Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Повечето хора, които посещават градчето Фос ду Игуасу (Foz do Iguaçu) в Бразилия, се отправят към едно от най-забележителните природни чудеса на света – водопадите Игуасу. И с право! Огромното количество вода и гръмотевичният тътен на водата биха оставили всеки посетител напълно безмълвен. На близко разстояние от водопадите обаче се намира и едно друго съкровище – птичият парк Parque das Aves.

Parque das Aves е дом на повече от 1400 птици от около 150 различни вида и заема около 16 хектара земя.

Parque das Aves
Карта на птичия парк

Проектът за Parque das Aves започва от началото на 90-те години, когато Денис и Анна Кроукамп биват поканени от техен приятел да създадат парк с крокодили, но те отказват с мотив, че обичат птиците. Така се ражда идеята за създаването на парк с птици и след като придобиват всички документи и лицензи купуват 16 хектара земя в близост до водопадите Игуасу. В следващите няколко години семейството влага всичките си усилия в изграждането на парка. Първите обитатели на парка идват като дарения или като заем от други зоологически градини. Друга част са били пратени от бразилската агенция по околна среда (IBAMA), които са конфискувани от контрабандисти. Официално Parque das Aves е открит през 1994 година.

Червен ибис
Червен ибис

Още с влизането ще забележите, че всичко е много добре организирано, за да се осигури безопасност за животните и посетителите. Някои от волиерите са с допълнителна височина, което дава възможност на птиците за по-голямо пространство. Посетителите могат да бъдат много близо до животните и да се насладят на богатата гама от птици.

Фламинги
Фламинги
Виолетовогърда амазона
Виолетовогърда амазона
Ветрилен папагал
Ветрилен папагал
Момин жерав
Момин жерав
Женски гололик кракс
Женски гололик кракс
Червеноклюн кракс
Червеноклюн кракс

Загражденията в парка са внимателно конструирани около Бразилската атлантическа гора. Паркът приютява много редки птици, папагали, тукани, фламинги, алигатори, красиви пеперуди, изумителни червени ибиси и други застрашени видове.

Червеногръд тукан
Червеногръд тукан
Тукан токо
Тукан токо
Бразилска амазона
Бразилска амазона

Крокодил

Червено-зелен ара
Червено-зелен ара
Червен ара
Червен ара
Синьо-жълт ара
Синьо-жълт ара
Южен казуар
Южен казуар

Striped owl

Ако посещавате водопадите Игуасу, то не пропускайте да се отбиете и през Parque das Aves. Птичият парк е един от най-красивите паркове, които някога съм посещавал, а в наши дни това е и най-големият в Латинска Америка. Ако искате да видите огромно разнообразие от птици, това е мястото. Поради факта, че са твърде близко един до друг вие може да посетите и двата комплекса в рамките на един ден. Моят съвет е първо да посетите водопадите, защото може да оставите своя багаж в специални заключващи се метални шкафчета.

Входна такса за Parque das Aves е R$ 45 (~€ 10.40). Можете да платите с бразилски реали или американски долари, но също така приемат и кредитни карти. Можете да закупите своя билет и от официалния сайт на парка. Има информация на португалски, испански и английски език.

Автор

Напиши коментар