Last Updated on 17.03.2024 by Илиян

Мехелен е малък град, разположен по средата на двата най-големи града в Белгия – Брюксел и Антверпен. Той е сред най-подценяваните места в страната и доста често пренебрегван като туристическа дестинация в полза на Брюж, Гент, Брюксел и Антверпен. Благодарение на отличното си местоположение и инфраструктура, Мехелен е чудесен вариант за еднодневна екскурзия, особено ако искате да избягате от отъпканите пътеки. В следващите редове ще ви представя най-популярните забележителности в Мехелен, сред които са една от най-впечатляващите катедрали в Белгия, много църкви, музеи, очарователни площади, великолепна архитектура, пивоварна, кафенета и няколко обекта от световното наследство на ЮНЕСКО.

Как да стигнем до Мехелен?

Най-удобният вариант да стигнем до Мехелен е с влак. Благодарение на отлично развитата си железопътна мрежа градът е лесно достъпен както от Брюксел, така и от Антверпен. В Мехелен има две жп гари – централна гара (нидерландски език: Station Mechelen, френски език: Gare de Malines), която е на кратко пешеходно разстояние от центъра на града и гара Nekkerspoel (нидерландски език: Station Mechelen-Nekkerspoel, френски език: Gare de Malines-Nekkerspoel), която е по-отдалечена.

Забележителности в Мехелен

Голяма част от най-популярните забележителности в Мехелен са разположени в централната част на града на кратко пешеходно разстояние една от друга. И най-важното е, че можете да ги посетите в рамките на само един ден.

Катедралата Св. Румболд (St. Rumbold’s Cathedral)

Катедралата Св. Румболд е една от най-прекрасните забележителности в Мехелен, същински празник за очите. Представлява Римокатолическа архиепископска катедрала, посветена на християнския мисионер и мъченик Свети Румболд, основател на абатство наблизо. Всъщност катедралата е по-известна с кулата си, издигаща се на 97,30 метра височина и която през 1999 г. е вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тя се откроява с плоския си силует и е изключително лесно разпознаваема. Строежът ѝ започва през 1452 г., но никога не е завършен, въпреки че първоначалните планове са били да достигне 167 метра.

Кулата Св. Румболд
Кулата Св. Румболд

В днешно време можете да се качите до върха на кулата (538 стъпала), откъдето се открива 360° панорамна гледка над Мехелен. Най-отгоре има изградена специална небесна пътека, но от съображение за сигурност не отвсякъде се вижда добре. Най-интересното е, че в ясен ден можете да видите Атомиума в Брюксел и пристанището в Антверпен.

Забележителности в Мехелен
Гледка от кулата Св. Румболд

По време на изкачването към върха на кулата на места ще видите отделни помещения като стаята на крана, старите и новите стаи за карилони и часовниковите отделения. Тук е мястото да отбележа, че някога на това място се е намирал най-големият часовник в света, който е бил оборудван с електрически мотор през 1860 г.

Кулата е отворена всеки ден (с изключение на 25.12 и 01.01) от 13 до 18 часа и от 10 до 18 часа всяка събота. Входната такса е €8 за възрастни и €3 за деца и младежи (4-26 години). Имате възможност да купите билети както на място, така и онлайн.

Гроте Маркт (Grote Markt)

Гроте Маркт е главният площад в Мехелен. Тук се намират великолепната катедрала Св. Румболд с кулата, красивото кметство, както и множество сгради от различни периоди с разнообразни архитектурни стилове: готика, ренесанс и рококо.

Площад Гроте Маркт в Мехелен, Белгия
Гроте Маркт

Пивоварна Хeт Анкър (Het Anker Brewery)

Хeт Анкър е една от най-старите пивоварни в Белгия. Основана е през далечната 1471 година и с годините се е превърнала в един от символите на града. Тя се намира в близост до Големия Бегинаж в Мехелен като любопитното е, че някога е била болница.

Пивоварна Хeт Анкър
Пивоварна Хeт Анкър

Пивоварната предлага ежедневни обиколки с водач, индивидуално или в група. По време на обиколката ще научите много неща за различните видове бири, за историята, за процеса на варене и съставките, които използват. Обиколката струва €15 на човек, а посещението продължава около 1 час и 30 мин. Разходката завършва с дегустация на 2 бири Хаудън Карольус (Gouden Carolus), която е флагманът на пивоварната.

Малкият и големият Бегинаж (The Small Beguinage and the Great Beguinage)

Бегинажите са подобни на манастири селища, в които жени водят монашески живот, само че с по-либерални правила от обикновените манастири. Основани са по времето на кръстоносните походи и са характерни за Белгия, Нидерландия и Франция. Обикновено са населявани с вдовици, които са загубили съпрузите си по време на войните. Така бегинажите са представлявали обособени райони в градовете със собствени църкви, пекарни, пивоварни, хосписи и т.н.

Забележителности в Мехелен
Големият Бегинаж

В Мехелен има два такива бегинажа, но ние ще се спрем само на единия. Големият бегинаж се намира в близост до пивоварната Хет Анкър, докато малкият – в сърцето на града. Заради типичния си фламандски характер и прекрасна архитектура, Големият бегинаж е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Основан е през 1560 г., след като тогавашният бегинаж, разположен извън градските стени, е разрушен. След това бегините купуват съществуващи сгради и започват да строят нови домове, което обяснява защо този бегинаж е различен от тези в други градове.

