Last Updated on 21.08.2017 by Илиян

Като много други пътешествия и това до Кардиф не беше планувано. Разбира се, като фен на Ювентус, се надявах отбора ми да достигне до големия мач в уелската столица. И те го направиха, а техен съперник бе властелина на Европа Реал Мадрид.

Как да стигнем до Кардиф

Най-бързият и евтин вариант е през Бристол. Самолетната компания WizzAir изпълнява три седмични полета от София в дните – вторник, четвъртък и събота. Оттам има автобуси, които са през 1-2 часа интервал, а времетраенето е от 1.30 часа до 2.30 часа. Другият вариант е да летите до някое от летищата в Лондон и оттам с автобус или влак до Кардиф. Ние решихме да наемем кола, защото излизаше значително по-евтино. Друг бонус бе, че нямаше магистрални такси, а само една такса мост на стойност £6.70 при влизане в Уелс. Отне ни около 4 часа от Лондон до Кардиф с една кратка почивка по пътя. Организаторите се бяха погрижили да осигурят значителен брой паркоместа, а ние предварително си бяхме резервирали едно, което се оказа в двора на местно училище.

Кардиф

Това е столицата и най-голям град в Уелс. Разположен в южната част на страната при вливането на реките Илай и Таф в Атлантическия океан. Според последното преброяване през 2011 година населението е около 346 000 души. Това и най-посещаваният уелски град.

В Кардиф, Уелс
Няколко часа преди финала на Шампионската лига
В Кардиф, Уелс
Атмосферата в центъра на града преди финала
Аз и Джанлука Песото в Кардиф
С Джанлука Песото

Най-известната забележителност е Кардифският замък, който е с международно значение. Разположен е в сърцето на столицата и крие история на повече от 2000 години. За съжаление не успяхме да го посетим, но поне видяхме огромните стени, които го ограждаха. В деня на финала на стените бяха закачени транспаранти с футболисти от всички 32 отбора, които участваха в Шампионската лига.

Стените на замъка в Кардиф

Настроението преди двубоя беше изключително приповдигнато. Фенове на двата отбора се прегръщаха, снимаха се и се забавляваха. Запалянковците на Юве и Реал бяха разпределени на различни части в града от съображение за сигурност. За щастие не се стигна до ексцесии, а напротив, атмосферата беше повече от страхотна.

Фенове на Ювентус и Реал Мадрид
Фенове на Ювентус и Реал Мадрид / Снимка: www.goal.com

След емоциите на центъра трябваше да отидем до стадиона на футболен клуб Кардиф Сити „Cardiff City Stadium“, за да вземем билетите за мача. Те бяха любезно осигурени от фен клуб Ювентус-България, който е официален фен клуб на Ювентус в нашата родина. Билетите са поименни и се взимат срещу документ за самоличност.

С билета за финала на Шампионската лига

Така след като се сдобихме с ценните хартийки се оправихме към секторите на стадиона. Както се и очакваше мерките за сигурност бяха драконовски. Именно заради опасност от атентат мачът се игра със затворен покрив.

Стадион "Милениум" в Кардиф, Уелс

Стадион „Милениум“

Понастоящем носи името „Принсипалити Стейдиъм“ и е с капацитет от 74 500 места. На този стадион мачовете си играят националните отбори на Уелс по футбол и ръгби. Построен е през 1999 г. за Световното първенство по ръгби. Стадионът е бил домакин на много мащабни концерти, на Уелс Рали Великобритания, както и да други събития. От откриването си посреща средно над 1.3 милиона посетители на година. Това е първият стадион във Великобритания с напълно сгъваем покрив. Оценен е от УЕФА с категория 4 звезди. Без съмнение това е един от най-модерните стадиони не само в Европа, но и в света.

Стадион "Милениум" отвътре

Стадион "Милениум" отвътре

Атмосферата преди началото на срещата беше фантастична. Церемонията по откриването на най-значимото футболно събитие в Европа започна около един час преди първия съдийски сигнал. Мини концерт изнесоха американската група The Black Eyed Peas.

Концерт на The Black Eyed Peas преди финала на Шампионската лига

Церемонията преди финала на Шампионската лига в Кардиф

Стадион "Милениум"

За наше огромно съжаление крайния резултат не беше благоприятен за нас. Ювентус загуби от Реал Мадрид с 1:4 и така дълго чаканата купа отново се изплъзна от ръцете на футболистите в бяло-черно райе.

Автор

Напиши коментар