Last Updated on 24.04.2023 by Илиян

Водопадът Кравице е един от най-красивите природни обекти в Босна и Херцеговина. На много места може да го срещнете и като Кравица, защото така бива наричан в страната. Кравице стана особено популярен през последните години и с всяка изминала година все повече туристи посещават това приказно място. Областта е много живописна и пълна със зеленина, галейки очите. Територията на водопадите е защитена като национален резерват. Височината на водопадите е 25 метра, а езерото в основата си е с радиус около 120 метра. Именно езерцето е едно от най-любимите места на всички туристи, защото имат възможността да плуват във водите, особено през лятото.

Малко след като влезете в парка има влакче, което можете да хванете за 2 BAM, ако не ви се слиза пеш по стълбите.

Водопадът Кравице в Босна и Херцеговина
Водопадът Кравице

Как да стигнем до водопада Кравице?

Най-близките летища до водопада са в Мостар (Босна и Херцеговина) и в Дубровник (Хърватия). Разстоянието от Мостар е около 45 км., а от Дубровник – 130 км. Най-добрият вариант да стигнете до Кравице и от двете места е да си наемете автомобил.

 • От Мостар

Можете да организирате пътуването си като използвате услугите на някой от многобройните туроператори или ако си наемете кола. Имайте предвид, че туровете могат да бъдат малко скъпи. Почти всички включват и посещение на дервишкия манастир Благай (Blagaj Tekke).

Най-скъпо ще ви струва с такси, но ако все пак изберете тази опция, винаги трябва да водите преговори за цената. Има още един вариант, ако искате да пътувате бюджетно и той е да хванете автобус от Мостар до Любушки (Ljubuški) и след това да вземете такси.

 • От Дубровник

От Дубровник можете да се включите към някоя еднодневна екскурзия. Повечето включват и посещение на Мостар. Другият вариант, както казах, е да си наемете автомобил и да си организирате самостоятелно пътуването.

 • От Сараево

От столицата на Босна и Херцеговина можете да си резервирате еднодневна екскурзия, която включва посещение на водопадите Кравице и още няколко забележителности. MeetBosnia е един от предпочитаните туроператори, които организират най-различни екскурзии и дейности.

Дейности на територията на водопада Кравице

На територията на парка можете да си носите храна и да си направите пикник. На брега на езерото има и ресторант с изглед към водопада, където можете да хапнете или да пиете нещо освежаващо. За разлика от Плитвички езера в Хърватия, тук можете да плувате. Има обособени места, където можете да се преоблечете. Също така можете да си наемете каяк или да се качите на лодка, като и при двата случая ще имате възможност да се доближите максимално близо до водопадите.

Забележителности в Босна и Херцеговина - водопадът Кравице
Водопадът Кравице

Колко струва входната такса за Кравице?

До преди няколко години входната такса варираше в зависимост от периода на посещение. Когато ние посетихме обекта в края на май 2019 година платихме 8 BAM с право на безплатен паркинг. В момента таксата е 20 BAM (€ 10).

Какво да носим?

 • Водоустойчива камера/фотоапарат
 • Бански костюми
 • Слънцезащитен крем
 • Слънчеви очила
 • Джапанки
 • Плажна кърпа
 • Храна (в случай, че решите да си направите пикник)

Кога да посетим Кравице?

Най-подходящото време за посещение на водопадите е през пролетта. Тогава водите са най-пълноводни, а буйната зелена растителност създава невероятен пейзаж. В началото на юни и от средата на септември също е подходящо, когато няма толкова много туристи. Температурите през лятото (юли и август) могат да достигнат до 40 градуса и по това време водопадите са най-населени. Освен това нивото на водата е значително по-ниско.

Къде да спим в района на Кравице?

Има много възможности за настаняване в района на водопадите Кравице, като най-често има хотели и къщи за гости. Най-голям избор за спане има в град Мостар. Guesthouse Panorama определено е едно от най-популярните места за престой със своята прекрасна гледка към града и отлично местоположение.

Booking.com

Разстоянието до центъра на града минава през стръмна пътека, но пък гледката си заслужава усилието. В непосредствена близост има безплатен паркинг и главен път, което ще ви спести влизането в историческата част на града.

Гледка към Мостар в Босна и Херцеговина
Гледка към Мостар

Какво да видим в близост до Кравице?

 • Дервишки манастир Благай

На близко разстояние от Кравице се намира местността Благай при извора на река Буна. Точно под скалите е построен стар дервишки манастир на около 500 години. Дервишки манастир Благай (Blagaj Tekke) е с елементи на османска архитектура и е обявен за национален паметник. За да влезете вътре, трябва да платите входна такса в размер на 5 BAM. Около реката има няколко ресторанта, където можете да обядвате или вечеряте.

Дервишки манастир Благай в Босна и Херцеговина
Дервишки манастир Благай
 • Водопад Кочуша

Водопадът Кочуша се намира на 19 км. от Кравице в село Веляци (Veljaci), община Любушки. Той впечатлява преди всичко с ширината си, която е над 50 метра, а след това с височината – около 5 метра. Интересното е, че много малко хора знаят за него и когато ние го посетихме, бяхме единствените туристи.

Водопад Кочуша в Босна и Херцеговина
Водопад Кочуша
 • Мостар

Разположен е в долината на река Неретва и е предпочитано място за всички туристи, които посещават страната. Той е прочут със своите стари османски къщи в Стария град (Stari Grad) и с моста „Stari Most“ (Old Bridge), който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Първоначално той е построен от османците през XVI в., но през 1993 година е разрушен, заедно с много от постройките в Стария град, вследствие на войната в Босна и Херцеговина. Днес мостът и голяма част от сградите са възстановени или изградени наново по образец.

Старият мост в Мостар
Старият мост в Мостар
Старият град в Мостар в Босна и Херцеговина
Старият град в Мостар
Автор

Напиши коментар