Last Updated on 14.09.2023 by Илиян

Посещението на хълма Захарната глава (Pão de Açúcar на португалски) определено трябва да присъства във всеки план, когато сте в Рио де Жанейро. Това е една от най-посещаваните дестинации в Рио, но има за какво – пътуването до върха и гледките от него са спиращи дъха. Освен това през 2012 година, Захарната глава и хълма Урка бяха обявени за част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Захарната глава

Захарната глава е връх, разположен в Рио де Жанейро в устието на залива Гуанабара. Намира в тих и спокоен квартал, наречен Urca, и е в непосредствена близост до по-малък връх, известен като Morro da Urca (Urca Hill), който трябва да достигнете преди да продължите пътя до Захарната глава.

Хълмовете Урка и Захарната глава
Хълмовете Урка и Захарната глава

Как да стигнем до върха на Захарната глава?

Заради популярността си Захарната глава е посещавана от голям брой туристи всяка година. Смята се, че основите са положени още от далечната 1912 г., когато за първи път в Бразилия е пуснат в експлоатация кабинков лифт. Първите кабинки са направени с дървено покритие и са използвани 60 години. Лифтът е използван и за заснемането на част от известната филмова поредица на Джеймс Бонд във филма Moonranker от 1979 г.

Стар кабинков лифт Кабинков лифт

  • Кабинков лифт

Пътуването е разделено на два етапа – всеки с продължителност около 3 минути, като лифта се движи на всеки 20 минути. В първия етап лифта тръгва от наземната станция близо до Praia Vermelha (Red Beach) и стига до Morro da Urca на височина 220 метра. Вторият етап от пътуването е от Morro da Urca до Захарната глава на височина 396 метра.

  • Пеш и кабинков лифт

Съществува и вариант, в който може да вървите пеш до върха на първия хълм Morro da Urca и след това да се качите на лифт до върха на Захарната глава. Кабинковият лифт се движи от от 08:00 до 21:00 ч., но имайте предвид, че последно може да купите билет до 19:50 ч.

Ние посетихме Захарната глава веднага след статуята на Христос Спасителя. Използвахме само лифта, като платихме по R$ 110 (≈ € 25-26) в брой. Ако платите с кредитна/дебитна карта цената е R$ 100.

Първоначално спряхме на върха Morro da Urca, където има няколко заведения, кафене, магазини за сувенири и детска площадка.

Гледка от хълма Урка
Гледка от хълма Урка

Гледка от хълма Урка

Гледка от хълма Урка
Гледка от хълма Урка
Захарната глава в Рио де Жанейро
Захарната глава в Рио де Жанейро

Гледките от двата хълма бяха зашеметяващи. Прекарахме известно време докато се наслаждаваме на красотата около нас. Откриваха се изумителни гледки към плажовете Копакабана и Ипанема, към хълма Корковадо, залива Гуанабара и още много други. Синята вода, зелените гори, жълтия пясък, яркото слънце, гранитните огромни планини и дори хаотичната бетонна джунгла галеха всички сетива.

Гледка от Захарната глава в Рио де Жанейро
Гледка от Захарната глава в Рио де Жанейро

Атракции

Около хълма Захарна глава има много атракции, които можете да правите, когато сте там. Освен разходките до върха, има още един начин да видите Рио де Жанейро отвисоко.

Полет с хеликоптер

Тази атракция без съмнение е скъпа, но дава изключително красива гледа от птичи поглед над града. Хеликоптерът излита от площадката, която се намира на Morro da Urca и може да бъде резервиран онлайн или на място. Компанията, която предлага тази услуга е Helisight. Цените започват от R$ 375 (≈ € 75-76) / 6-7 минути до R$ 2195 (≈ € 441-442) / 60 минути.

Хеликоптерна площадка

Скално катерене

Захарната глава не само предлага превъзходни гледки от върха, но има и съоръжения за скално катерене. Това е едно от най-предпочитаните места за катерене в района и има много различни маршрути, но някои от тях са с висока степен на трудност.

Кога да посетим Захарната глава?

Най-доброто време за посещение на хълма е рано сутрин. Избягвайте уикендите и националните празници, защото се образуват големи тълпи. Освен това избягвайте облачните дни, за да не останете разочаровани от гледката. Ако посещавате през лятото не забравяйте слънцезащитен крем и много вода, защото температурите са доста високи. Най-приятното и фотогенично време е при залез слънце в ясен слънчев ден.

Автор

Напиши коментар