Национален парк Кърка доста често е пренебрегван от туристите в полза на Плитвичките езера, Дубровник и красивите острови на Хърватия. Това е едно от местата обаче, което не бива да пропускате по време на вашата обиколка в Хърватия. В последните години Кърка се утвърди като втория най-посещаван национален парк в страната и определено носи званието скрито съкровище на Хърватия.
Национален парк Кърка
Национален парк Кърка
Национален парк Кърка
Национален парк Кърка е прекрасен природен резерват и едно от най-живописните места в област Далмация. Той обхваща 109 кв. км. площ и е разположен по протежението на река Кърка. По подобие на Плитвичките езера и този парк е огромен с изключителна природна стойност и запазена екосистема. Тук може да се насладите на травертинови каскади от водопади, реки, езера и разнообразна флора и фауна.
Риби в река Кърка
Отбелязани са над 800 вида растителни видове в природния парк. Освен това ще забележите и много животински видове, които живеят главно в и около водите на река Кърка. Местността е дом и на над 200 вида птици. В природния парк се намират и различни манастири като сръбски православен манастир и католически манастир, разположен на малкото островче Висовац.
Национален парк Кърка Национален парк Кърка Национален парк Кърка
A wooden bridge in the park
Тук ще видите 7 водопада, разположени на различни места. Най-грандиозен и популярен е Скрадински бук (Skradinski buk). Почти всички туристи се фокусират именно върху този водопад. Представлява гама от 17 водопадчета, разпределени по дължина от 800 метра. Широчината на каскадите е между 200 и 400 м. с обща височина между тях около 45 метра. Това е най-дългият водопад и мощта му е впечатляваща. Може да видите водопада от различни ъгли, така че да добиете пълна представа за великолепието му.
Скрадински бук
Скрадински бук

Скрадински бук

Не забравяйте да носите бански, защото тук къпането е позволено. Има и много приятни местенца за пикник на територията около водопада в случай, че си носите храна.
Национален парк Кърка
Друга известна забележителност в рамките на резервата е водопадът Roški slap. Представляват серия от 12 водопада на около 650 м. дължина, 450 м. ширина и около 22.5 м. разлика между тях.
Цялата обиколка на парка ще ви отнеме между 2 и 3 часа в зависимост от бързината на ходене. В парка са конструирани много дървени пътеки и мостчета по маршрута, които преминават през живописни места.

Как да стигнем до национален парк Кърка?

Национален парк Кърка се намира в близост до големите далматински градове – Шибеник, Задар и Сплит. Най-близо до парка е Шибеник на разстояние около 13 км., следван от Задар – 77 км. и Сплит – 87 км. Най-удобният начин да стигнете до парка е с автомобил. Естествено може да хванете автобус, но ще сте зависим от разписанието му.

Работно време и цени

Национален парк Кърка
В зависимост от сезона паркът е отворен за посетители в различен интервал.
  • От ноември до февруари – от 09:00 до 16:00 ч.
  • От 16 до 31 октомври и през целия март – от 09:00 до 17:00 ч.
  • От 1 до 15 октомври и през целия април – от 08:00 до 18:00 ч.
  • Май и септември – от 8:00 до 19:00 ч.
  • Юни, юли и август – от 8:00 до 20:00 ч.
Всички цени може да намерите тук, като те са различно спрямо периода на посещение.

Кога да посетим национален парк Кърка?

По-голямата част от парка е отворен за посетители през цялата година. Различните сезони ще ви покажат различна красота. Най-подходящият сезон според мен е пролетта, когато водите са буйни и всичко е в зелено.
Парк Кърка в Хърватия
Не препоръчвам да го посещавате през лятото. През летния сезон, особено през юли и август, пускат по 10 000 билета на ден, правейки парка изключително пренаселен.
През есента и зимата има много по-малко хора, така че ако искате да се насладите на природата и тишината, то това е вашето време.
Автор

Напиши коментар