Last Updated on 21.10.2022 by Илиян

Дворцовият комплекс Сан Суси се намира в град Потсдам, в близост до Берлин. Името му от френски език sans souci буквално означава „без грижи“ и тук е била лятната резиденция на Фредерик Велики, бивш крал на Прусия. Дворецът е проектиран именно за него през 1745 година като място, където да може да намери спокойствие от пищността и суетата на Берлинския двор.

Как да стигнем от Берлин до Сан Суси, Потсдам?

За стигнете до Сан Суси можете да хванете регионален влак от някоя от големите гари в Берлин – Alexanderplatz, Berlin Hbf или Bahnhof Zoo. Пътуването няма да отнеме повече от 40 минути.

Дворецът Сан Суси
Дворецът Сан Суси

Дворецът Сан Суси

Самия дворец Сан Суси е сравнително малък – само с 10-12 основни стаи в едноетажна сграда и не е толкова впечатляващ. Въпреки това не е лишен от величие и заради внушителната гледка към терасовидните градини. Всички стаи са с големи прозорци с изглед към красиво озеленените градини. Дворецът е добре поддържан и задължителен за посещение през лятото.

Градините на Сан Суси

Градините са построени на площ, която преди това е била покрита с обширни гори. По нареждане Фредерик Велики хълмът е засаден с терасовидни лозя, в резултат на което градините се състояли от три широки тераси, проектирани да увеличат слънчевата светлина. Дворецът с градините напомнят на умален мащаб на Версай с красиво оформените тревни площи, храсти и дървета, декоративни статуи и фонтани.

Декориран в стил Рококо Сан Суси и великолепните му градини стават обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Не само екстериора, но и интериора е богато декориран в стил, който е известен като „Frederician Rococo“. Пруският крал искал да бъде заобиколен от красиви предмети и произведения на изкуството, които да запълват всички стаи, според личния му вкус и с любов към големите и луксозни материали. Мрамор, красиви дървени детайли и очарователна златна украса изпълват тематичните стаи.

Дворецът Сан Суси отвътре

Дворецът Сан Суси отвътре

Дворецът Сан Суси отвътре Дворецът Сан Суси отвътре Дворецът Сан Суси отвътре

Парк Сан Суси

Дворецът всъщност е част от огромен парк, който носи същото наименование. В него има различни дворци и градински комплекси. През последните няколко десетилетия градите и дворците са старателно възстановени до днешния си вид.

Първоначално паркът е създаден година по-рано като градина за отглеждане на сливи и смокини. Заради естествената красота на района и зашеметяващите гледки, кралят решил да бъде превърнат в лятна резиденция, като строителството продължава точно две години.

Sanssouci Park Sanssouci Park Sanssouci Park

Новият дворец (New Palace)

В западният край на парка комплекса е дом на внушителния и много по-голям нов дворец, сега част от университета в Потсдам, построен между 1763 и 1769 г., за да отпразнува пруската победа на Австрия по време на седемгодишната война. Поради факта, че дворецът е прекалено показен, Фредерик не го е използвал като лична резиденция, а предпочитал да приема гости там.

The New Palace The New Palace

Новият дворец е използван до края на формалната абдикация на Германската империя през 1918 година. В момента той се използва от различни факултети на университета в Потсдам.

University of Potsdam

Оранжерията (Orangery Palace)

Друга интересна сграда в парка е т. нар. Оранжерия. В основата си това е зимна градина, където се отглеждат екзотични растения, дори и през студената зима. Интересното е, че и до ден-днешен продължава да функционира. Завършена е през 1864 година в стила на италианския Ренесанс.

Orangery Palace

Orangery Palace

Дължината на сградата е около 300 метра, а средната част с двойните кули е истинският дворец. В централната зала може да видите картини на известния ренесансов художник Raffael Hall.

Raffael Hall in Orangery Palace

С многобройните си исторически сгради Парк Сан Суси е интересно място за посещение и чудесен начин за еднодневно бягство от Берлин. Той обхваща близо 300 хектaра  земя, така че посетителите трябва да си предвидят достатъчно време, за да се насладят спокойно на всички красоти и забележителности.


Ако сте пропуснали – 6 места, които непременно трябва да посетите във Виена

Автор

Напиши коментар