Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Планината Тианмън е една от най-красивите и пленителни планини в света. Намира се в Жанджайе в провинция Хунан, Китай, и е известна още със своята уникална „Порта към Рая“, както и с 999-те стълби или „Стълбите към Рая“. Друга спираща дъха забележителност в същата провинция е планината Тианзи, по-известна от филма Аватар.

Живописна красота на планината Тианмън прави това място изключително популярно и вълнуващо за посещение. Всяка година хиляди туристи идват тук, за да се насладят на природата и гледките.

Планината Тианмън

Важно е първо да уточня, че планината Тианмън не е част от национален парк Жанджайе. Тя е много лесно достъпна с кабинков лифт, който започва от едноименния град. Всъщност, това е най-дългият лифт в света, като пътуването отнема около 30 минути за 7 километра.

Планината Тианмън
Планината Тианмън
Карта на планината Тианмън
Карта на планината Тианмън

Кабинков лифт Тианмън (Tianmen Mountain Cableway)

Станцията на лифта се намира на около 1 км. от гарата и автогарата, откъдето можете да закупите билет. Отначало минава над градски части, следвайки земеделски земи и ниви. Последната част от пътуването е изключително стръмна при 37 градуса над отвесни скали, като през цялото време гледките от кабинковия лифт са невероятни! Когато наближите върха ще видите зрелищните 99 завоя (The 99 bends), както и Портата към Рая.

Гледка към град Жанджайе
Гледка към град Жанджайе
Гледка от планината Тианмън
Гледка отвисоко

Стъклената небесна пътека (The Glass Sky Walk)

Съществуват 3 секции от стъклената пътека, като едната е от източната страна, а другите две от западната. За да се улесни поддръжката на стъкления мост е задължително всички посетители да наемат текстилни калцуни, които струват ¥ 5 Yuan (≈ € 0.70). Разбира се, хората, които имат страхове от височини, могат да преминат през алтернативен маршрут. Стъкленият мост се извисява на над 1430 м. над земята, като е прихванат отстрани на скала, така че като погледнете надолу ще видите безкрайната бездна.

Стъклената небесна пътека
Стъклената небесна пътека
Висящата алея в планината Тианмън
Висящата алея

От върна на планината до Небесната порта взехме внушителен ескалатор, който е построен в скалата. Истинско изумление буди този грандиозен проект, защото това е първият есклатор в планински тунел в света. Общата му дължина е 897 метра.

Пещерата Тианмън (Портата към Рая)

Портата към Рая представлява голяма дупка между две скали и е най-голямата дупка от този тип в света. Образувала се е по естествен начин след срутване на скала в резултат на ерозия. Погледната отдолу портата изглежда впечатляващо и създава илюзията, че води към небето.

Портата към Рая в планината Тианмън
Портата към Рая в планината Тианмън

Стълбите към Рая

Стълбите към Рая представляват 999 тесни стълби, които водят към Небесната порта. Бъдете много внимателни, когато слизате или се качвате по тях, защото са изключително неудобни.

Стълбите към Рая
Стълбите към Рая

99-те завоя

За да се върнете обратно в Жанджайе ще трябва да преминете с автобус през спиращите дъха 99 завоя. Това е един от най-живописните маршрути не само в Китай, а и в света. Известен е като Tongtian Highway и е смятан за един от най-опасните пътища в Китай. Построен е с туристическа цел. Дължината на серпентината е около 11 километра, но денивелацията се покачва от 200 до 1300 метра.

Гледка към отсечка от 99-те завоя
Гледка към отсечка от 99-те завоя

Колко струва билета за планината Тианмън?

Цената на билета за посещение на планината е ¥ 258 Yuan (≈ € 34) от март до ноември и ¥ 225 Yuan (≈ € 29) от декември до февруари, като в нея е включено абсолютно всичко. Има няколко варианта:

  1. Кабинков лифт и връщане с автобус.
  2. Отиване с автобус и връщане с кабинков лифт.
  3. Отиване и връщане с автобус.

Кога да посетим планината Тианмън?

Най-добрият период за посещение е от април до октомври. Температурите по това време са умерени и поносими. Ако искате да се насладите на снежни върхове, то месеците от декември до февруари са най-подходящи.

Автор

Напиши коментар