Last Updated on 18.04.2019 by Илиян

Уличното изкуство е неизменна част от градовете в Южна Америка. Повечето от тях са истинска открита галерия, а стените и фасадите отдавна са превърнати в перфектно платно за уличните художници. В много градове уличното изкуство се възприема, уважава и дори насърчава. Тук то е уникално по съдържание и е разпространено по целия континент.

Рио де Жанейро

Улично изкуство в Рио де Жанейро
Улично изкуство в Рио де Жанейро

Улично изкуство в Рио де Жанейро Улично изкуство в Рио де Жанейро Улично изкуство в Рио де Жанейро Улично изкуство в Рио де Жанейро Улично изкуство в Рио де Жанейро Улично изкуство в Рио де Жанейро

Най-интересното е, че през 2009 година уличното изкуство в Рио де Жанейро официално е легализирано и оттогава насам градът е своеобразна галерия на открито. Така например Рио де Жанейро е обявен за един от най-добрите градове за улично изкуство. Уличният графити художник Едуардо Кобра е изрисувал масивен стенопис в преследване на световния рекорд на Гинес. Графитите датират от началото на Олимпийските игри в Рио през 2016 година и бързо добиха световна популярност. Проектът носи името Etnias (Етнически) – нарисувани са пет големи лица на стената, всяко от които представлява местна култура от различен континент.

Tajapo boy from Brazil

Kayin woman from Thailand Mursi woman from Ethiopia Supi man from Northern Europe

Буенос Айрес

През последните няколко години Буенос Айрес си спечели славата на една от най-проспериращите столици за  графити и улично изкуство. Могат да бъдат видени в много квартали, но районът около квартала Ла Бока е най-атрактивен. Това разбира се не е случайно, защото този колоритен квартал предразполага към улично изкуство.

Улично изкуство в Буенос Айрес
Улично изкуство в Буенос Айрес

Улично изкуство в Буенос Айрес Улично изкуство в Буенос Айрес

Street Art La Boca

Улично изкуство в Буенос Айрес

Пуерто Наталес

В Пуерто Наталес може да видите много улични картини, в които са вкоренени културата и историята на хората, живели по тези земи.

Улично изкуство в Пуерто Наталес, Чили
Улично изкуство в Пуерто Наталес, Чили

Улично изкуство в Пуерто Наталес, Чили Улично изкуство в Пуерто Наталес, Чили Улично изкуство в Пуерто Наталес, ЧилиПунта Аренас

Улиците на Пунта Аренас предлагат невероятно разнообразие от улично изкуство и стенописи, които определено заслужават внимание.

Улично изкуство в Пунта Аренас
Улично изкуство в Пунта Аренас, Чили

Улично изкуство в Пунта Аренас Улично изкуство в Пунта Аренас Улично изкуство в Пунта Аренас Улично изкуство в Пунта Аренас

Улично изкуство в Пунта Аренас Улично изкуство в Пунта Аренас Улично изкуство в Пунта Аренас Пунта Аренас Улично изкуство в Пунта Аренас

Светът на уличното изкуство се промени драматично през последното десетилетие. Днес то е започнало все повече да превзема градовете в Южна Америка. Репутацията на някои от тях като процъфтяващи центрове на уличното изкуство все повече привлича не само местни, но и международни художници. Ако сте почитатели на уличното изкуство винаги бъдете нащрек, където и да отидете в Южна Америка. Гарантирано ще останете удовлетворени.

Автор

Напиши коментар