Остров Чеджу-до (Jeju-do) е най-големият остров на Корейския полуостров. Наричан е още „Хаваи на Южна Корея“. Той е дом на някои от най-красивите природни забележителности. Климатът на острова е влажен субтропичен, поради което се е превърнал в предпочитано място за почивка на много корейци. През 2011 година той беше класифициран като едно от новите природни чудеса на света. Интересните места на острова са разположени на изток и на юг. В тези части ще видите невероятно естествено красиви забележителности! В самия център на острова е разположена планината Hallasan. Това е най-високата планина в Южна Корея със своите 1950 метра. Въпреки че остров Jeju е сравнително малък, то разстоянията не са никак малки, именно заради огромната планина Халасан. Това означава, че за да отидете от север към юг или от изток към запад и обратно ще трябва да направите доста дълго пътуване.

Seongsan Ilchulbong Peak

Seongsan Ilchulbong Peak

The rocks of Seongsan Ilchulbong Peak

Една от най-големите забележителности на остров Чеджу (Jeju) е Seongsan Ilchulbong Peak. Наречен е още Sunrise Peak, заради прекрасния изгрев, който се открива от него. Този величествен 182-метров неактивен вулкан се издига в източния край на острова. Залесеният кратер е заобиколен от назъбени скали, изглеждащ като гигантска корона. Кратерът на вулкана е с диаметър около 600 метра и височина 90 метра. Обектът е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

The crater of Seongsan Ilchulbong Peak

Me at the top of Seongsan Ilchulbong Peak

Изкачването от входа до върха на вулкана е с продължително около 25 минути. Пътеката и стълбите са добре маркирани и поддържани, така че изкачването е подходящо за хора от всички възрасти. По пътя не пропускайте да погледнете назад, защото се откриват страхотни пейзажни гледки.

View from Seongsan Ilchulbong Peak

View from the top of Seongsan Ilchulbong Peak

Ако имате късмет близо до плажа, до който може да слезете, може да видите и така известните жени-гмуркачки, наречени хеньо. Това са група жени, някои на възраст от 70 до 80 години, които се гмуркат на 10 метра дълбочина в морето без кислородни маски, за да събират миди, абалони, морски таралежи и краставици, охлюви и други морски дарове. Първите хеньо се появяват още през 18-ти век. Благодарение на тях дълги години на този остров, а може би и до днес, цари матриархатът. Повече за тези жени може да прочетете тук.

Входна такса

  • За възрастни – 2 000 ₩
  • За деца – 1 000 ₩

Пещерата Manjanggul / Manjang

Този забележителен лава тунел е образуван от вулканично изригване и е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тунелът се е формирал преди около 2.5 милиона години и е добре запазен и до ден-днешен, разкривайки прекрасна гледка. Само един километър от общата му дължина е отворен за туристи.

The floor of Manjanggul Cave

Manganggul Lava Tube

Тази пещера беше по-различна от тези, които бях виждал преди, заради лава формированията. Освен това пещерата предлага и интересни структури като лава сталагмити и каменни стълбове.

Lava Stalactites

Друга интересна част в тунела е т.нар. лава плот. Той е образуван при падането на скални фрагменти от тавана или стената при потока на лава, след което са разнесени и втвърдени на едно място. Най-известният лава плот е наречен „Каменната костенурка“, защото е оформена като остров Чеджу (Jeju). В някои случаи падналите скали са покрити изцяло с лава приличащи на топки и се наричат лава топки.

Lava raft called the Tortoise
Каменната костенурка

Финалната точка от разходката стига до лава колоната. Тя се е образувала от стичането на лава от тавана към пода, след което се е втвърдила. С височина от 7.6 метра това е най-високата лава колона в света.

Lava Column

Температурата в пещерата е между 11 ~ 21℃. Вътре ще намерите много информация за вида вулканични скали. Цялата разходка ще ви отнеме между 30-40 минути.

Входна такса

  • За възрастни – 2 000 ₩
  • За деца – 1 000 ₩

Gimnyeong Songsegi Beach

Недалеч от пещерата Manjanggul се намира един от най-хубавите плажове на остров Чеджу. Кристално чистите води в комбинация с електриково синия цвят на водата и белия пясък пленяват сърцата на всеки един посетител.

Gimnyeong Songsegi Beach

Gimnyeong Songsegi Beach

Придвижването из острова може да се осъществи с кола или с градски автобуси. Автобусите са много комфортни и във всички има Wi-Fi. Движат се сравнително редовно, но както вече споменах разстоянията са големи, така че имайте едно наум за времето.

 

Автор

Напиши коментар