Ако сте любители на природата, както аз, то остров Чеджу е вашето място. Тук има няколко живописни водопади, които си струва да посетите. Благодарение на красивата природа милиони туристи посещават острова през цялата година. В предишната част ви запознах с източната част на острова, а в тази ще ви представя южната. Сред най-посещаваните места не само на остров Чеджу, но и в цяла Южна Корея, е водопадът Cheonjiyeon.

Cheonjiyeon Falls

В буквален превод  водопада Cheonjiyeon означава „Небе свързано със земя“. На дъното на водопада има изкуствено езеро с дълбочина 20 метра, а самия пад на водата е 22 метра.

Cheonjiyeon Falls

От входа до водопада ще минете през добре поддържана павирана пътека с много видове дървета и растения около нея. На места има каменни стъпала и мостчета, които ще ви отведат от другата страна на водата. Пътят до водопада е красив и отнема десет минути, за да стигнете до него.

Пътека в парк Cheonjiyeon Falls

A stone bridge Cheonjiyeon Falls

Паркът на водопада е чудесен  и е подходящ за хора от всички възрасти, включително и за инвалиди. Впоследствие разбрах, че работното време на парка е до 22.00 ч., така че бих препоръчал да се посети вечерта, когато водопада е прелестно осветен, а мястото романтично.

Входна такса

  • За възрастни – 2 000 ₩
  • За деца – 1 000 ₩

При влизане в парка ще откриете големи каменни фигури с човешки лица, наречени „толхарубанг„.

Dol hareubang

Dol hareubang

Това са големи скални статуи, които са считани за богове, предлагащи както защита, така и плодородие. Издълбани са от порест базалт (вулканична скала) и могат да бъдат до три метра височина. Те имат кръгло лице с изпъкнали очи, голям нос и лека усмивка. Според местния диалект буквално означава „дядо, изработен от камък“. Произходът на тези статуи е мистериозен. Историческото обяснение е, че статуите първоначално са разположени на източната, южната и западната порта на крепостта Чеджу като пазители на двореца за защита от демони. Впоследствие поради урбанизацията са отстранени от крепостните стени и преместени другаде.

Dol hareubang - Stone Grandfather

В днешно време може да ги видите извън къщите, на мостове, пред ресторанти, магазини и други места. С течение на времето са се превърнали в символ на остров Чеджу.

Dol hareubang

След като разгледате водопада и парка може да се разходите по красивия мост Saeyeongyo, който е на близко разстояние. Това е най-дългият пешеходен мост в южната част на страната, чиято конструкция е вдъхновена от местна традиционна дървена лодка, наречена „Tewu“. Мостът свързва пристанището на Seogwipo с острова на птиците (Birds Island).

Мостът Saeyeongyo в остров Чеджу

Морето
Остров Beomseom в далечината

Jeongbang Falls

Това е единственият водопад в Азия, който пада директно в океана. Водите му падат от 23 метра и е един от 3-те големи водопада на остров Чеджу.

Jeongbang Falls

Jeongbang Falls

Вулканични камъни в морето

Входна такса

  • За възрастни – 2 000 ₩
  • За деца – 1 000 ₩

Daepo Jusangjeolli Cliff

Това са невероятни вулканични скали и стълбове, образувани от изригването на вулкана Hallasan в морето. Тези внушителни шестоъгълни и петоъгълни каменни колони са геоложки феномен и са обявени за паметник на културата на остров Чеджу. Формирани са преди хиляди години, когато лавата от вулкана Халасан се е охладила при допира си с морето и се е свила в различни геометричните форми.

Daepo Jusangjeolli Cliff

Daepo Jusangjeolli Cliff

Daepo Jusangjeolli Cliff

Входна такса

  • За възрастни – 2 000 ₩
  • За деца – 1 000 ₩

Естествен плувен басейн

Едно от местата, които най-много исках да посетя беше този естествен плувен басейн. Намирането му обаче не беше лесна задача, тъй като не знаех как точно е наименуван. За щастие след няколко показвания на негова снимка местни хора ни обясниха, че е трудно да се стигне дотам без автомобил. Те бяха така любезни да ни поръчат такси и да обяснят на шофьора къде точно искаме да отидем. Когато пристигнахме там нямаше никакви хора, но малко по-късно започнаха да прииждат. Водата в лагуната беше толкова кристална и тюркоазна, че за момент просто стояхме и се наслаждавахме на красотата и.

Natural swimming pool Jeju Island

Hwanguji Coast the natural swimming pool

Чеджу, въпреки че не е много голям остров, е благословен с невероятни терени, величествени върхове, лава пещери и множество водопади. Мястото е подходящо за хора от всички възрасти и горещо го препоръчвам на всеки, който обича природата и природните красоти.


Прочетете още: Остров Jeju-do – изследване на източната част

Автор

3 Коментара

    • Много е красиво, Дени. На живо е като приказка. Дано имаш възможността да посетиш това невероятно място.

Напиши коментар