Last Updated on 13.06.2022 by Илиян

Величествените скали на Мохер (Cliffs of Moher) са обект на световното наследство на ЮНЕСКО и една от най-популярните туристически дестинации в Ирландия, привличайки над един милион посетители всяка година. Те се простират на около 14 километра и се издигат до над 213 метра, като най-високата точка бележи кулата на О’Брайън, построена през 1835 г. от сър Корнелиъс О’Брайън. Скалите на Мохер се намират в югозападния край на района Бурен, графство Клеър, на приблизително 266 км. югозападно от Дъблин.

Скалите на Мохер
Скалите на Мохер

Като една най-предпочитаните природни забележителности в Ирландия, хиляди туристи се стичат на това място, организирайки еднодневна екскурзия от столицата Дъблин.

Booking.com

Как да стигнем до скалите на Мохер?

Съществуват няколко начина да стигнете до скалите на Мохер от Дъблин.

  • Автомобил

Наемането на автомобил под наем е един от най-удобните и популярни начини за придвижване. Ако решите да използвате този вариант не забравяйте да резервирате автомобил отрано, за да получите по-добра цена. Имайте предвид, че шофирането на острова е от лявата страна.

  • Автобус

Пътуването с автобус е за хора, които имат достатъчно време престой в Ирландия. Тъй като няма директен автобус от Дъблин ще трябва да стигнете първо до Галуей. Оттам ще трябва да хванете друг автобус, който да ви отведе до скалите на Мохер.

  • Организирана екскурзия

Посещението на скалите на Мохер с организирана екскурзия е най-лесният и удобен вариант. Екскурзията от Дъблин е целодневна (12-13 часа) и струва 65 €, като включва още няколко интересни места в страната. Има много агенции, които организират посещение на скалите, но ние използвахме услугите на Wild Rover Tours и останахме изключително доволни. Автобусите са много комфортни и предоставят безплатен WI-FI.

Екскурзия до скалите на Мохер, Бурен и град Галуей от Дъблин

Автобусите потеглят в 06:55 ч. от един от основните булеварди в Дъблин, като е желателно да бъдете на уреченото място поне 15 минути по-рано. Имаше два варианта за избор на спирка, като ние избрахме спирката пред хотел Riu Plaza The Gresham Dublin, 23 Upper O’Connell Street.

Барак Обама Плаза

Първата спирка от нашето пътуване беше един комплекс от бензиностанция, мини музей и ресторант за хранене, посветен на бившия президент на САЩ Барак Обама. Комплексът е разположен на път R445 на кръстовище 23, точно до магистрала M7. Барак Обама Плаза отваря врати през 2014 година, след като 3 години по-рано Обама посещава градчето Moneygall по време на неговата визита в Ирландия. Оказва се, че Обама има ирландски корени, като неговия пра-пра-пра дядо, Фалмут Киърни, е от града и е емигрирал в САЩ през 1800-те.

Барак Обама Плаза
Барак Обама Плаза

Скалите на Мохер

Основният акцент от организираната екскурзия са скалите на Мохер. Автобусите ще ви оставят на паркинга на посетителския център, като преди това вашият екскурзовод ще ви раздаде входните билети, които са включени в цената на екскурзията. В близост до центъра има две добре поддържани пътеки, като можете да завиете наляво или надясно. И от двете места гледките са зашеметяващи. Ние решихме да хванем пътеката надясно. За съжаление имахме твърде малко време на това място (само 2 часа престой) и не ни остава време да разгледаме и пътеката, която завиваше наляво от центъра.

Скалите на Мохер в Ирландия
Скалите на Мохер
Скалите на Мохер, Ирландия
Скалите на Мохер

Екскурзия до Скалите на Мохер

Екскурзия до Скалите на Мохер

Накрая имахме съвсем малко време да се качим на кулата на О’Брайън, но беше адски ветровито и не успяхме да се насладим на гледките.

Национален парк Бурен

Следващата спирка от нашето еднодневно пътуване беше района Бурен (The Burren). Национален парк Бурен се намира в югоизточната част на едноименния район, заемайки близо 1500 хектара земя. Това беше едно от най-уникалните места, които успях да посетя в Ирландия, поради уникалните си геоложки особености. Районът е известен с карстовия релеф, съставен от варовикови скали, вкаменелости, пещери, древни археологически находки и невероятна гама от разнообразни цветя.

Национален парк Бурен
Национален парк Бурен

Национален парк Бурен в Ирландия

Национален парк Бурен в Ирландия

За съжаление разполагахме само с двадесет минути да се разходим и да направим снимки, което беше твърде недостатъчно, за тази живописна област в Ирландия.

Галуей

Последното място, което посетихме беше град Галуей. Той е четвъртият по големина град в страната, известен още като културното сърце на Ирландия. Неслучайно през 2020 г. Галуей беше избран за Европейска столица на културата. Със своята очарователна харизма и атмосфера градът е домакин на множество фестивали като Galway International Arts Festival, the craic of the Galway Races, the Macnas Halloween Parade, както и на редица събития през цялата година. Не пропускайте да посетите някой от многобройните пъбове, където да опитате традиционната местна бира.

Пешеходна улица в Галуей
Пешеходна улица в Галуей
Река Кориб, Галуей
Река Кориб, Галуей

Графит в Галуей

Galway Hooker
Местната бира Galway Hooker

В Галуей ще имате точно два часа за разходка, като можете да се разходите самостоятелно или с екскурзовода, който може да ви разкаже интересни истории и случки от миналото на града.

Автор

2 Коментара

  1. Преди няколко години бях в Ирландияи посетихме дост места , едно от които бяха Скалите на Мохер.
    Прекрасно изживяване и прекрасна Ирландия.

    • Радвам се, че сте имали възможност да се докоснете до великолепните Скали на Мохер. Без съмнение едно от най-красивите места не само в Ирландия, а в целия свят.

Напиши коментар