Last Updated on 01.05.2023 by Илиян

Преди да посетя Южна Корея знаех, че хората там са луди на тема корейска козметика, козметична хирургия, дрехи и аксесоари, но не подозирах за мащабите на това. Красотата и външният вид са институционализирани и издигнати в култ в корейската култура. В момента страната има всички признаци да се превърне в световна столица на козметиката. Продуктите за красота се отличават с високо качество и непрекъсната ангажираност към иновации. Използват се екзотични съставки като слуз от охлюви, авокадо, алое, растителни есенции и дори плацента, естествено под стриктен стандарт за безопасност.

Качествена корейска козметика
Корейска козметика

И двата пола не се страхуват да използват най-различни кремове или маски за лице, за да изгладят бръчки или за да направят кожата си по-здрава. Най-интересното е, че пазарът за мъжки козметични продукти процъфтява с огромни темпове. Според анализи от юли 2015 г. мъжете в Южна Корея купуват повече козметика и продукти за грижа за кожата, отколкото мъжете, в която и да е друга страна по света. На международния пазар износът на корейска козметика се е увеличил от 1 млрд. USD през 2012 г. на 2.64 млрд. USD през 2017  година. Много корейци смятат, че трябва да изглеждат добре, защото е важно какво мислят другите за тях. Неслучайно Южна Корея е столицата на пластичната хирургия в света с най-висок коефициент на козметични процедури на човек. Естетичната хирургия се смята за нещо нормално. Широко разпространено е схващането, че който изглежда по-добре има предимство на пазара на труда. Най-много клиники може да видите в района Гангнам, който е един от най-скъпите и високо котирани квартали в цялата държава.

Къде да си купим качествена корейска козметика в Сеул?

Мьонгдонг (Myeong-dong) е един от най-популярните райони за пазаруване на корейска козметика и продукти за кожата. Над 1 милион купувачи преминават през този район всеки ден, който е известен като меката на K-Beauty. Самото наименование K-Beauty обединява всички продукти за грижа за кожата, които произлизат от Южна Корея. Тук може да откриете както голямо разнообразие от корейски козметични марки като Amore Pacific, Innisfree, Skinfood, Missha, Nature Republic, така и международни гиганти като Lacoste, ZARA, Bulgari и Louis Vuitton.

Магазин за корейска козметика Nature Republic в Сеул
Магазин за корейска козметика Nature Republic в Сеул

Всяка корейска козметична марка има магазин в Мьонгдонг. Не знам дали е вярно, но чух, че тук има над 1000 магазина за козметика. Някои продукти за кожата може да намерите само тук и никъде другаде по света. Районът е една от най-големите забележителности в Сеул и ако трябва да си купувате корейска козметика, то това е вашето място. Тук ще получите много безплатни мостри на всякакви продукти. Магазините почти винаги са претъпкани, така че ще трябва да отделите повече време.

Корейска козметика - маски за лице
Корейска козметика – различни видове маски за лице
Маски за лице
Маски за лице

Ако пазарувате продукти на стойност над 30 000 KRW в магазините ще ви възстановят данъците (tax refund), но задължително трябва да носите паспорта си. Ако случайно не е във вас трябва да кажете да ви издадат специална фактура, с която може да направите това на летището.

Какво друго да видим в района Мьонгдонг (Myeong-dong)?

В същия район се намира и сградата на ЮНЕСКО в Южна Корея – KNFUCA (Korean National Federation of UNESCO Clubs and Association). Чествайки 60 години след присъединяването си към ЮНЕСКО Корея определи улицата пред сградата си като UNESCO Street. На тържественото откриване присъства и тогавашния генерален директор на ЮНЕСКО – българката Ирина Бокова.

Улица ЮНЕСКО в Сеул
Улица ЮНЕСКО в Сеул

Как да стигнем до Мьонгдонг?

  • Myeong-dong Station, Subway Line № 4, Exit #6
  • Euljiro 1-ga Station, Subway Line № 2 (4-5 минути) Exit #6
Автор

Напиши коментар