Last Updated on 01.07.2018 by Илиян

Ден 3

Събудихме се рано сутринта с голяма доза ентусиазъм за предстоящия ден. Около нас нямаше жива душа, а километрична черна пясъчна пустиня превземаше хоризонта. Някъде там след тези черни пясъци предстоеше да достигнем до националния парк Скафтафел, където се издига най-голямата ледена шапка в Европа.

Black sand desert, Iceland Black sand desert, Iceland

Първата ни спирка трябваше да бъде едно великолепно творение на природата – магическия каньон Fjaðrárgljúfur. Той е още едно потвърждение на тезата, че колкото по-трудно се произнася мястото, толкова е по-красиво. За жалост обаче поради лоши атмосферни условия каньонът беше затворен за посещението. Така преглътнахме на сухо и продължихме по пътя си към следващата дестинация.

Национален парк Скафтафел (Skaftafell National Park)
Националният парк Скафтафел е лесно достъпен от път №1 (Ring Road). Разположен е между Kirkjubæjarklaustur и Höfn в югоизточното крайбрежие на Исландия. Той е част от по-големия национален парк Ватнайокул (Vatnajökull National Park). Живописни пейзажи, пешеходни пътеки, зашеметяващи ледници, черни плажове и някои от най-високите върхове в Исландия правят това място желана дестинация за всички туристи. Всъщност тук се намира и най-високият връх в Исландия – Hvannadalshnúkur.
В парка има много възможности за туризъм, къмпинг и пикник, ако разполагате с повече време.
Национален парк Скафтафел
Точно до центъра за посетители има голям паркинг, където може да паркирате вашия автомобил. В центъра има кафене, магазин за подаръци, тоалетни, както и голямо количество карти за планинските маршрути.
Като всички останали национални паркове и забележителности в Исландия, достъпът до парка е безплатен. След като се ориентирахме с маршрута веднага направихме кратка разходка до един от най-красивите водопади в Исландия – Свартифос.
Свартифос (Svartifoss)
Гледките по пътя са красиви, а пътеките са добре поддържани. Свартифос е една от най-популярните забележителности в националния парк. Големите черни базалтови колони, образувани зад него го правят уникален и неповторим. Тези колони са вдъхновили исландските архитекти за архитектурата на църквата Халгримскиркя (Hallgrímskirkja) в Рейкявик. Водата идва от ледника Svinafellsjokull и пада от 20 метра височина.
Svartifoss
Преходът до водопада отнема около 45 минута в една посока. По пътя към Свартифос ще видите три други водопада: Þjófafoss (Thieves’ Fall), Hundafoss (Dogs’ Fall) и Magnúsarfoss (the Falls of Magnús).
Hundafoss
Hundafoss
Skaftafellsjökull
На разстояние от около 2 км. от информационния център се намира поредното изключително красиво в място в Исландия. Ледниковият език Skaftafellsjökull идва от най-големия ледник в Европа – Ватнайокутл (Vatnajökull). Гледките по пътя бяха все така очарователни, както навсякъде другаде в Исландия. Вървяхме близо 40 минути до момента до ледниковата лагуна. И какво мислите?! Бум! Гледката беше покъртителна. В следващите няколко минути бях буквално безмълвен пред величието на природата.
Glacier Lake of Skaftafellsjokull
Skaftafellsjökull
Black glacier Iceland Black glacier Iceland Black glacier Iceland
Разбира се не пропуснахме възможността да се качим на ледника, въпреки че не разполагахме с котки за туризъм. Ако все пак решите да се качвате бъдете много внимателни, защото е хлъзгаво.
Skaftafellsjokull
Skaftafellsjökull, Iceland Skaftafellsjökull, Iceland
За съжаление ледникът лека-полека се оттегля и оставя зад себе си нарастваща ледникова лагуна. Гледката към него беше спираща дъха, карайки ме да се замисля как през следващите години ще се отдръпне още повече заради изменението на климата.
Hofskirkja church

Продължихме по пътя си с кратка отбивка до църквата Hofskirkja. Тя е построена през 1884 г. и е последната торфена църква, построена в стария стил. Църквата е една от последните шест, които все още стоят и са запазени като исторически паметници.

Hofskirkja church

Природен пейзаж в Исландия

Йокулсарлон (Jökulsárlón) и Диамантеният плаж
Йокулсарлон е най-известната ледникова лагуна в Исландия. Това е едно от най-популярните и красиви места за посещение в югоизточната част на страната. Пътувайки по път №1 (Ring Road) няма как да я пропуснете, защото на практика се намира на главния път между Скафтафел и Höfn.
Йокулсарлон Diamond Beach Iceland
Посещението на ледената лагуна Йокулсарлон беше кулминацията на деня, но за нея ще ви разкажа в следващата част.
Автор

Напиши коментар