Last Updated on 07.09.2023 by Илиян

Грандиозният водопад Мадакарипура е един от най-живописните водопади в района на Национален парк Бромо-Тенгер-Семеру в Индонезия. Той е най-големият водопад в Източна Ява, скрит в края на дълбока долина в подножието на планина. Често е определян като един от най-красивите и мощни водопади в Индонезия.

Как да стигнем до водопада Мадакарипура?

До водопада Мадакарипура няма обществен транспорт. Най-лесният начин да стигнете дотам е да наемете кола от Сурабая или Маланг, или да се включите в организирана или частна туристическа обиколка, включваща още вулканите Бромо и Иджен.

Водопад Мадакарипура в Индонезия
Водопад Мадакарипура

Предистория: влак от Йогякарта до Сурабая

Напуснах Джогджа след само две нощувки. Сесилия беше така любезна да ме изпрати и да ми извика такси до жп гарата. Сбогувахме се и поех по своя път. Предварително бях закупил билет, който трябваше да бъде заменен срещу оригинален на гарата. Настаних се удобно във влака и потеглихме за Сурабая.

Маршрутът преминаваше както през много живописни гледки на оризови насаждения, така и през много бедни села и региони. Във влака цареше цветна, колоритна и забавна атмосфера. Малко момиченце на съседната седалка закачливо поглеждаше постоянно към мен и се усмихваше щом я погледна; нейната сестричка, от своя страна, не спираше да плаче през цялото време, като дори опитите на нейните родители да я залъжат с някоя играчка или бонбони не подействаха. Друго детенце играеше на някаква игра, чиято мелодия можеше да изнерви и най-спокойния човек. Двама мъже пък си пееха някакви индонезийски песни, като единия от тях дори танцуваше с ръце във въздуха. И така в продължение на няколко часа…

Влакът пристигна в 11.00 ч. в Сурабая. На гарата бях посрещнах от жена, представителка на агенцията, откъдето си бях запазил тур до вулканите Бромо и Иджен. Тя ме запозна с шофьора Ъруин, с когото щяхме да бъдем заедно през следващите три дни.

  • Цена на билет за влак от Йогякарта до Сурабая: 158 500 IDR (€ 10.05)
  • Цена на индивидуален тур с посещение на Бромо и Иджен с всички включени такси и две нощувки в хотели: 2 500 000 IDR (€ 159.30)

Водопад Мадакарипура

Първата спирката от нашето пътуване бе водопадът Мадакарипура. Това не беше включено в програмата, но Ъруин ми предложи да ме закара дотам, защото ни е по път и за да не стоя в хотела безцелно. Той ме остави на паркинга, откъдето си наех шофьор на мотоциклет. Освен това, местните предлагат и екскурзоводски услуги до водопада. Пътят е напълно безопасен, така че реално нямате нужда от водач, но тамошните не харесват онези, които решават да тръгнат сами. Аз лично бих препоръчал наемането на гид, защото ще ви покаже точно откъде да минете през реката и ще ви помогне със снимките. Моят гид дори ми услужи с неговите джапанки, защото бях забравил моите в колата и се наложи да върви бос, преминавайки през хлъзгавите и остри камъни.

За да стигнете до каньона с 200-метровия водопад е необходимо да ходите около километър по пътека до планинска река, а след това още 500 метра по реката под още няколко водопада. Водата има много каскади бликащи над гъстата гора. Всъщност, Мадакарипура включва седем водопада, чиято най-голяма каскада пада от височина 200 метра.
 
Пътят към водопада
Пътят към водопада
 
Да, точно така, единственият път минава през скалите под самите водопади. Задължително е наличието на дъждобран, защото рискувате да се намокрите
Водопад Мадакарипура
Водопад Мадакарипура

Входна такса за водопада Мадакарипура

На входа трябва да платите 21 000 IDR (€ 1.33) за билет. Ако искате да наемете мотоциклет такси ще трябва да платите 20 000 IDR (€ 1.26) и още 59 000 IDR (€ 3.74) за водача.
Вход за водопада Мадакарипура
Вход за водопада Мадакарипура

 

Автор

Напиши коментар