Last Updated on 11.06.2023 by Илиян

Пустинята Татакоа (Desierto de la Tatacoa) е едно от най-красивите и живописни места в Колумбия, но далеч не е от най-утъпканите пътеки и посещавани дестинации. Тук имате възможност както да се разходите по някоя от туристическите пътеки и да се насладите на сюрреалистични пустинни пейзажи, така и да наблюдавате хилядите звезди нощно време. Освен това пустинята е рай за любителите на фотографията с безбройните странни скални образувания. Любопитен факт е, че всъщност пустинята Татакоа не е точно пустиня в истинския смисъл на думата. Това е по-скоро суха тропическа гора, която се намира в силно ерозирана зона. В следващите редове ще прочетете за всичко, което трябва да знаете преди да посетите пустинята Татакоа.

Как да стигнем до пустинята Татакоа?

Пустинята Татакоа в Колумбия е разположена в региона Уила (Huila region). Първата спирка, до която трябва да стигнете е град Нейва (Neiva), като дотам може да пътувате с автобус от Богота или да си хванете самолет. Пътуването с автобус е с продължителност между 4-5 часа, а цената на билета варира между 52 000 – 60 000 COP. Билети може да закупите предварително от сайта RedBus или на място от гарата, но там приемат плащане само в брой. Ако решите да използвате първия вариант с предварително закупени билети, то на гарата ще трябва да се наредите на гишето на транспортната компания, за да ви дадат хартиени билети. Бъдете внимателни, когато резервирате билет предварително, защото има две автобусни гари в Богота – Terminal Salitre и Terminal del Sur. Терминал Салитре е главната и най-голяма автобусна гара в столицата.

Терминал Салитре
Терминал Салитре

Щом стигнете до автогарата в Нейва ще трябва да хванете отново автобус, който да ви отведе до малкото градче Виявиеха (Villavieja). Пътуването е с продължителност 1 час и 30 минути, а цената на билета 10 000 COP. Виявиеха е последната спирка преди Татакоа. Автобусите спират в центъра на града до площада, откъдето вече може да си хванете тук-тук/мото-такси до пустинята.

В автобуса от Нейва до Виявиеха

Как да се придвижваме наоколо?

До пустинята Татакоа може да стигнете с велосипед, тук-тук/мото-такси или с автомобил. Мото-такситата могат да качат максимум трима душа, като цената за превоза е 25 000 COP на човек, а пътуването отнема около 15-20 минути до Червената пустиня, за която ще стане дума по-нататък в статията. Друг вариант е да се договорите с някой шофьор на автомобил, който да ви закара до различните места в пустинята Татакоа. Ние наехме шофьор и платихме 50 000 COP до Червената пустиня и 80 000 COP до Сивата пустиня и Вентанас, като това включваше превоз в двете посоки и изчакване.

Пустинята Татакоа

Пустинята Татакоа в Колумбия е разделена на две големи зони – Куско и Лос Ойос (Los Hoyos). Куско е по-малката зона, но пък далеч по-красива.

Червената пустиня (El Cuzco Desierto Rojo)

Пустинята Татакоа е разделена на две големи зони – Куско и Лос Ойос (Los Hoyos). Червената пустиня (Куско) е наречена така заради червеникавия ѝ цвят, дължащ се на желязото в почвата. Това е областта, което се намира по-близо до центъра на Виявиеха.

Пустинята Татакоа в Колумбия
Пустинята Татакоа
Пустинята Татакоа
Червената пустиня
Пустинята Татакоа в Колумбия
Червената пустиня

Пътеката е добра маркирана, а на места има и информационни табели. Разходката в тази част на пустинята отнема около час и половина. Препоръчително е да отидете около 17:00 ч., за да имате време да се разходите и да хванете залеза.

Пустинята Татакоа в Колумбия
Червената пустиня
Пустинята Татакоа
Пустинята Татакоа

Сивата пустиня (Los Hoyos)

Сивата част на пустинята се намира на около 8 км. от района на Куско. Наречена е така поради наличието на фосфор в почвата, който придава сивкав цвят. Това е мястото, където през 30-те години на миналия век са открити голям брой вкаменелости, които може да видите в Палеонтологичния музей на Виявиеха. В тази област ще посетите долината на призраците, която представлява различни образувания, оформени като призраци.

Сивата пустиня в Колумбия
Гледка към Сивата пустиня

Пътеката е с дължина 2 км. и отнема около час и половина да се обходи. В някои аспекти мястото прилича изключително много на Кападокия в Турция. В тази част на пустинята има открит плувен басейн, образуван от естествена изворна вода, за който се заплаща входна такса.

Сивата пустиня в Колумбия
Сивата пустиня
Сивата пустиня
Сивата пустиня
Сивата пустиня в Колумбия
Сивата пустиня
Сивата пустиня в Колумбия
Сивата пустиня

Може да се разходите сами или да си наемете шофьор, който да ви отведе до всички места, включително Mirador de las Ventanas и Valle de los Deseos. Имайте предвид, че разстоянията са доста големи, а жегата може допълнително да отнеме от силите ви.

Mirador de las Ventanas
Мирадор де лас Вентанас

Долината на опализираните вкаменелости (Valle De Los Xilópalos)

Ако разполагате с повече време може да посетите долината на опализираните вкаменелости, където да видите дървесни вкаменелости и различни видове скали на милиони години. Тя е разположена в района на Сивата пустиня, но на по-далечно разстояние и се заплаща допълнително, за да стигнете дотам.

Наблюдение на звезди

Друга интересна атракция е наблюдението на звездите, като това се смята за едно от най-добрите места в Южна Америка. Условията за гледане на звезди са практически идеални, благодарение на отдалеченото си местоположение и почти липсващото осветление в селището. Звездите могат да се видят отвсякъде, но най-истинско изживяване ще получите от астрономическата обсерватория в сърцето на Червената пустиня. Всеки ден след 18.30 ч. там се предлага беседа с екскурзовод и възможност за използване на техен телескоп за по-добри гледки. В обсерваторията ще научите повече за галактиката, падащите звезди и съзвездията. Таксата е 10 000 COP, но обиколката е само на испански език.

Колко дни да останем в пустинята Татакоа?

Най-удобният вариант е да останете два дни/една нощувка. Повечето туристи прекарват един ден в разглеждане на основните места, като може си наемете тук-тук предварително от Виявиеха или директно от хотела, ако сте решили да спите в пустинята. Честно казано тук няма толкова много забележителности, но ако не обичате да бързате и предпочитате спокойствието 2 нощувки/3 дни са напълно достатъчни.

Къде да останем да спим?

Препоръчвам да си резервирате предварително място във Виявиеха, особено ако решите да пътувате по време на силния туристически сезон. В близост до Червената пустиня има изградени хостели и места, където може да спите на палатка, но имайте предвид, че водата в тази част е силно ограничена. По-долу в картата може да намерите всички предложения в градчето и около него.

Booking.com

Автор

Напиши коментар