Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Отправна точка към прочутите върхове в Аржентинска Патагония Серо Торе и Фиц Рой, както и към Лагуна Торе и Лагуна де Лос Трес, е малкото селце Ел Чалтен. Разположено е на 220 км. северно от Ел Калафате и е популярна база за различни експедиции, планински преходи и разходки. Неслучайно Ел Чалтен е обявен за аржентинската трекинг столица.

Как да стигнем до Лагуна Торе?

Най-близкото летище до Ел Чалтен се намира в Ел Калафате – Aeropuerto Internacional de El Calafate (FTE). Има доста директни полети от Буенос Айрес на двете основни авиолинии – LATAM Argentina и Aerolíneas Argentinas. От летището може да хванете минибус директно до Ел Чалтен. Може да резервирате билет и онлайн от компанията LengasРазстоянието е около три часа с кратка почивка в хотел La Leona на прочутия главен път Ruta 40, като шофьорът ще ви остави директно до вашето място за настаняване.

  • Цена на билет: Ел Калафате – Ел Чалтен – Ел Калафате – AR$ 2000 (€ 46.49)

Лагуна Торе

Веднага щом пристигнахме в Ел Чалтен се настанихме в Aylen-Aike Hostel. Ако пътувате бюджетно силно препоръчвам това място, защото собственикът Себастиан е страхотен човек и ще ви помогне да организирате вашите преходи. Времето беше необичайно слънчево и топло, а аз бях нетърпелив да направя първия си преход в Патагония. Себастиан препоръча на всички новопристигнали веднага да се отправят към Лагуна Торе, докато времето позволяваше.

Преходът до Лагуна Торе е един от класически маршрути в национален парк „Ледниците“ (Los Glaciares National Park), който е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Той ще ви отведе до изумително красиво място сред планини и ледници. Разстоянието е около 20 км.(отиване и връщане), но си струва, заради възнаграждаващите гледки. Пътеката, както и всички останали в района, е напълно безплатна. Ще ви отнеме около три часа на посока, според интензитета на ходене. Аз вървя бързо и на мен ми отне около 2 часа и 40 минути нагоре и около 2 часа надолу. Общата надморска височина от Ел Чалтен до Лагуна Торе е не повече от 300 метра.

Начало на прехода до Лагуна Торе

Началото на пътеката започва на около 5-6 минути пеш от центъра на Ел Чалтен. Тя е добре поддържана, а преходът от лека до умерена трудност. Още в началото пътеката ще ви отведе до първата красива гледка Mirador Margarita.

Mirador Margarita
Mirador Margarita
Mirador Margarita
Mirador Margarita

Пътека към Лагуна Торе

По време на хайкинга пред вас ще се открият многобройни прекрасни гледки към Серо Торе и Фиц Рой. Пейзажът е великолепен – бързи течащи потоци, захранени от ледника, водопади, покрити със сняг скалисти планини, букови гори и ливади.

Серо Торе и Фиц Рой
Серо Торе и Фиц Рой

Връх Серо Торе в далечината Връх Серо Торе в далечината

Серо Торе

Лагуна Торе е красиво малко ледниково езеро, заобиколено от различните върхове и ледников език, който се разпростира директно в езерото, образувайки една от най-зрелищните комбинации. Гледката към лагуната в подножието на Серо Торе е великолепна и впечатляваща!

Лагуна Торе

Лагуна Торе
Лагуна Торе

Ако разполагате с допълнително време може да се разходите по каменистия склон до езерото, за да се насладите на гледката Mirador Maestri. Тя дава различен изглед към ледника и лагуната.

Torre Glacier
Ледникът Торе

Връх Серо Торе

Връх Серо Торе е един от най-високите върхове в региона и изключително предизвикателство за всеки катерач. Височината му е 3128 м., но разполага със спиращи дъха отвесни стени. Главната причина да е толкова сложен за изкачване е суровият климат и ледената шапка, оформена от екстремните ветрове, достигащи до 200 км/ч.

Серо Торе
Серо Торе

Долина в национален парк Ледниците

Съвети

  • Ако идвате от Буенос Айрес или Ел Калафате е препоръчително да носите повече пари в брой, защото на много места в Ел Чалтен не приемат дебитни и кредитни карти. В градчето има само един банкомат и често в силния сезон парите свършват бързо. Освен това като цяло в Аржентинска Патагония не приемат карти Mastercard, а на повечето места таксуват допълнително при плащане с карта. Най-добрият вариант е да си обмените повече пари в Буенос Айрес, защото и курсът на смяна е доста по-добър от Ел Чалтен и Ел Калафате.
  • Не забравяйте да си вземете слънцезащитен крем, вода и храна. Слънцето в тази част може да бъде много опасно и е хубаво предварително да вземете мерки.
  • Препоръчвам да си направите застраховка в случай, че нещо ви се случи по време на пътуването.

Най-добър период за посещение

Най-доброто време за посещение на това прекрасно място е от октомври до април. През януари и февруари може да бъде пренаселено, така че ще ви е необходима ранна резервация.

Автор

Напиши коментар