Ден 5

Първите 4 дни в Исландия бяха фантастични, като успяхме да видим максимално много от невероятната природа в страната. Имахме голяма доза късмет и с времето, което нито за миг не ни попречи на пътешествието. Не така обещаващо обаче започна петия ни ден от престоя. След закуска закъсахме с моторхоума, след като потъна в меката почва. Наложи се собственика на фермата да ни издърпа с трактор, при което загубихме ценно време. Планът беше да тръгнем по-рано и да преминем последователно през градовете Akureyri и Blönduós и да достигнем до крайната точка – планината Kirkjufell на полуостров Snæfellsnes.

Eyjafjörður
Гледка от Акурейри към най-дългия фиорд в Исландия – Eyjafjörður

Дистанцията не беше никак малко – около 430 км. и това наложи по-кратки почивки по пътя. Достигайки Blönduós имахме възможност да видим интересната църква на града.

Blönduóskirkja

Blönduóskirkja е енорийска църква на града и региона. Строежът ѝ започва през 1982 г., а церемонията по откриването е на 1 май 1993 г. В нея могат да се настанят 250 души, а в сутерена има стаи за различни църковни дейности.

Blönduóskirkja Blönduóskirkja

През следващите часове преминахме през всички атмосферни условия – слънце, вятър, дъжд, суграшица, сняг по безкрайния път към величествената природа на Исландия.

Път в Исландия

И така до момента, в който отново закъсахме. Този път при отбивка на пътния банкет гумите заседнаха в ситните камъчета и чакъла. След няколко неуспешни опита да продължим се наложи да извикаме пътна помощ. По този начин загубихме още няколко часа и се наложи да обърнем и да продължим към столицата Рейкявик, защото стана твърде късно. Така стигнахме до някакво малко градче, където останахме да пренощуваме на една бензиностанция.

Закъсал моторхоум на пътя

Ден 6

Сутринта потеглихме за Рейкявик и след около час и половина пристигнахме в най-северната столица на света. Рейкявик беше нашата последна дестинация по време на престоя ни в Исландия. Веднага се ориентирахме и паркирахме зад най-известната сграда в града – църквата Hallgrímskirkja.

Hallgrímskirkja

Статуята на Лейф Ериксон в Рейкявик

Hallgrímskirkja е енорийска църква в Рейкявик и е много различна от всички други, които видяхме. Това е най-високата църква в Исландия с височина 74.5 метра. Стои в центъра на града и може да се види от почти навсякъде. Сградата е типичен пример за модерно религиозно изкуство. Твърди се, че архитектът на църквата е черпил вдъхновение за дизайна от елементите в исландската природа. Най-ярък пример са шестоъгълните базалтови колони, които заобикалят водопада Свартифос в Национален парк Скафтафел. Строителството на църквата продължило цели 41 години – от 1945 до 1986 година.

Вътре може да се разходите напълно безплатно, но ако искате да се качите на върха се заплаща такса.

Непосредствено пред църквата гордо стои статуята на Лейф Ериксон. Смята се, че той пръв достига бреговете на Северна Америка, изпреварвайки Христофор Колумб с откриването на „новия свят“ почти 500 години по-рано. Статуята е подарък от Съединените американски щати през 1930 г., за да почете хилядолетната история на исландския парламент.

 

След като разгледахме църквата продължихме разходката в града. Това, което бързо прави впечатление е ниското строителство и красивото улично изкуство. Много от сградите в централната част са покрити с графити и рисунки, което прави града много цветен и живописен.

Street art in Reykjavik Street art in Reykjavik Street art in Reykjavik Street art in Reykjavik

The Sun Voyager
The Sun Voyager
Синята лагуна

След разходката в центъра на града се отправихме към последната атракция от нашето пътешествие – Синята лагуна. Може да се каже, че посещението на Синята лагуна присъства във всички списъци на пътуващите в Исландия. Поради големия наплив от хора е задължително да си направите предварително резервация за посещение от сайта им. Това е и най-популярната туристическа атракция на островната държава. В момента Синята лагуна е световно известен геотермален Спа комплекс.

Входът за Синята лагуна Синята лагуна

След като пристигнете в комплекса ще трябва да предоставите своя билет и ще получите гривна за ръката, която ще бъде вашия ключ към всичко. С тази гривна ще може да отключвате/заключвате вашия гардероб в съблекалнята, както и да консумирате напитки в баровете и ресторантите само с едно маркиране. Преди да се потопите в Синята лагуна ще трябва да се изкъпете като обществените душове са разделени по пол.

Blue lagoon

Водата се добива от почти 2000 метра дълбочина с температура около 240 градуса. След това се преработва от геотермалната централа и излишъка се насочва към лагуната, в която хората се къпят. Тъй като топлата вода е богата на минерали тя помага на хора, страдащи от кожни заболявания като псориазис. Температурата на водата е 37-38 градуса, а водата се възобновява на 40 часа. Всеки един посетител ще има възможност да се намаже с лековитата силициева луга.

Синята лагуна

Посещението на Синята лагуна беше и нашата последна атракция, която посетихме в Исландия. Шестте невероятни дни на острова отлетяха светкавично бързо, но със сигурност един ден ще се върна отново на това прекрасно място.

Автор

2 Коментара

    • О, да, съгласен съм! И това е само малка част от уличното изкуство в Рейкявик. Нещо подобно се опитвам да направят и в Капана в Пловдив.

Напиши коментар