Last Updated on 12.09.2023 by Илиян

Ако търсите ново приключение и място, където да избягате от тълпите в Бали, то Нуса Пенида е вашият рай. Това е най-големият от трите острови Нуса, които са на близко разстояние от Бали. Останалите два са Нуса Лембонан и Нуса Кенинан, които са свързани помежду си с мост. Всички те са разположени на около 45-50 минути от Санур.

Как да стигнем от Бали до Нуса Пенида?

Най-лесният начин да стигнете до Нуса Пенида е с бърза лодка от Санур, Бали. Има няколко компании, които извършват превози. Времетраенето на пътуването е около 30-40 минути. Еднопосочен билет струва 150 000 IDR (≈ 9.50 €), докато отиване и връщане е 300 000 IDR (≈ 19 €).

Нуса Пенида – какво да видим?

Нуса Пенида е един от най-зрелищните и красиви острови не само в Бали, но и в цяла Индонезия. Имах точно 1 пълен ден на разположение и планът ми включваше посещение четирите основни места на острова.

Плажът Келингкинг (Kelingking Beach)

Първата спирка и най-желано място, което исках да посетя, бе плажът Келингкинг. Мечтаех за това място от деня, в който го видях за пръв път. Беше любов от пръв поглед. Първоначално нямах представа нито къде е, нито какво да очаквам, но знаех, че искам да бъда там. И няколко месеца по-късно аз вече бях тук. И какво по-добре начало на рождения ми ден от тази спираща дъха гледка. Изгарящите лъчи на слънцето огряваха тюркоазните води, а пътят от върха до финия изкушаващ пясък буквално ме остави без думи. За съжаление не беше подходящо за плуване, защото вълните бяха много силни, но пък гледката беше великолепна.
Забележителности в Нуса Пенида
Плажът Келингкинг
Забележителности в Нуса Пенида
Плажът Келингкинг
След като посетих зашеметяващия плажа Келингкинг се отправихме към втората забележителност – Angel’s Billabong.

Angel’s Billabong

Представлява красива естествена лагуна. При липса на вълни може да слезете бавно и внимателно до долу. Местни хора ни разказаха, че имало дори смъртни случаи на хора, които са били твърде близо до ръба и след силна вълна са били засмукани в океана.
Angel’s Billabong
Angel’s Billabong
Angel’s Billabong Нуса Пенида
Angel’s Billabong
Angel’s Billabong Нуса Пенида

Broken beach (Pasih Uug)

На по-малко от 10 минути от Angel Billabong се намира Broken beach (Pasih Uug). Представлява красива скална арка, оформена от водата и нейната разрушителна сила.
Broken beach
Broken beach

Crystal Bay

Страхотен плаж с фин бял пясък и бистра синя вода. Заобиколен е от огромни скали, които създават усещане за усамотеност.

Crystal Bay
Crystal Bay

Как да се придвижим в Нуса Пенида

  • Скутер

Най-добрият начин да разгледате Нуса Пенида е със скутер. Можете да го наемете директно на пристанището, като цената е приблизително около 60 000 IDR (≈ 4 €) на ден. Трябва да сте изключително внимателни на пътя, поради огромните дупки и опасните пътища.

  • Частен превоз с кола

Ако не сте уверени в карането на скутер, можете да наемете частен шофьор с кола за около 600 000 IDR (≈ 39 €) на ден.

Къде да отседнем на Нуса Пенида?

Има много места за спане на Нуса Пенида, особено около северната част на острова.

Nuansa Penida Hostel е прекрасно място със страхотен външен басейн. Хостелът разполага с няколко спални помещения, ресторант и безплатен частен паркинг.

Нуса Пенида е толкова диво и недокоснато място в Индонезия, че един ден е крайно недостатъчен, за да се видят всички красоти. За жалост през следващите години очаквам все по-голям бум на туристи. Местните вече са започнали процес на строителство на хотели, вили и частни къщи, унищожавайки цели гори по хълмовете на острова. Горещо препоръчвам да се посети този рай колкото е възможно по-скоро.
Автор

Напиши коментар