Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Южна Америка е един от континентите, които отчаяно жадувах да посетя в продължение на много години. Въпреки това мое желание по една или друга причина винаги оставаше на заден план, но ето че вече не е така. Най-накрая стигнах до южното полукълбо, прекарвайки 20 дни в три различни държави. Континентът е толкова голям, че реално толкова дни никога не биха били достатъчни, но в крайна сметка се спрях на Бразилия, Аржентина и Чили.

Южна Америка е едно от най-разнообразните места на Земята. То е дом на планинската верига Андите, най-сухата пустиня в света Атакама, на реката с най-голям водосборен басейн Амазонка, ледници, невероятна дива природа, огромни равнини, девствени плажове и т.н. Всяка страна в Южна Америка ще ви предложи възможност да се насладите на невероятните природни забележителности и културни традиции, уникални за конкретния регион.

Програма за пътуване в Южна Америка

В началото ще ви се стори трудно да решите къде искате да отидете и какво искате да видите. Когато започнах да правя програма акцентът ми беше насочен към Патагония, но освен това исках да бъде смесица между природа, пейзажи, история и култура. Това беше пътуване, което ми показа различния начин на живот, културно-историческото наследство и необятната красота на величествената природа.

Когато планувате вашето пътуване в Южна Америка от голямо значение е периодът на посещение. Трябва да вземете под внимание, че климатът в отделните държави може да бъде различен. Така например трябваше да се потопя от жаркото слънце в Рио де Жанейро до ветровитите заснежени върхове на Патагония.

Дни 1-4: Рио де Жанейро, Бразилия

Рио де Жанейро е добро начало да започнете вашето латиноамериканско приключение. Това е най-посещаваният град в Бразилия и разполага с всички предпоставки за чудесна ваканция. Градът е космополитен и е дом на някои от най-известните плажове в света Копакабана и Ипанема, както и на едно от новите 7 чудеса на света – Статуята на Христос Спасителя. Тук лесно можете да прекарате седмици и всеки ден да правите нещо различно. Но когато сте за кратък период от време можете да се съсредоточите върху основните забележителности. Не пропускайте да опитате традиционното питие Кайпириня, да се разходите лежерно из Ботаническата градина или да се повозите на кабинковия лифт до Захарната глава, откъде се откриват завладяващи гледки. Разбира се във вашите списъци обезателно трябва да фигурира и посещение на Статуята на Христос.

Гледка от Захарната глава в Рио де Жанейро
Гледка от Захарната глава в Рио де Жанейро
Статуята на Христос Спасителя
Статуята на Христос Спасителя

Дни 5-6: Водопадите Игуасу, Бразилия и Аржентина

С изящните водопади на фона на гъста дъждовна гора, Игуасу е една от най-емблематичните туристически дестинации в Южна Америка. Те са едни от най-красивите и феноменални природни чудеса на света. Независимо колко време ще прекарате в Южна Америка, то Игуасу трябва да бъде задължително спирка от вашето пътешествие.

Водопадите Игуасу
Водопадите Игуасу

Дни 7-9: Буенос Айрес, Аржентина

Аржентина определено не е страна, в която можете да видите всичко само за няколко дни или седмица. Страната има пленителна история, а нейната столица Буенос Айрес е истинско огнище на култура, изкуство, футбол, нощен живот, очарователни паркове, архитектура и т.н. Градът е един от най-многоликите и важен център в Южна Америка. Неслучайно често е олицетворяван като „Париж на Южна Америка“. Еклектичната смес от латиноамериканска атмосфера и европейска елегантност допълнително накланя везните като един от най-завладяващите градове в Южна Америка.

Casa Rosada
Каса Росада

Не пропускайте да посетите историческите забележителности в града като Пласа де Майо с Каса Росада, Сградата на националния конгрес, Обелиска, оперния театър Колон или една от най-красивите книжарници в целия свят – Ел Атенео. Разходете се по известната уличка Каминито из цветния квартал Ла Бока. Там се намира стадионът на най-популярният футболен клуб в Южна Америка – Бока Хуниорс.

Caminitо Buenos Aires
Каминито в Ла Бока

Опитайте най-вкусното говеждо месо в света в комбинация с най-популярния сорт вино в страната – Малбек. Аржентинците са изключително страстни към храната и със сигурност ще останете удовлетворени.

Дни 10-12: Ел Чалтен, Аржентина

Ел Чалтен е малко селце, разположено е на 220 км. северно от Ел Калафате. То е популярна база за различни експедиции, планински преходи и разходки и е обявен за аржентинската трекинг столица. Ел Чалтен е отправна точка към прочутите върхове в Аржентинска Патагония Серо Торе и Фиц Рой, както и към Лагуна Торе и  Лагуна де лос Трес.

Лагуна Торе
Лагуна Торе
Laguna Sucia
Лагуна Сусия

Дни 13-14: Ел Калафате, Аржентина

Ел Калафате се явява се като своеобразен хъб в областта Патагония. Оттук може да посетите ледника Перито Морено, Ел Чалтен или директно да пътувате до Чили. Оставете си поне един цял ден, за да посетите величествения ледник Перито Морено. Той е една от основните туристически атракции в Аржентинска Патагония и една от най-впечатляващите забележителности в цялата страна. Ледникът Перито Морено е разположен в национален парк „Ледниците“ и е известен със своята изключителна девствена красота.

