Last Updated on 06.05.2020 by Илиян

Великата китайска стена е може би най-известната забележителност в Китай и задължително място за посещение. Вторият ден от престоя ни в китайска столица бе предназначен именно за посещението ѝ. Първоначално бяхме заблудени от група финландски туристи, с които се запознахме в автобуса и се присъединихме към тяхната компания. Оказа се, че те бяха доста добре подготвени и екипирани, като се бяха насочили към участъка Jiankou. Тази част от стената е сред най-опасните, като на много места е рухнала и трудна за преминаване. Въпреки това, оттам може да се види най-хубавата гледка и неслучайно много фотографи избират именно този участък за снимки. По стечение на обстоятелствата загубихме доста време, защото нашата идея бе да отидем на частта Mutianyu. Стигна се до бърза договорка с местен шофьор, който ни закара до входа на обекта и се разбрахме след няколко часа да ни върне обратно.

Великата китайска стена – исторически факти

Великата китайска стена е отбранително съоръжение, построено преди повече от 2300 години, за да спира нашествията от север. Стената е най-дългата в света и най-голямата старинна архитектура. Повече от 20 китайски династии работят по укрепването и удължаването ѝ, създавайки най-големият отбранителен военен обект в древността. Това е доказателство за далновидното политическо и стратегическо мислене на военните сили на централните империи в древен Китай и е изключителен пример на превъзходна военна архитектура, технология и изкуство. През 1987 година Великата китайска стена е вписана в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. През 2007 г. е включена като едно от новите 7 чудеса на света.

Великата китайска стена
Великата китайска стена

Великата китайска стена – участък Мутяню

Участъкът Мутяню от Великата китайска стена е един от най-известните и популярни за посещение. Дотам туристите могат да се качат по няколко начина: пеша, с кабинков или седалков лифт. Връщането предлага още една опция – спускане с тобоган. Ние взехме комбинирани билети за седалков лифт и спускане с тобоган. Спускането с тобогана беше едно от най-хубавите преживявания и горещо го препоръчвам на всеки, който реши да посети този участък.

Седалков лифт към участъка Мутяню
Седалков лифт към участъка Мутяню
Спускане с тобоган в Великата китайска стена
Спускане с тобоган
Великата китайска стена - участък Мутяню
Великата китайска стена – участък Мутяню

Колко време да прекараме на стената?

Участъкът Мутяню се намира на около 70 км. от Пекин, но времето необходимо да стигнете дотам е около 1.30 ч. Най-добре е да се тръгне рано сутринта, когато няма много хора. За да се разходите спокойно по стената и да си направите снимки ще са ви необходими около 2-3 часа. Тази секция от стената е с дължина около 2250 метра, без да се брои частта, която не е възстановена. В този участък има общо 23 наблюдателни кули, които са разпределени на кратки разстояние.

Великата китайска стена отвън
Стената отвън
Полуразрушена част от стената
Полуразрушена част от стената

Великата китайска стена

Олимпийското село

След като се върнахме в Пекин посетихме националния стадион, известен още и като „Птиче гнездо“. Стадионът е една от поредните забележителности в Пекин. Разположен е в Олимпийското село и е специално проектиран за Олимпиадата през 2008 година. През 2022 година на стадиона ще се проведат церемониите по откриването и закриването на Зимните олимпийски игри.

Олимпийският стадион „Птиче гнездо” в Пекин
Олимпийският стадион „Птиче гнездо” в Пекин

Точно срещу стадиона се намира пекинския национален център по водни спортове, наричан още „Водния куб“. Дизайнът съчетава модерните технологии с китайските традиционни ценности. Контекстуално квадрата (кубът) символизира земята, докато кръгът (стадиона) представлява небето. Проектът е дело на китайско-австралийски архитекти, като за пръв път в света са използвани т.нар. „сапунени мехури“, които имат за цел да символизират водата. Външната стена на сградата наподобява именно на сапунени мехури и тази сложна геометрия придава много красив изглед. Самата сграда пък е облицована с полупрозрачна мембрана.

"Водният куб" в Пекин
„Водният куб“ в Пекин
Автор

Напиши коментар