Last Updated on 27.11.2022 by Илиян

Скалите Джети Огуз (Седемте бика) са една от най-големите природни забележителности в Киргизстан, редом до магическия каньон Сказка. Скалите са част от защитена геоложка зона, разположена на около 25 км. югозападно от Каракол. Освен скалите със същото наименование има и малко селце, разположено в устието на долината, както и река. Джети Огуз е сравнително популярно място в Киргизстан и отличен вариант за еднодневно пътуване от Каракол.

Как да стигнете до Джети Огуз?

Село Джети Огуз се намира на 25 км. от Каракол и дотам може да се стигне с маршрутка (№371 или №355) или частно/ споделено такси. Обикновено маршрутките спират в началото на селото, като оттам трябва да се хване други такси, което да ви закара до скалите или до санаториума Джети Огуз, които са разположени на 15 км. от селото. Ние хванахме маршрутка от автогарата, разположена в близост до пазара Ak-Tilek Bazaar в Каракол. За превоза платихме 50 киргизстански сома (€ 0.50) на човек, а пътуването ни отне приблизително 25 минути. Маршрутката ни остави в село Джети Огуз близо до голям съветски паметник (Памятник) и магазин за хранителни стоки.

Паметник в село Джети Огуз в Киргизстан
Паметникът в село Джети Огуз

Оттам хванахме такси, което да ни закара до скалите Джети Огуз като платихме 500 киргизстански сома (€5) за 3-ма души. По пътя към скалите спряхме да видим друга известна природна забележителност в Киргизстан – скалата на разбитото сърце.

Разбитото сърце (The Broken Heart)

Преди да посетите скалите Джети Огуз ще видите друга популярна атракция – скалата на разбитото сърце. Тя представлява голяма скала, която прилича на разрязано сърце на две. Тази популярна забележителност е източник на много местни легенди. Най-кратката версия се отнася за историята на млада красива жена, която умира след като сърцето ѝ бива разбито вследствие смъртта на двама мъже, които умират в дуел, борейки се за нейното сърце.

Забележителности в Киргизстан - Разбитото сърце
Разбитото сърце
Забележителности в Киргизстан - Разбитото сърце
Разбитото сърце

Джети Огуз (Седемте бика)

Скалите Джети Огуз са една от най-големите природни забележителности в Киргизстан, редом до магическия каньон Сказка. Формата на скалите наподобява седем бика, а на киргизски език джети означава седем, а огуз – бик. Геоложките формации в цялата област са невероятни, а гледките, които се откриват зашеметяващи.

Скалите Джети Огуз в Киргизстан
Скалите Джети Огуз от подножието им
Гледка от скалите Джети Огуз
Гледка от скалите Джети Огуз
Гледка от скалите Джети Огуз
Гледка от скалите Джети Огуз

Най-хубавите гледки се откриват от върна на хълма, който е разположен от противоположната страна на скалите. Това е мястото, откъдето се виждам седемте бика в цялата им прелест.

Природни забележителности в Киргизстан - скалите Джети Огуз
Гледка към скалите Джети Огуз (Седемте бика)

Природни забележителности в Киргизстан

През летните месеци по протежението на пътя от селцето до скалите Джети Огуз ще видите много юрти. Някои от тях предлагат храна и напитки, дори и подслон. Ние имахме късмет да попаднем на много гостоприемни хора, опитахме традиционни киргизстански ястия, слушахме популярни местни песни, а за финал опитахме и така характерната за региона напитка самагон.

Юрти в Киргизстан
Юрти в близост до скалите Джети Огуз
Гозби в Киргизстан
Местни гозби и кана кумис
Автор

Напиши коментар