Last Updated on 12.09.2023 by Илиян

Следващата дестинация в моето японско приключение беше Киото. Както вече споменах отделих няколко часа на Нагоя и към ранния следобед пристигнах в един от най-красивите градове в Япония.

Киото – кратки факти

Нито едно посещение на Япония не би било пълноценно, ако не се посети това място. Град, в който се преплитат много древни храмове с богата духовна традиция, природна красота и квартал, в който все още могат да се видят гейши, въпреки че са по-скоро туристическа атракция. В миналото градът е бил столица на Япония и седалище на императорския двор от 794 до 1868 година. Сега Киото е седмият по големина град с население над 1.4 милиона жители. През вековете много пъти е бил разрушаван и опожаряван, но благодарение на своята историческа стойност е пощаден от въздушни нападения през Втората световна война.

Киото – забележителности и атракции

Киото е считан за културната столица на Япония с множество будистки храмове, шинтоистки светилища, дворци и градини, така че ако сте любители на тези неща това е мястото за вас.

Архитектурен комплекс Кийомидзудера

Храмът Кийомидзудера е един от най-значимите и древни исторически паметници в Япония. Основан е през 780 г., а през 1994 г. става част от световното наследство на ЮНЕСКО. Буквално преведено името Кийомидзудера означава „храмът на чистата вода“, заради намиращия се наблизо водопад. Светилището е свързано с водопада Отова, който се намира в основата на основната зала на храма. Водите му са разделени на три отделни потока, които символизират дълголетие, успех и любов.

Главният вход на храма Кийомидзудера
Главният вход на храма Кийомидзудера
Камбанарията в храмовия комплекс Кийомидзудера в Киото
Камбанарията в храмовия комплекс Кийомидзудера в Киото
Пагода в храмовия комплекс Кийомидзудера в Киото
Пагода в храмовия комплекс Кийомидзудера в Киото

Архитектурният комплекс Кийомидзудера е известен със своята прочута дървена конструкция с изглед към красивия град Киото.

Гледка към Киото от храма Кийомидзудера
Гледка към Киото от храма Кийомидзудера
Храмът Кийомидзудера
Храмът Кийомидзудера

Арашияма и бамбуковата гора

След Кийомидзудера посетихме Арашияма. Арашияма е приятно и живописно място, разположено в западните покрайнини на Киото. Особено популярно е по време на сакура и през есента. Там се намира популярната бамбукова гора и моста Тогецукио, който изглежда особено привлекателно на фона на залесената планина.

Гледка към пъстроцветната гора от моста Тогецукио в Арашияма, Киото
Гледка към пъстроцветната гора от моста Тогецукио в Арашияма, Киото

В бамбуковата гора е изключително приятно за разходка или каране на велосипед. Горичката е особено привлекателна, когато има лек вятър, тъй като може да чуете всички звуци на природата. Неслучайно това място е включено в списъка със „100-те звукови пейзажа на Япония“ – селекция от избрани места, които функционират като символи, и чиято идея е да насърчи преоткриването на музиката на природата.

Бамбуковата гора в Киото
Бамбуковата гора в Киото

Бамбуковата гора в Киото

Храм Кинкаку-джи (Златният павилион)

Друг символ на Киото е храмът Кинкаку-джи (известен още като Златния павилион), но можете да го срещнете и като Рокуон-джи. Градината и прилежащите сгради около Златния павилион представляват „чистата земя на Буда в този свят“. Градините около храма също са изключително красиви и са пример за съвършенство. Всичко е подрязано до милиметър и с математическа точност. Всеки камък, храст и алея са точно по местата си.

Историята на Златния павилион датира от 1397 г., когато комплексът е закупен и трансформиран в комплекс Кинкаку-джи. Храмът е изгарял два пъти, като за последно през 1950 г. Реконструиран е през 1955 година. Храмът е триетажна сграда, но особено впечатление правят горните два, които са покрити с листа от чисто злато.

Кинкаку-джи е със статут на национален исторически обект с особено значение и Национален пейзаж от особено значение, и е едно от 17-те места, включени в комплекса „Древно Киото”, който е със статут на световно културно наследство.

Златният павилион в Киото, Япония
Златният павилион в Киото

Японско име: 金 閣 寺
Работно време: 9:00 – 17:00 ч.
Входна такса: ¥ 500

Храм Гинкаку-джи (Сребърният павилион)

След Златния павилион се отправихме към храма Гинкаку-джи или по-известен като Сребърния павилион. Самият Сребърен павилион не е толкова величествен колкото Златния, макар че е вдъхновен именно от него. Целият комплекс е запълнен с невероятно красиви градини, а една от пътеките води до върха, където се открива прекрасна гледка към града.

Сребърният павилион в Киото, Япония
Сребърният павилион в Киото
Градината с езерцето в комплекса Гинкаку-джи
Градината с езерцето в комплекса Гинкаку-джи
Гледка отвисоко към Сребърния павилион
Гледка отвисоко към Сребърния павилион

Японско име: 銀閣寺
Работно време: 08:30 – 17:00 ч. (9:00 – 16:30 декември – януари)
Входна такса: ¥ 500

Светилище Фушими Инари, Киото

Едно от най-известните шинто светилища е  Fushimi Inari Shrine. Известно е със своите хиляди алени порти. Това е най-важният от няколко хиляди храмове, посветени на богинята на ориза Инари. Наличието на много лисичи статуи се обуславя от факта, че се смятат за пратеници на Инари. Един от най-старите храмове Инари в Япония е построен през 711 г.

Статуя на лисица в светилището Фушими Инари
Статуя на лисица в светилището Фушими Инари
Тории в храма Фушими Инари в Киото
Тории в храма Фушими Инари. Те символизират прехода от светското към свещеното пространство.

Самото Киото предлага още много храмове и места за посещения, но за съжаление времето никога не стига. След два дни в града предстоеше еднодневна разходка до най-старата столица на Япония – Нара.

Автор

Напиши коментар