N Seoul Tower, известна още и като Namsan Seoul Tower, е една от най-разпознаваемите забележителности в Сеул. Кулата е заобиколена от парк, наречен Namsan Park. Посещава се както от местните жители, така и от чужденци и е много популярна зона за всички влюбени. Романтични двойки заключват своята вечна любов, традиция, много близка до тази на Pont de l’Archevêche в Париж. Тук може да видите хиляди любовни послания, заключени катинарчета, разпръснати около основата на кулата. Тя се появява и в много романтични K-Dramas филми и благодарение на  това е неразделна част от корейската култура. Винаги съм се чудил колко ли процента от тези двойки са все още заедно?

Любовни катинарчета на кулата в Сеул

Любовни катинарчета на кулата в Сеул

Обсерваторията на N Seoul Tower предлага на посетителите 360-градусова панорамна гледка към Сеул. Горната част на кулата е на почти 480 м. надморска височина, включително планината Намсан (243 м.) и височината на кулата (236.7 м.), което я прави една от най-високите в Ориента. През нощта кулата осветява небето красиво с най-съвременна LED технология. Освен че служи като туристическа забележителност, кулата предупреждава хората и какви са условията на въздуха и дали е замърсен. Обикновено четири цвята служат за предупреждение:

  • червен – условията са много лоши и не е подходящо да излизате навън;
  • жълт – условията са лоши;
  • зелен – условията не са толкова добри и е препоръчително използването на маска;
  • син – условията на въздуха са много добри в момента.

Namsan Seoul Tower в зелено

Как да стигнем:

Има три начина да стигнете до върха: с кабинков лифт, автобус или пеш.

  • лифт – слизате на метро станция Myeong-dong Station, Subway Line № 4, Exit #3 и продължавате пеша за около десет минути до станцията на лифта;
  • автобус – има три автобуса, които водят до там: Namsan Circular Shuttle Bus № 2, 3 и 5;
  • пеш – за около 30 минути от Myeong-dong Station, Subway Line № 4, Exit #3.

Ние решихме първо да се разходим в парка и след това да посетим кулата. Гледките по време на разходката до горе бяха прилични, но веднъж да стигнете до върха панорамата е доста възнаграждаваща.

Водопад в Намсан парк в Сеул

Парк Намсан в Сеул

Гледка към Сеул

Преди да се качите на кулата ще видите огромна дървена тераса, откъдето може да се полюбувате на прекрасната гледка безплатно.

Гледка от дървената платформа на N Seoul Tower

Входна такса за обсерваторията:

  • За възрастни – 10 000 ₩
  • За деца – 8 000 ₩

Чужденци, които са закупили T-Money Card, ползват 10% намаление. Ако сте забравили талона си може да погледнете за различните видове комбинирани билети. Тъй като ние бяхме двама се възползвахме от това: 2 билета, голям пакет пуканки и 2 безалкохолни напитки на обща стойност 21 000 ₩.

Освен възможността за посещение на кулата комплекса разполага с много магазини, ресторанти и атракции за деца.

Най-доброто време за посещение на N Seoul Tower е малко преди залез, защото ще може да видите и светлата, и тъмната част от деня. Като на много други места по света и тук ще видите имена на различни държави с разстоянието в километри от Сеул. Гледката от обсерваторията беше невероятна с хилядите блестящи цветни светлини навсякъде.

Нощна гледка от N Seoul Tower

Гледка от N Seoul Tower


Прочетете още: Нощни щрихи в Сеул – мостът Банпо и статуите на площад Гуангуамун

Автор

Напиши коментар