Last Updated on 12.09.2023 by Илиян

Като много други пътешествия и това до Кардиф не беше планувано. Разбира се, като фен на Ювентус, се надявах отборът ми да достигне до финал в Шампионска лига в уелската столица. И те го направиха, а техен съперник бе властелина на Европа Реал Мадрид. Любопитното е, че това беше втори двубой на тези два отбора, на който присъствам на живо след полуфинала в Мадрид две години по-рано.

Как да стигнем до Кардиф?

Кардиф беше избран да бъде домакин на тазгодишния финал на Шампионска лига. Уелската столица не е от най-посещаваните туристически дестинации и следователно няма много опции да стигнем дотам. Ако летим от България най-сигурният начин да стигнем до Кардиф е да хванем самолет до Лондон. Периодично авиокомпаниите изпълняват полети до Бристол и Бирмингам, които са значително по-близо, но ви съветвам да не рискувате, ако имате някакви неотложни ангажименти. От Лондон до Кардиф има редовни автобуси и влакове, но ние решихме да наемем кола, защото излизаше значително по-евтино. Друг бонус бе, че нямаше магистрални такси, а само една такса мост на стойност £6.70 при влизане в Уелс. Отне ни около 4 часа от Лондон до Кардиф с една кратка почивка по пътя. Организаторите се бяха погрижили да осигурят значителен брой паркоместа, а ние предварително си бяхме резервирали едно, което се оказа в двора на местно училище.

Кардиф

Това е столицата и най-голям град в Уелс. Разположен в южната част на страната при вливането на реките Илай и Таф в Атлантическия океан. Според последното преброяване през 2011 година населението е около 346 000 души. Това и най-посещаваният уелски град.

Най-известната забележителност е Кардифският замък, който е с международно значение. Разположен е в сърцето на столицата и крие история на повече от 2000 години. За съжаление не успяхме да го посетим, но поне видяхме огромните стени, които го ограждаха. В деня на финала на стените бяха закачени транспаранти с футболисти от всички 32 отбора, които участваха в Шампионската лига.

Стените на Кардифския замък
Стените на Кардифския замък

Атмосферата преди финала на Шампионска лига

Настроението преди двубоя беше изключително приповдигнато. Фенове на двата отбора се прегръщаха, снимаха се и се забавляваха. Запалянковците на Юве и Реал бяха разпределени на различни части в града от съображение за сигурност. За щастие не се стигна до ексцесии, а напротив, атмосферата беше повече от страхотна.

Финал на Шампионска лига в Кардиф
Атмосферата в центъра на града преди финала
Финал на Шампионска лига в Кардиф
С Джанлука Песото
Фенове на Ювентус и Реал Мадрид
Фенове на Ювентус и Реал Мадрид / Снимка: www.goal.com

След емоциите на центъра трябваше да отидем до стадиона на футболен клуб Кардиф Сити – „Cardiff City Stadium“, за да вземем билетите за мача. Те бяха любезно осигурени от фен клуб Ювентус-България, който е официален фен клуб на Ювентус в нашата родина. Билетите са поименни и се взимат срещу документ за самоличност.

С билета за финала на Шампионската лига
Билет за финала на Шампионската лига

Така след като се сдобихме с ценните хартийки се оправихме към секторите на стадиона. Както се и очакваше мерките за сигурност бяха драконовски. Именно заради опасност от атентат мачът се игра със затворен покрив.

Стадион „Милениум“ (Принсипалити Стейдиъм)

Понастоящем носи името „Принсипалити Стейдиъм“ и е с капацитет от 74 500 места. На този стадион мачовете си играят националните отбори на Уелс по футбол и ръгби. Построен е през 1999 г. за Световното първенство по ръгби.

Стадион "Милениум" в Кардиф, Уелс
Принсипалити Стейдиъм

Стадионът е бил домакин на много мащабни концерти, на Уелс Рали Великобритания, както и да други събития. От откриването си посреща средно над 1.3 милиона посетители на година. Това е първият стадион във Великобритания с напълно сгъваем покрив. Оценен е от УЕФА с категория 4 звезди. Без съмнение това е един от най-модерните стадиони не само в Европа, но и в света.

Финал на Шампионска лига: Ювентус – Реал Мадрид

Атмосферата преди началото на срещата беше фантастична. Церемонията по откриването на най-значимото футболно събитие в Европа започна около един час преди първия съдийски сигнал. Мини концерт изнесоха американската група The Black Eyed Peas.

Преди началото на мача Ювентус - Реал Мадрид в Кардиф
Преди началото на мача Ювентус – Реал Мадрид в Кардиф
Финал на Шампионска лига в Кардиф
Концерт на The Black Eyed Peas преди финала на Шампионската лига
Финал на Шампионска лига в Кардиф
Церемонията преди финала на Шампионската лига в Кардиф

За наше огромно съжаление крайния резултат не беше благоприятен за нас. Ювентус загуби от Реал Мадрид с 1:4 и така дълго чаканата купа отново се изплъзна от ръцете на футболистите в бяло-черно райе.

Автор

Напиши коментар