Last Updated on 20.07.2020 by Илиян

Ако търсите ново приключение и място, където да избягате от тълпите в Бали, то Нуса Пенида е вашият рай. Това е най-големият от трите острови Нуса, които са на близко разстояние от Бали. Останалите два са Нуса Лембонан и Нуса Кенинан, които са свързани помежду си с мост. Всички те са разположени на около 45-50 минути от Санур.

Как да стигнем от Бали до Нуса Пенида?

Най-лесният начин да стигнете до Нуса Пенида е с бърза лодка от Санур, Бали. Има няколко компании, които извършват превози. Времетраенето на пътуването е около 30-40 минути. Еднопосочен билет струва 150 000 IDR (≈ 9.50 €), докато отиване и връщане е 300 000 IDR (≈ 19 €).

Нуса Пенида – какво да видим?

Нуса Пенида е един от най-зрелищните и красиви острови не само в Бали, но и в цяла Индонезия. Имах точно 1 пълен ден на разположение и планът ми включваше посещение четирите основни места на острова.

  • Kelingking Beach

Първата спирка и най-желано място, което исках да посетя, бе Kelingking Beach. Мечтаех за това място от деня, в който го видях за пръв път. Беше любов от пръв поглед. Първоначално нямах представа нито къде е, нито какво да очаквам, но знаех, че искам да бъда там. И няколко месеца по-късно аз вече бях тук. И какво по-добре начало на рождения ми ден от тази спираща дъха гледка. Изгарящите лъчи на слънцето огряваха тюркоазните води, а пътят от върха до финия изкушаващ пясък буквално ме остави без думи. За съжаление не беше подходящо за плуване, защото вълните бяха много силни, но пък гледката беше великолепна.
Нуса Пенида Индонезия
Kelingking Beach
Kelingking Beach
Kelingking Beach
След като посетих зашеметяващия Kelingking Beach се отправихме към втората забележителност – Angel’s Billabong.
  • Angel’s Billabong

Представлява красива естествена лагуна. При липса на вълни може да слезете бавно и внимателно до долу. Местни хора ни разказаха, че имало дори смъртни случаи на хора, които са били твърде близо до ръба и след силна вълна са били засмукани в океана.
Angel’s Billabong
Angel’s Billabong
Angel’s Billabong Нуса Пенида
Angel’s Billabong
Angel’s Billabong Нуса Пенида
  • Broken beach (Pasih Uug)

На по-малко от 10 минути от Angel Billabong се намира Broken beach (Pasih Uug). Представлява красива скална арка, оформена от водата и нейната разрушителна сила.
Broken beach
Broken beach
  • Crystal Bay

Страхотен плаж с фин бял пясък и бистра синя вода. Заобиколен е от огромни скали, които създават усещане за усамотеност.

Crystal Bay
Crystal Bay

Как да се придвижим в Нуса Пенида

  • Скутер

Най-добрият начин да разгледате Нуса Пенида е със скутер. Можете да го наемете директно на пристанището, като цената е приблизително около 60 000 IDR (≈ 4 €) на ден. Трябва да сте изключително внимателни на пътя, поради огромните дупки и опасните пътища.

  • Частен превоз с кола

Ако не сте уверени в карането на скутер, можете да наемете частен шофьор с кола за около 600 000 IDR (≈ 39 €) на ден.

Къде да отседнем на Нуса Пенида?

Има много места за спане на Нуса Пенида, особено около северната част на острова.

Nuansa Penida Hostel е прекрасно място със страхотен външен басейн. Хостелът разполага с няколко спални помещения, ресторант и безплатен частен паркинг.

Нуса Пенида е толкова диво и недокоснато място в Индонезия, че един ден е крайно недостатъчен, за да се видят всички красоти. За жалост през следващите години очаквам все по-голям бум на туристи. Местните вече са започнали процес на строителство на хотели, вили и частни къщи, унищожавайки цели гори по хълмовете на острова. Горещо препоръчвам да се посети този рай колкото е възможно по-скоро.
Автор

Напиши коментар