Големият Бегинаж в Мехелен
Големият Бегинаж

Ако искате да разгледате още повече бегинажи, горещо препоръчвам да посетите Големия бегинаж (Groot Begijnhof) в Льовен.

Де Целекенс (De Cellekens)

Комплексът Де Целекенс е едно от най-красивите места в Мехелен. На пръв поглед наподобява на Бегинаж с вътрешен двор с градина, от който се открива приказна гледка към кулата Св. Румболд. До 1973 г. е служил като благотворителен приют за нуждаещи се жени, след което е изоставен. Едва през 1992 година е продаден на обичаща изкуството двойка, която го съживява от пепелта. В продължение на 6 години от 1994 до 2000 година комплексът Де Целекенс бива реставриран, като за усилията си собствениците са възнаградени с наградата Европа Ностра за опазване на европейското културно и природно наследство.

Де Целекенс
Де Целекенс

Хавъруерф (Haverwerf)

Хавъруерф е една от историческите забележителности в Мехелен, която не бива да пропускате. В миналото градът е притежавал ексклузивни права върху овеса. Лодките, превозващи овес, са били транспортирани до Хавъруерф, където са били разтоварвани. Търговците са имало право да търгуват 3 дни и след това овесът, който оставал непродаден, е бил натоварван обратно в лодките и отнасян другаде.

Понастоящем Хавъруерф е прекрасно място за разходка в Мехелен от южния бряг на река Дайл. Районът е известен с трите си живописни къщи, датиращи от 16-ти и 17-ти век. Отляво надясно са разположени Свети Йосиф (Sint-Jozef), Малките дяволчета (De Duiveltjes) и Малкият рай (Het Paradijske).

Забележителности в Мехелен
Хавъруерф с трите емблематични къщи

Къщата на Свети Йосиф е известна с релефа на светеца с детето Исус. Къщата на малките дяволчета е известна така, заради малките дяволчета, които играят ролята на колони. Първоначално обаче е наричана Блудният син (De Verloren Zoon), заради изобразената история над входната врата. Дървената фасада на къщата е считана за една от най-красивите не само в Мехелен, а в цялата страна. Третата къща е известна като Малкия рай, заради своите барелефи над прозорците, които изобразяват сцените „Земен рай“ и „Дървото за познаване на доброто и злото“.

Ейзерънлеен (IJzerenleen)

Историческата улица Ейзерънлеен е една от най-популярните забележителности в Мехелен, наречена още Шан-з-Елизе от местните. Тук ще откриете редица хубави магазини, заведения и кафенета, но ако се върнем назад не винаги е било така. В миналото на мястото на сегашната улица Ейзерънлеен е имало канал, а търговците са акостирали със своите лодки, за да продават прясно уловена риба. През 16 век обаче каналът е затрупан, а улицата е наименована така, заради железните парапети, които са предпазвали хората от падане във водата.

Забележителности в Мехелен
Ейзерънлеен

Пътеката Дайлпат (Dylepath)

Една от най-популярните атракции в Мехелен е дървеният понтон върху река Дайл, по който можете да се разходите. Той е разположен в центъра на града, като се простира по целия път от Хавъруерф до Ботаническата градина. По време на разходката ще можете да се насладите на прекрасната архитектура в града и на района около река Дайл.

Забележителности в Мехелен
Пътеката Дайлпат

Мехелен Муралс (Mechelen Muurt)

Мехелен е далеч от традициите и шедьоврите в уличното изкуство, които може да видите в Южна Америка, най-вече заради многобройните си исторически сгради. Но все пак и тук можете да натъкнете на няколко красиви рисунки, които определено ще ви заинтригуват. През 2015 година местният художник Хейс Ванхее (Gijs Vanhee) стартира проект, наречен Мехелен Муралс (Mechelen Muurt). Той кани 10 местни и международни художници, които да се присъединят към него, за да украсят 10 стени в центъра на града.

Мехелен Муралс
Мехелен Муралс

Районът Висмаркт (Vismarkt)

Някога рибен пазар, днес Висмаркт е оживен район с чаровни кафенета, барове и заведения за хранене. Намира се в близост до река Дайл (Dyle river) и е предпочитано място сред местните за релакс и питие.

Казармите Досин – музей на Холокоста (Kazerne Dossin Holocaust Museum)

Казармите Досин представляват музей, мемориален паметник и документационен център, който отразява депортацията на евреи и роми по време на Втората световна война. Официалното наименование на казармите е било SS-Sammellager Mecheln, който е служил за сборен лагер на белгийските евреи и роми преди тяхното депортиране в концентрационни лагери. Създаден е през март 1942 година като единствения транзитен лагер в Белгия.

Понастоящем сградата се състои от три етажа, в които ще намерите подробна информация за Холокоста, расизма и човешките права. Повече информация за цените и работното време на музея може да прочетете тук.

Колко дни да останем в Мехелен?

Един ден е абсолютно достатъчен, за да разгледате най-популярните забележителности в Мехелен.

Заслужава ли си да посетим Мехелен?

О, да, разбира се. Мехелен разполага със забележително историческо наследство с красиви средновековни сгради с класически стъпаловидни фронтони. В допълнение към това тук ще откриете два обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО.

Автор

Напиши коментар