Last Updated on 21.07.2023 by Илиян

Сеулската телевизионна кула N Seoul Tower, известна още и като кулата Намсан, е една от най-разпознаваемите забележителности в Сеул. Тя се намира в централната част на града, заобиколена от парка Намсан. Посещава се както от местните жители, така и от чуждестранни посетители и е много популярна зона за всички влюбени. Романтични двойки заключват своята вечна любов, традиция, много близка до тази на Архиепископския мост (Pont de l’Archevêche) в Париж. Тук може да видите хиляди любовни послания, заключени катинарчета, разпръснати около основата на кулата. Тя се появява и в много романтични K-Dramas филми и благодарение на  това е неразделна част от корейската култура. Винаги съм се чудил колко ли процента от тези двойки са все още заедно?

Любовни катинарчета на кулата в Сеул
Любовни катинарчета на кулата в Сеул

Обсерваторията на Сеулската телевизионна кула предлага на посетителите 360-градусова панорамна гледка към Сеул. Горната част на кулата е на почти 480 м. надморска височина, включително планината Намсан (243 м.) и височината на кулата (236.7 м.), което я прави една от най-високите в Далечния Изток. През нощта кулата осветява небето красиво с най-съвременна LED технология. Освен че служи като туристическа забележителност, кулата предупреждава хората и какви са условията на въздуха и дали е замърсен. Обикновено четири цвята служат за предупреждение:

  • червен – условията са много лоши и не е подходящо да излизате навън;
  • жълт – условията са лоши;
  • зелен – условията не са толкова добри и е препоръчително използването на маска;
  • син – условията на въздуха са много добри в момента.
Сеулската телевизионна кула
Сеулската телевизионна кула

Как да стигнем до Сеулската телевизионна кула?

Има три начина да стигнете до върха: с кабинков лифт, автобус или пеш.

  • лифт – слизате на метро станция Myeong-dong Station, Subway Line № 4, Exit #3 и продължавате пеша за около десет минути до станцията на лифта;
  • автобус – има три автобуса, които водят до там: Namsan Circular Shuttle Bus № 2, 3 и 5;
  • пеш – за около 30 минути от Myeong-dong Station, Subway Line № 4, Exit #3.

Ние решихме първо да се разходим в парка и след това да посетим кулата. Гледките по време на разходката до горе бяха прилични, но веднъж да стигнете до върха панорамата е доста възнаграждаваща.

Парк Намсан в Сеул
Парк Намсан
Гледка към Сеул
Гледка към Сеул от парк Намсан

Преди да се качите на кулата ще видите огромна дървена тераса, откъдето може да се полюбувате на прекрасната гледка безплатно.

Гледка от дървената платформа на Сеулската телевизионна кула
Гледка от дървената платформа на Сеулската телевизионна кула

Входна такса за обсерваторията:

  • За възрастни – 16 000 ₩
  • За деца – 12 000 ₩

Чужденци, които са закупили T-Money Card, ползват 10% намаление. Ако сте забравили талона си може да погледнете за различните видове комбинирани билети.

Освен възможността за посещение на кулата, комплексът разполага с много магазини, ресторанти и атракции за деца.

Най-доброто време за посещение на Сеулската телевизионна кула е малко преди залез, защото ще може да видите и светлата, и тъмната част от деня. Като на много други места по света и тук ще видите имена на различни държави с разстоянието в километри от Сеул. Гледката от обсерваторията беше невероятна с хилядите блестящи светлини навсякъде.

Гледка от Сеулската телевизионна кула
Гледка от Сеулската телевизионна кула
Гледка от Сеулската телевизионна кула
Гледка от Сеулската телевизионна кула
Автор

Напиши коментар