Архитектурата на този град е уникална за Испания и затова е наричан „град на трите култури“, след като е бил повлиян от историческо съжителство на християни, мюсюлмани и евреи. Днес тук могат да се видят над сто исторически паметника на културата. Поради тази причина старият град Толедо е обявен за обект на ЮНЕСКО през 1984 година.

Гледка от хълма в Толедо
Гледка от хълма

Катедралата

Една от най-големите забележителности в Толедо е готическата катедралата. Строителството ѝ продължава повече от 250 години до завършването ѝ през 1493 година.

Toledo Cathedral
Катедралата в Толедо

Кметството в Толедо

На същия площад срещу красивата катедрала се намира кметството в Толедо. Сградата е построена на три етапа като мавританския стил е повлиян от архитектурата през Средновековието. В кметството се намира и туристически център, където може да получите информация за забележителностите в града.

Кметството в Толедо
Кметството

Крепост Алкасар

На върха на хълма се намира красивата крепост Alcázar, която приютява военния музей и регионалната библиотека. Позицията и е невероятна. Тя стои на най-високия хълм в града, откъдето може да се насладите на спираща дъха гледка към долината. За съжаление, замъкът не е отворен за посетители.

Крепостта Алкасар
Крепостта Алкасар

Музей „Санта Крус“

В близост до Алкасар се намира музея „Санта Крус“. Преди да стане музей тази красива сграда е изпълнявала функциите на болница. Основана е от кардинал Мендоса в края на XV век, като централизирано място за осиротели и изоставени деца в града.

Museum of Santa Cruz
Музей „Санта Крус“

Толедо е идеалната дестинация за любителите на изкуство, история и култура. Градът е пълен с малки площади, калдъръмени улички и исторически забележителности. Разхождайки се тук, вие ще се потопите във времето и се ще насладите на непокътната архитектура. Заедно със Сеговия двата града са едни от най-предпочитаните за еднодневно посещение от Мадрид.

Автор

Напиши коментар