Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Дълбоко в сърцето на Патагония се крие величественият ледник Перито Морено. Ако планувате да посетите тази област най-вероятно вече сте чували за него. Той е разположен в национален парк „Ледниците“ и е известен със своята изключителна девствена красота. Неслучайно ледникът е една от основните туристически атракции в Аржентинска Патагония и една от най-впечатляващите забележителности в цяла Аржентина.

Ел Калафате

Ел Калафате е малко селище в Патагония, Аржентина. Явява се като своеобразен хъб в областта. Оттук може да посетите ледника Перито Морено, Ел Чалтен или директно да пътувате до Чили. Почти всичко в Ел Калафате е разположено на главната улица – Avenida del Libertador. Подобно на Ел Чалтен голяма част от населението се издържа от туризма и от това са продиктувани високите цени в градчето. По главната улица ще видите много магазини за сувенири, скъпи ресторанти, казино, офиси на туристически компании и магазини за спортна екипировка. Единственият супермаркет в града също намира място на централната улица.

Как да стигнем до ледника Перито Морено?

Няколко компании всекидневно оперират по маршрут Ел Калафате – Перито Морено, тръгвайки от автогарата в Ел Калафате. Препоръчвам закупуването на билети поне ден по-рано по време на силния сезон, тъй като търсенето е голямо. Общо-взето цените навсякъде са еднакви, но аз използвах услугите на компанията Cal TurОфисът им се намира на централната улица в Ел Калафате. Цената на двупосочен билет бе AR$ 800 (≈ € 19) като приемат само плащане в брой. Освен това има и някаква „terminal tax“ в размер на AR$ 10 (≈ € 0.25) и се заплаща преди да се качите на автобуса. Пътуването е с продължителност около 90 минути. Друга възможност за посещение на Перито Морено е с целодневна екскурзия от Пуерто Наталес, Чили, но на доста по-висока цена.

Входната такса за Перито Морено се заплаща на място като стигнете парка. И тук приемат пари само в брой. Билетът струва AR$ 700 (≈ € 16-17) като в това отношение чуждестранните посетители плащат значително повече от местните.

Перито Морено

Parque Nacional Los Glaciares

Перито Морено е един от 3-те ледника в света, за които се знае, че е в непрекъснат растеж. Въпреки глобалното затопляне, ледникът се увеличава със скорост около 2 метра на ден. В момента той е приблизително 252 квадратни километра – дължината му е над 30 км., а ширината – 5 км. Средно ледникът се издига на 74 м. над повърхността на Lago Argentino. Той е част от ледено поле, разположено в Аржентина и Чили, което е третият по големина резерв на прясна вода в света.

Lago Argentino
Lago Argentino

Бях изненадан колко добре е проектиран целият комплекс. Изградени са множество дървени и метални пътеки, благодарение на които можете да стигнете почти до ледника. Има много платформи за наблюдение, от които да видите Перито Морено от различни ъгли. Освен това на няколко места има пейки, на които можете да седнете за почивка или да хапнете сандвич под звуците на пукащия се лед. Ще чуете тътени и гърмежи от разпадащи се парчета айсберги. Следобед имате по-голям шанс да видите как падат парчета лед, защото става по-топло. Беше удивително да видя това великолепно творение на природата и падащите парчета лед, предизвикващи истинско благоговение.

Метална пътека до ледника Перито Морено

Ледник Перито Морено Ледник Перито Морено Ледник Перито Морено

Като един от най-популярните национални паркове в Аржентина всичко е обозначено и е невъзможно да се изгубите. Това е едно местата, на които определено нямате нужда от екскурзовод. Можете да се наслаждавате на бавна и спокойна разходка, защото автобусите се движат по график и тръгват наобратно в следобедните часове.

Perito Moreno Glacier

Perito Moreno Glacier Perito Moreno Glacier

Посещението на ледника Перито Морено беше фантастично и поразяващо преживяване. Синият цвят на леда, тюркоазената вода и недокоснатия бял сняг създават неповторима красота. Въпреки високата цена си заслужава и горещо го препоръчвам. Не са много местата в света, където може да видите такова необятно природно чудо.

Ледникът Перито Морено

За тези, които са авантюристично настроени могат да изживеят фантастична емоция, включвайки се в организирана разходка върху ледника. Гайдовете ще се погрижат да получите котки и подходящо оборудване и ще ви преведат през ледника, за да видите отблизо тюркоазените сини пукнатини. В зависимост от периода можете да влезете дори в ледени пещери. Разбира се тези обиколки не са никак евтини. Има два вида обиколки: малка (Mini Trekking) и голяма (Big Trekking), като цените започват от AR$ 3600 (≈ € 85). Можете също така да се повозите с лодка или каяк по езерото, като не е необходимо предварително да правите резервация.

Автор

Напиши коментар