Last Updated on 28.08.2023 by Илиян

Национален парк Кърка е една от най-популярните природни забележителности в Хърватия. Въпреки това, паркът доста често е пренебрегван от туристите в полза на НП Плитвички езера, Дубровник, Сплит, Ровин или някой от красивите хърватски острови. В последните години Кърка се утвърди като втория най-посещаван национален парк в страната и едно от местата, които в никакъв случай не бива да пропускате по време на вашата обиколка в Хърватия.

Как да стигнем до национален парк Кърка?

Национален парк Кърка се намира в близост до големите далматински градове – Шибеник, Задар и Сплит. Най-близо до парка е Шибеник на разстояние около 13 км., следван от Задар – 77 км. и Сплит – 87 км. Най-удобният начин да стигнете до парка е с автомобил. Естествено, можете да хванете автобус, но трябва предварително да проверите разписанията.

Национален парк Кърка в Хърватия

Национален парк Кърка е прекрасен природен резерват и едно от най-живописните места в област Далмация. Той обхваща 109 кв. км. площ и е разположен по протежението на река Кърка. По подобие на Плитвичките езера и този парк е огромен с изключителна природна стойност и запазена екосистема. Тук може да се насладите на травертинови каскади от водопади, реки, езера и разнообразна флора и фауна.
Национален парк Кърка в Хърватия
Национален парк Кърка в Хърватия

Отбелязани са над 800 вида растителни видове в природния парк. Освен това ще забележите и много животински видове, които живеят главно в и около водите на река Кърка. Местността е дом и на над 200 вида птици. В природния парк се намират и различни манастири като сръбски православен манастир, и католически манастир, разположен на малкото островче Висовац.

Национален парк Кърка в Хърватия
Национален парк Кърка в Хърватия
Национален парк Кърка в Хърватия
Национален парк Кърка в Хърватия
Тук ще видите 7 водопада, разположени на различни места. Най-грандиозен и популярен е Скрадински бук (Skradinski buk). Почти всички туристи се фокусират именно върху този водопад. Представлява гама от 17 водопада, разпределени по дължина от 800 метра. Широчината на каскадите е между 200 и 400 м. с обща височина между тях около 45 метра. Това е най-дългият водопад и мощта му е впечатляваща. Може да видите водопада от различни ъгли, така че да добиете пълна представа за великолепието му.
Скрадински бук
Скрадински бук
Водопад Скрадински бук
Водопад Скрадински бук
Не забравяйте да си носите бански, защото тук къпането е позволено. Има и много приятни местенца за пикник на територията около водопада в случай, че си носите храна.
Водопад Скрадински бук
Водопад Скрадински бук
Друга известна забележителност в рамките на резервата е водопадът Рошки слап (Roški slap). Представляват серия от 12 водопада на около 650 м. дължина, 450 м. ширина и около 22.5 м. разлика между тях.
Каскадите на водопад Рошки слап
Каскадите на водопад Рошки слап
Цялата обиколка на парка ще ви отнеме между 2 и 3 часа в зависимост от бързината на ходене. В парка са конструирани много дървени пътеки и мостчета по маршрута, които преминават през живописни места.

Национален парк Кърка: работно време и цени

В зависимост от сезона паркът е отворен за посетители в различен интервал.
  • От ноември до февруари – от 09:00 до 16:00 ч.
  • От 16 до 31 октомври и през целия март – от 09:00 до 17:00 ч.
  • От 1 до 15 октомври и през целия април – от 08:00 до 18:00 ч.
  • Май и септември – от 8:00 до 19:00 ч.
  • Юни, юли и август – от 8:00 до 20:00 ч.
Всички цени може да намерите тук, като те са различно спрямо периода на посещение.

Кога да посетим НП Кърка?

По-голямата част от парка е отворен за посетители през цялата година. Различните сезони ще ви покажат различна красота. Най-подходящият сезон според мен е пролетта, когато водите са буйни и растителността е зелена. Не препоръчвам да го посещавате през лятото. През летния сезон, особено през юли и август, пускат по 10 000 билета на ден, правейки парка изключително пренаселен. През есента и зимата има много по-малко хора, така че ако искате да се насладите на природата и тишината, то това е вашето време.
Автор

Напиши коментар