Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Светът е пълен с невероятни места, които имат силата да ви оставят без дъх. Едно от тях се намира в провинция Хунан в Китай – планината Тианзи. Със своите стотици уникални гигантски скали, издигащи се от дъното на долина към небето, това място е рай за всеки природолюбител. Естествената и недокосната природа там е достойна за страхопочитание и възхвала.

Планината Тианзи

Планината Тианзи се намира в северната част на национален парк Улинъюан. В буквален превод означава „Син на небето“ и е едно от четирите живописни места в Улинъюан (Zhangjiajie National Forest Park, Suoxiyu Natural Resource Reserve, Tianzi Mountain Natural Resource Reserve и Yangjiajie Scenic Аrеа). Заради своята забележителна красота това е една от най-посещаваните туристически забележителности в Китай.

Гледка от кабинковия лифт
Гледка от кабинковия лифт

Планината Тианзи се е формирала в следствие на милиони години ерозия. Най-високият връх се издига на 1262 метра над морското равнище. Тя предлага прекрасна панорамна гледка към върховете, които се издигат един след друг. В планината Тианзи има около 100 платформи за наблюдение, така че където и да отидете ще имате възможност да видите красотите на парка от различни места.

Национален парк Жанджайе има няколко входа, като най-далечният от град Жанджайе (Zhangjiajie) е Tianzi Mountain Entrance Station, който е с най-голяма надморска височина. Дотам се стига за около 2 часа с автобус. Най-близкият вход – Wulingyuan Ticket Office – се намира в градчето Улинъюан (Wulingyuan), което е на около 45 минути с автобус от автогарата в Жанджайе.

Планината Тианзи
Планината Тианзи
Гледка от върха на планината Тианзи
Гледка от върха

Националният парк Жанджайе е първият национален горски парк в Китай, а освен това е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Голяма част от върховете са използвани като пейзажи във филма на Джеймс Камерън „Аватар“.

Планината Тианзи в Китай
Планината Тианзи

Как да стигнем до планината Тианзи?

За да посетите планината Тианзи първо трябва да стигнете до град Жанджайе. Ние пътувахме с влак от Чунцин до Чангде, където имахме пет часа престой, преди да хванем следващ влак за Жанджайе. Оттам можете да стигнете пеш до централната автогара, откъдето има много автобуси до националния парк.

Колко дни са ни необходими и как да се придвижваме на територията на парка?

На територията на парка можете да се придвижвате по няколко начина – пеш, с автобуси, с кабинков лифт, а на едно място дори има изграден външен асансьор. Тази причудлива конструкция от стомана и стъкло, носеща името Bailong (асансьор на стоте дракона), официално е призната за най-високия открит асансьор в света. В цената на билета (¥ 245 Yuan ≈ € 32) е включено използването на автобуси, но за кабинковия лифт се заплаща отделно. Билетите важат за 4 дни.

Ние останахме само един ден, защото нямахме възможност за повече, а допълнително бяхме изненадани от  мащаба на този парк. Препоръчително е да останете поне 2 пълни дни, но за да видите всичко си отделете 4 дни.

Кога да посетим планината Тианзи?

Пейзажът на планината Тианзи е различен през всичките четири сезона. Все пак най-подходящото време за посещение е през април и май, както и през октомври и ноември. Във всеки случай избягвайте да пътувате между 1 и 3 май, които са национални почивни дни в Китай.

Автор

Напиши коментар