Ледник Перито Морено
Ледникът Перито Морено

Ден 15-17: Пуерто Наталес и национален парк Торес дел Пайне, Чили

Хванете автобус до град Пуерто Наталес в Чили. В това градче няма какво да се прави, но е изходна точна за национален парк Торес дел Пайне. Ако нямате възможност да нощувате на територията на парка, то Пуерто Наталес е вашият единствен вариант. В рамките на два дни ще имате възможност да се разходите и насладите на невероятно красивия парк. Торес дел Пайне е биосферен резерват с изключително разнообразна флора и фауна. Пейзажът е изумителен – величествени назъбени планини, тюркоазени езера, огромни ледници и каскадни водопади. Природата е дива и непокътната, а мястото е идеално за трекинги, въпреки бурните ветрове. Не пропускайте да направите хайкинг до поразителните гранитни върхове, които се извисяват над ледниково езеро. Смята се, че това е един от най-великите дневни походи в света .

Mirador Base Las Torres
Мирадор Лас Торес
Salto Grande
Салто Гранде

Със своята зашеметяваща природна красота Торес дел Пайне се нарежда сред най-грандиозните паркове не само в Патагония, а и в целия свят.

Ден 18: Пунта Аренас, Чили

Напускайки Пуерто Наталес има само две опции – или да се върнете в Аржентина, или да хванете автобус към Пунта Аренас. Пунта Аренас е най-южният град в Чили, разположен точно срещу Магелановия проток. Известен е като изходна точка към Антарктида. Затова и климатът тук е непредсказуем. Разходете се по крайбрежната ивица на града и в централната част, където се намира монументът на Фернандо Магелан.

Monumento a Hernando de Magallanes
Монументът на Фернандо Магелан

Дни 19-20: Сантяго, Чили

Сантяго е столица и най-голям град в Чили. Градът категорично отстъпва по красота и история на другите големи латиноамерикански градове, но все пак ако имате малко време не пропускайте да разгледате центъра на Сантяго.

Пласа де Армас, Сантяго

Подробен маршрут

Ден 1: Пристигане в Рио де Жанейро, нощувка
Ден 2: Разглеждане на Рио де Жанейро, нощувка
Ден 3: Разглеждане на Рио де Жанейро, нощувка
Ден 4: Разглеждане на Рио де Жанейро, нощувка
Ден 5: Вътрешен полет от Рио де Жанейро до Фос до Игуасу, разглеждане на водопадите Игуасу от бразилска страна и птичия парк, транспорт с автобус и нощувка в Пуерто Игуасу, Аржентина
Ден 6: Разглеждане на водопадите Игуасу от аржентинска страна, нощувка в Пуерто Игуасу
Ден 7: Вътрешен полет от Пуерто Игуасу до Буенос Айрес, разглеждане на столицата и нощувка
Ден 8: Разглеждане на Буенос Айрес, нощувка
Ден 9: Разглеждане на Буенос Айрес, нощувка
Ден 10: Вътрешен полет от Буенос Айрес до Ел Калафате, автобус от летището до Ел Чалтен, хайкинг до Лагуна Торе, нощувка
Ден 11: Хайкинг до Лагуна де лос Трес, Фиц Рой, нощувка
Ден 12: Хайкинг до Лома дел Плиге Тумбадо, нощувка
Ден 13: Автобус до Ел Калафате, разглеждане на градчето, нощувка
Ден 14: Автобус до ледника Перито Морено, нощувка
Ден 15: Автобус от Ел Калафате до Пуерто Наталес, разглеждане на градчето, нощувка
Ден 16: Автобус до национален парк Торес дел Пайне, хайкинг до Мирадор Лос Торес, нощувка в Пуерто Наталес
Ден 17: Автобус до национален парк Торес дел Пайне, хайкинг до Мирадор Куернос, нощувка в Пуерто Наталес
Ден 18: Автобус от Пуерто Наталес до Пунта Аренас, разглеждане на града, нощувка в Пунта Аренас
Ден 19: Вътрешен полет от Пунта Аренас до Сантяго, разглеждане на столицата, нощувка
Ден 20: Международен полет от Сантяго до Рим

В такъв кратък период от време най-бързия начин да посетите повече места е със самолет. В Южна Америка разстоянията могат да бъдат огромни, а вътрешните полети скъпи. Планувайте отрано вашите полети, за да ги купите на по-ниска цена.

Цени за транспорт

  • Авиокомпания LATAM – Рио де Жанейро – Фос до Игуасу – € 38.43
  • Авиокомпания LATAM – Пуерто Игуасу – Буенос Айрес – € 53.94
  • Авиокомпания LATAM – Буенос Айрес – Ел Калафате – € 79.07
  • Авиокомпания JetSMART – Пунта Аренас – Сантяго – € 28.00
  • Автобус – Ел Калафате – Ел Чалтен – Ел Калафате – € 46.49
  • Автобус – Ел Калафате – Перито Морено – Ел Калафате – € 18.59
  • Автобус – Ел Калафате – Пуерто Наталес – € 18.59
  • Автобус – Пуерто Наталес – Торес дел Пайне (х 2) – € 32.99
  • Автобус – Пуерто Наталес – Пунта Аренас – € 10.55

*Имайте предвид, че цените могат да бъдат различни, защото са  смятани според дневния курс на Revolut. Самолетните билети не включват багаж, избор на място и допълнителни екстри.

Автор

Напиши коментар