Last Updated on 13.09.2023 by Илиян

Изящният дворец Сан Суси се намира в град Потсдам в близост до Берлин. Името му от френски език sans souci буквално означава „без грижи“ и тук е била лятната резиденция на Фредерик Велики, бивш крал на Прусия. Дворецът Сан Суси е проектиран именно за него през 1745 година като място, където да може да намери спокойствие от пищността и суетата на Берлинския двор.

Как да стигнем от Берлин до Сан Суси, Потсдам?

За стигнете до Сан Суси можете да хванете регионален влак от някоя от големите гари в Берлин – Alexanderplatz, Berlin Hbf или Bahnhof Zoo. Пътуването няма да отнеме повече от 40 минути.

Дворецът Сан Суси

Дворецът Сан Суси е сравнително малък – само с 10-12 основни стаи в едноетажна сграда и не е толкова впечатляващ. Въпреки това не е лишен от величие и заради внушителната гледка към терасовидните градини. Всички стаи са с големи прозорци с изглед към красиво озеленените градини. Дворецът е добре поддържан и задължителен за посещение през лятото.

Дворец Сан Суси
Дворецът Сан Суси

Градините са построени на площ, която преди това е била покрита с обширни гори. По нареждане Фредерик Велики хълмът е засаден с терасовидни лозя, в резултат на което градините се състояли от три широки тераси, проектирани да увеличат слънчевата светлина. Дворецът с градините напомнят на умален мащаб на Версай с красиво оформените тревни площи, храсти и дървета, декоративни статуи и фонтани.

Декориран в стил Рококо Сан Суси и великолепните му градини стават обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Не само екстериора, но и интериора е богато декориран в стил, който е известен като „Frederician Rococo“. Пруският крал искал да бъде заобиколен от красиви предмети и произведения на изкуството, които да запълват всички стаи, според личния му вкус и с любов към големите и луксозни материали. Мрамор, красиви дървени детайли и очарователна златна украса изпълват тематичните стаи.

Малката галерия в двореца Сан Суси
Малката галерия в двореца Сан Суси
Малката галерия в двореца Сан Суси
Малката галерия в двореца Сан Суси
Мраморната зала в дворец Сан Суси

Парк Сан Суси

Дворецът всъщност е част от огромен парк, който носи същото наименование. В него има различни дворци и градински комплекси. През последните няколко десетилетия сградите и дворците са старателно възстановени до днешния си вид.

Първоначално паркът е създаден година по-рано като градина за отглеждане на сливи и смокини. Заради естествената красота на района и зашеметяващите гледки, кралят решил да бъде превърнат в лятна резиденция, като строителството продължава точно две години.

Парк Сан Суси
Парк Сан Суси

Новият дворец (New Palace)

В западният край на парка комплексът е дом на внушителния и много по-голям нов дворец, сега част от университета в Потсдам, построен между 1763 и 1769 г., за да отпразнува пруската победа на Австрия по време на седемгодишната война. Поради факта, че дворецът е прекалено показен, Фредерик не го е използвал като лична резиденция, а предпочитал да приема гости там.

Новият дворец в парк Сан Суси
Новият дворец в парк Сан Суси
Новият дворец в парк Сан Суси

Новият дворец е използван до края на формалната абдикация на Германската империя през 1918 година. В момента той се използва от различни факултети на университета в Потсдам.

Университетът в Потсдам
Университетът в Потсдам

Оранжериен дворец (Orangery Palace)

Оранжерийният дворец е разположен на територията на парк Сан Суси в Потсдам, Германия. Известен е още като Новата оранжерия или просто Оранжерията. В основата си това е зимна градина, където се отглеждат екзотични растения, дори и през студената зима. Интересното е, че и до ден-днешен продължава да функционира. Дворецът е завършен през 1864 година в стила на италианския Ренесанс.

Оранжерийният дворец
Оранжерийният дворец

Дължината на сградата е около 300 метра, а средната част с двойните кули е истинският дворец. В централната зала може да видите картини на известния ренесансов художник Рафаело.

Залата на Рафаелo

С многобройните си исторически сгради Парк Сан Суси е интересно място за посещение и чудесен начин за еднодневно бягство от Берлин. Той обхваща близо 300 хектaра  земя, така че посетителите трябва да си предвидят достатъчно време, за да се насладят спокойно на всички красоти и забележителности.

Ако статията ви е харесала, прочетете за дворците Шьонбрун, Белведере и Хофбург във Виена.

Автор

Напиши коментар