Last Updated on 08.07.2018 by Илиян

Ден 4

След спиращите дъха гледки в парк Скафтaфел и ледената лагуна Йокулсарлон предния ден, трябваше да продължим напред с обиколката на Исландия. Целта на днешния ден бе да видим грандиозните водопади Детифос и Годафос, а между тях оранжевата земя Namafjall Hverir. По традиция се събудихме някъде в неизвестното и след закуска потеглихме към поредната доза фантастични гледки. И първата от тях не закъсня.

Rjúkandi

Rjúkandi е един от онези водопади, които може да видите докато шофирате по живописния път Ring Road. Отбихме се за кратка почивка, но не пропуснах възможността да се кача до платформата пред водопада. Той се вписва прекрасно на фона на великолепния пейзаж в долината Jökuldalur. По пътя имаше още няколко крайпътни водопади, но решихме да ги пропуснем. Все пак тепърва предстоеше да видим най-мощните водопади в Исландия.

Rjúkandi

Rjúkandi Waterfall

Детифос (Dettifoss)
Детифос е водопадът на водопадите в Европа. Има репутацията на най-мощен със среден воден поток от 193 куб. метра вода в секунда. Водите падат от височина от 45 метра, а ширината му е около 100 метра. Този воден звяр се намира в северната част на Исландия и е част от национален парк Jokulsargljufur. Водата идва от близкия ледник Ватнайокутл (Vatnajökull) по река Йокулса (Jökulsá á Fjöllum) и пада в каньона Jökulsárgljúfur с невъобразим тътен. С около 25 километра дължина, 500 метра ширина и близо 100 метра дълбочина това е най-големият и впечатляващ речен каньон в Исландия.
Dettifoss
Селфос (Selfoss)

На кратко разстояние от масивния и чутовен водопад Детифос се намира неговия по-малък брат – Селфос. Той е очарователен, мощен и различен. Този живописен водопад се спуска в каньон, където земята се е отделила на две, образувайки тази красива природна феерия. Чудесно място, за да усетите силата и влиянието на природата.

Selfoss

Кратерът Вити (Крафла) / Krafla Viti crater

Вити е огромен кратер с диаметър около 300 метра. Viti буквално означава „Ад“ и е един от двата Вити кратери в Исландия. Този се е формирал през 1724 година след масово изригване на вулкана Крафла. Когато го посетихме, обаче, заварихме само лед, който беше сковал прозрачната синя вода. Не успяхме да му отделим много време, защото вятърът беше толкова силен, че не беше възможно да се разходим спокойно.

Viti Crater
На близко разстояние от кратера Вити се намира едно от най-забележителности места на планетата – геотермалната област Namafjall Hverir.
Namafjall Hverir
Namafjall Hverir е едно от най-увлекателните и впечатляващи места, които някога съм виждал. Едно истинско бижу сред невероятната исландска природа. Самата зона изглежда като картина от друга планета. Представлява високотемпературна геотермална зона с фумароли и кални кратери (mudpots). Намират се в подножието на планината и представляват спиращо дъха природно поле, в което земята буквално кипи и пуши. Тук на дълбочина 1000 м. температурата е над 200°C. Характерната миризма за тази област е на сероводород (hydrogen sulfide), а горещите извори произвеждат значителни серни залежи. В предишните векове добивът на сяра в Исландия се е използвал за производство на барут.
Hverir Hverir Hverir
Терените и пейзажите са нереални. Почвата се откроява с нюанси на червено, зелено, жълто, оранжево, бежово и бяло. Има толкова много различни горещи извори, кални кратери и скални образувания с прекрасни цветове и форма. Друга интересна подробност е пълната липса на растителност. Газовете са направили почвата абсолютна стерилна и киселинна, неподходяща за флора и фауна.
Hverir Hverir Hverir
Може да се разходите по маркираните пътеки и не е препоръчително да се отклонявате или да прескачате над ограждащите въжета.
Hverir
Grjótagjá
Исландия е пълна със скрити скъпоценни камъни и следващото място е точно такова. Grjótagjá e малка пещера с термален извор в района на езерото Mývatn. Тя се е образувала след разрив в земята и е много мистична. До 70-те години тази лагуна е била популярно място за къпане. През 1975 г. всичко свършило поради изригването на един от вулканите и покачването на температурата на водата до петдесет градуса. Но след това пещерата отново започнала да се охлажда. Веднъж щом влезете ще останете замаяни от тъмно синята прозрачна вода.
Grjotagja
В момента обаче е забранено да се влиза във водата, въпреки че жадувахме да се потопим вътре. Тя е безплатна и отворена за обществеността за посещение и снимки. Влизането е на собствен риск, заради опасност от падане на някоя скала.
Grjotagja Grjotagja
Grjotagja
Годафос (Goðafoss)

Водопадът е един от най-грандиозните водопади в Исландия. Наричан е още „водопада на боговете“. Намира се в североизточната част на Исландия в близост до основния път Ring Road. Водата на река Skjálfandafljót пада от височина 12 метра и над с 30 метра ширина. Има формата на подкова с голяма скала по средата, която разделя потока.

Godafoss - водопада на боговете Godafoss

Посещението на Годафос беше финалния акорд за деня. След него се установихме в къмпинг на няколко километра от водопада, където останахме да пренощуваме.

Автор

Напиши коментар