Last Updated on 07.05.2023 by Илиян

Днес гост в блога ми ще бъде една изключителна интересна жена. Тя умело съчетава журналистическата си кариера с ролята на пътешественик, моден и травел блогър, и любител DJ. Нейното име е Ирина Денева и за повечето от вас е известна като момичето от When You Wonder What To Wear.

Contents

Казвам здравей на Ирина Денева. Разкажи ни малко повече за себе си и как реши да се превърнеш в моден и травел блогър?

Привет и благодаря за поканата. Реших да си направя блог на шега. В началото той трябваше да е посветен само на модата, но в последствие пътешествията се превърнаха в моя по-голяма страст и намериха място в онлайн пространството ми. Започнах да снимам повече и повече на път и така – преформатирах всичко. Спомням си как по време на един уикенд в Рим си казах – няма как тези гледки да не влязат в блога…така започна всичко.

Ирина Денева в Мароко
Ирина Денева в Мароко

Работата ти е много динамична и предразполагаща към срещи с най-различни хора. Кажи ми обаче кой е най-интересният човек, когото си срещнала досега?

Това определено е труден въпрос, защото ежедневно срещам поне по един нов и непознат човек. Редактор съм в „Преди обед“ и петък е любимият ми ден в предаването, защото тогава се излъчва рубриката ни за пътешествия. Въпреки това мисля, че мореплавателят Дончо Папазов е сред най-ярките личности, до които съм се докосвала чрез работата си.

Стилът ти на обличане е доста ексцентричен. Кажи ни обаче какъв е стилът ти на пътуване?

Не смятам стила си за ексцентричен, но хората често го определят като такъв. Свикнала съм с погледи и коментари и ги приемам като комплимент, защото хората ме забелязват. По време на пътуване се развихрям още повече, защото в чужбина голяма част от родните стереотипи липсват и одумването е по-малко. Винаги нося много цветове, падам си по обемни поли и ризи с принт, кецове или кубинки. Бижутата никога не отсъстват от визията ми и най-често са обеци и колиета, отново много цветни. 
Ирина Денева в Кардона, Испания
В Кардона, Испания

Има ли някакъв продукт или моден аксесоар, без който никога не се разделяш, когато пътуваш?

Без съмнение удобните обувки. Много пъти съм тръгвала на път с нещо, което знам, че на снимка ще изглежда страхотно, но в действителност ще съсипе краката ми. След един сериозен рев във Флоренция, когато вечерях боса в ресторанта на Масимо Ботура, реших, че няма да се лъжа и си взимам само кецове.

Ирина Денева в Рим
Безгрижие в Рим

В When You Wonder What To Wear прави впечатление страхотните снимки, които публикуваш. Каква е тайната и какъв съвет била на дала на твоите последователи, които искат да имат също толкова хубави снимки?

Винаги проучвам предварително местата, на които ще снимам, за да избера правилните дрехи. Съобразявам цветовете с архитектурата. Освен това се старая да снимам в максимално светлата част на деня, защото за една снимка най-важна е именно светлината.

Ирина Денева в Перу
Ирина Денева в Перу
Ирина Денева в Перу
В Перу

Промени ли пътуването по някакъв начин личността ти? Ако е така как?

О, да, със сигурност. Вече съм по-склонна да експериментирам с храна, да спя на открити места, да заговарям смело непознати хора, говорещи на чужд език. Освен това доста по-добре разпознавам различните стилове в изкуството.

Ирина Денева в квартала Wynwood Art District в Маями
Ирина Денева в квартала Wynwood Art District в Маями

Къде намираш вдъхновението си за пътуване?

Най-често в Инстаграм и Lonely Planet – стандартно, но пък искрено. Хората също са вдъхновение за пътувания – скоро бях на обиколка в източна Турция с блогъри от различни балкански държави и от техните пътувания си набелязах няколко нови мечтани дестинации – Украйна, Шри Ланка и Индия.

Мачу Пикчу
Мачу Пикчу

Кое е най-приключенското нещо, което някога си правила?

Обиколка с джип на пустините в Боливия – имах височинна болест и стомашно неразположение, но пак съм убедена, че беше божествено красиво и си струваше.

Гробището за влакове в Боливия
Гробището за влакове в Боливия

А кое е най-уникалното преживяване, на което случайно си попаднала, докато пътуваш?

Съвсем случайно открих няколко любими бара в Берлин, а на скоро и в Будапеща. В общи линии не се доверявам на случайността, не съм спонтанна и планирам всичко, но за нощния живот понякога допускам изключения.

La Pescheria, Catania
На пазара La Pescheria в Катания

Коя е най-неудобната ти история по време на някое от пътуванията?

Не знам дали мога да изпитвам неудобство – преобличала съм се пред напълно непознати, варила съм си спагети в пет звезден хотел в каната за топла вода, наводнявала съм стаи, чупила съм брави, плакала съм на обществени места. Историята със спагетите беше много интересна, защото се случи на връх Коледа в Ню Йорк, а хотелът беше с гледка към One World Trade Center. Беше наистина много смешно, защото не си бяхме разчели бюджета с мъжа ми и във финалните дни буквално брояхме стотинки. Гледахме в съседните жилищни кооперации празненствата на американците и се смеехме на себе си как сме се подредили така. Беше много сближаващо за нас. Изобщо пътуването те кара да си още по-емоционален и аз не крия, когато това се случи с мен.

Колко страни по света си посетила досега и коя е любимата ти дестинация?

Точно 29 (преброих ги миналия уикенд), а любимата ми държава е Колумбия – природата е уникална, дори през прозорците човек вижда малки колибрита и папагали. Историята е малко тъжна заради наркокартелите, но пък е показателна как една нация може за 15 години да се измъкне от блатото с желание и упоритост.

Ирина Денева в Гуатапе, Колумбия
Ирина Денева в Гуатапе, Колумбия

Ако трябва да живееш в един, и само един град до края на живота си, кой би избрал?

И никога да не го напускам?! – Ще умра от мъка. Все пак бих избрала Ню Йорк, защото има множество лица и ще ми бъде разнообразно в него.

Кони Айлънд Бруклин
Кони Айлънд Бруклин

Как избираш коя да бъде следващата дестинация за пътуване?

Малко на „онче-бонче“ избирам. Искрена съм в това, че на всяко място мога да открия нещо интересно и не бих отказала пътуване и до най-малкото и схлупено селце.

Имаш ли някакви бъдещи планове за пътуване?

Предстои ми уикенд в Малта (ще съм там за пръв път и се надявам местата, на които е сниман Game of Thrones да са толкова хубави, колкото на екрана), след това Париж за една интерактивна изложба на Ван Гог и Мароко.

Ирина Денева в Мароко
В Мароко

Пожелавам ти още много успехи както в професионален, така и в личен план. И още много посещения на невероятни страни по света.

И аз на теб и да ни гостуваш в „Преди обед“.


Можете да последвате Ирина Денева в социалните мрежи Facebook & Instagram. Ако искате да прочетете още вълнуващи истории с други пътешественици продължете тук.

Автор

Напиши коментар