Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

Разхождайки се безцелно в района на Пласа Италия (Plaza Italia) в Буенос Айрес неусетно стигнах до място, което приличаше на затворен парк. Тъй като имах свободно време, а и вече бях уморен от разходките, реших да надзърна и да разгледам. На входа с изненада разбрах, че всъщност това е Ботаническата градина Карлос Тайс (Jardín Botánico Carlos Thays).

Jardin Botanico Carlos Thays
Ботаническата градина Карлос Тайс

Ботаническата градина в Буенос Айрес се намира в района на Палермо и има странна триъгълна форма. Носи името на френския пейзажен архитект Карлос Тайс (Carlos Thays). Всъщност роденият в Париж Тайс е един от главните виновници, за да изглежда Буенос Айрес толкова красив. Той е отговорен за проектирането на редица зелени площи – нови и съществуващи. Благодарение на упоритата си работа почти всяко зелено пространство в града е усетило влиянието му. Една от основните му идеи е била да се засадят дървета покрай големите градските булеварди, както и да се направят повече пътеки.

Ботаническата градина Карлос Тайс
Ботаническата градина Карлос Тайс

Ботаническата градина Карлос ТайсБотаническата градина притежава около 5500 вида растения, дървета и храсти, както и редица скулптури, паметници, оранжерии и малко езерце, пълно с лотос. Паркът има три различни стила: римски, френски и ориенталски. Освен всичко това има още училище по градинарство, библиотека и музей.

Ботаническата градина Карлос Тайс Jardin Botanico Carlos Thays Jardin Botanico Carlos Thays Ботаническата градина Карлос Тайс

Градината е идеално място да избягате от бетонна джунгла и френетичния ритъм на живот в този оживен град. Тя е много зелена, прохладна и сенчеста в случай на топло време, а наличието на многото пейки дава възможност да вземете кратки почивки. Навсякъде е хубаво, чисто и много добре организирано и поддържано. Мястото е много релаксиращо и образователно за любителите на природата.

Jardin Botanico Carlos Thays Jardin Botanico Carlos Thays Jardin Botanico Carlos Thays Ботаническата градина Карлос Тайс Ботаническата градина Карлос Тайс

Посещението на Ботаническата градина Карлос Тайс беше едно от най-приятните неща, които направих в Буенос Айрес. За разлика от Ботаническата градина в Рио де Жанейро, тук входът е безплатен. Вероятно от съображения за сигурност обаче има само един вход. Основният недостатък, който открих, беше шумът от трафика, тъй като е заобиколена от оживени пътища. Въпреки това, ако разполагате с повече време, не пропускайте да я посетите.

Ботаническата градина Карлос Тайс е отворена за посетители от вторник до петък (8:00 – 18:45), през уикенда и национални празници (9:30 – 18:45). Всеки понеделник е затворена. Допълнителна информация може да намерите тук.

Автор

Напиши коментар