Преди да посетя Южна Корея знаех, че хората там са луди на тема корейска козметика, козметична хирургия, дрехи и аксесоари, но не подозирах за мащабите на това. Красотата и външният вид са институционализирани и издигнати в култ в корейската култура. В момента страната има всички признаци да се превърне в световна столица на козметиката. Продуктите за красота се отличават с високо качество и непрекъсната ангажираност към иновации. Използват се екзотични съставки като слуз от охлюви, авокадо, алое, растителни есенции и дори плацента, естествено под стриктен стандарт за безопасност.

Корейска козметика

И двата пола не се страхуват да използват най-различни кремове или маски за лице, за да изгладят бръчки или за да направят кожата си по-здрава. Най-интересното е, че пазарът за мъжки козметични продукти процъфтява с огромни темпове. Според анализи от юли 2015 г. мъжете в Южна Корея купуват повече козметика и продукти за грижа за кожата, отколкото мъжете, в която и да е друга страна по света. На международния пазар износът на козметика се е увеличил от 1 млрд. USD през 2012 г. на 2.64 млрд. USD през 2017  година. Много корейци смятат, че трябва да изглеждат добре, защото е важно какво мислят другите за тях. Неслучайно Южна Корея е столицата на пластичната хирургия в света с най-висок коефициент на козметични процедури на човек. Естетичната хирургия се смята за нещо нормално. Широко разпространено е схващането, че който изглежда по-добре има предимство на пазара на труда. Най-много клиники може да видите в района Гангнам, който е един от най-скъпите и високо котирани квартали в цялата държава.

Къде да си купим качествена корейска козметика в Сеул?

Myeong-dong е един от най-популярните райони за пазаруване на корейска козметика и продукти за кожата. Над 1 милион купувачи преминават през този район всеки ден, който е известен като меката на K-Beauty. Самото наименование K-Beauty обединява всички продукти за грижа за кожата, които произлизат от Южна Корея. Тук може да откриете както голямо разнообразие от корейски козметични марки като Amore Pacific, Innisfree, Skinfood, Missha, Nature Republic, така и международни гиганти като Lacoste, ZARA, Bulgari и Louis Vuitton.

Прочетете още: Екстравагантната страна на модата в Южна Корея

Магазин за корейска козметика Nature Republic в Сеул

Всяка корейска козметична марка има магазин в Myeong-dong. Не знам дали е вярно, но чух, че тук има над 1000 магазина за козметика. Някои продукти за кожата може да намерите само тук и никъде другаде по света. Ако сте в Южна Корея и трябва да си купувате козметика, то това е вашето място. Тук ще получите много безплатни мостри на всякакви продукти. Магазините почти винаги са претъпкани, така че ще трябва да отделите повече време.

Корейска козметика - маски за лице

Маски за лице

Ако пазарувате продукти на стойност над 30 000 KRW в магазините ще ви възстановят данъците (tax refund), но задължително трябва да носите паспорта си. Ако случайно не е във вас трябва да кажете да ви издадат специална фактура, с която може да направите това на летището.

Не пропускайте да видите в района

В същия район се намира и сградата на ЮНЕСКО в Южна Корея – KNFUCA (Korean National Federation of UNESCO Clubs and Association). Чествайки 60 години след присъединяването си към ЮНЕСКО Корея определи улицата пред сградата си като UNESCO Street. На тържественото откриване присъства и тогавашния генерален директор на ЮНЕСКО – българката Ирина Бокова.

Улицата ЮНЕСКО в Сеул

Как да стигнем до Myeong-dong?

  • Myeong-dong Station, Subway Line № 4, Exit #6
  • Euljiro 1-ga Station, Subway Line № 2 (4-5 минути) Exit #6
Автор

Напиши коментар