Last Updated on 12.09.2023 by Илиян

В това интервю бих искал да Ви запозная с една изключителна жена, която не се спира пред нищо, за да пътува по света. Ведрата ѝ усмивка, владеенето на няколко езика и уменията, които притежава ѝ помогнаха да започне работа като стюардеса в Qatar Airways. Днес тя ще ни разкаже какво представлява професия стюардеса и какви са изискванията за тази работа. Нейното име е Светлана Димитрова – стюардеса по съдба, пътешественик по душа и сърце.

Светлана в Дубай
Светлана в Дубай

Contents

Здравей, Светлана. Можеш ли да ни разкажеш накратко нещо за себе си? Откъде си и с какво се занимаваш в момента?

Здравей, Илияне! Благодаря ти за поканата и оказаната чест да бъда твой първи гост. Изключително ми е приятно да споделя с пътешественик и приятел като теб моята история. Накратко за мен – родом съм от Шумен, завърших езикова гимназия с профил немски език в София и след това специалност „Икономика“ в УНСС, но сега работя като стюардеса за Qatar Airways и живея в Катар.

Как се роди идеята да станеш част от една от най-престижните самолетни компании в света и какви са изискванията?

Професия стюардеса: Бали, Индонезия
Професия стюардеса: Бали, Индонезия

Идеята се зароди много спонтанно в компания на приятели по питие. Както знаеш, живях в Испания две години и усилено търсех работа, за да мога да се установя там. Не беше лесно за чужденка, която тъкмо е проговорила испански да се интегрира в един от най-тежките финансови моменти за Испания. Докато търсех работа споделих на приятели желанието си да пътувам и се оказа, че сестрата на един мой познат е кандидатствала за Qatar Airways. Веднага го попитах какви са изискванията за професия стюардеса и той ми каза да бъдеш висока, представителна и да владееш езици, което отговаряше на моя профил. Когато се прибрах у нас потърсих в мрежата повечко информация и се оказа, че след две седмици катарскaтa авиокомпания ще проведе интервю в Барселона и реших да кандидатствам. Разбира се, имаше и други изисквания: добра физическа форма, да се преплува определено разстояние, владеенето на английски е задължително, а също така средно образование и опит в сферата на обслужването.

Професия стюардеса Qatar Airways
Светлана с други стюардеси на Qatar Airways

Разкажи ни, моля те, как се става стюардеса и през какво премина, докато се качиш на първия си полет?

Не мисля, че има точна рецепта, но определено няколко фактора биха помогнали, а именно приятна външност, усмивка и увереност. Обучението за стюардеса беше на английски в Доха, Катар в рамките на два месеца, като покриваше различни компоненти и курсове от първа помощ като изкуствено дишане, как да се постави кислородна маска, случаи на инфаркт, пристъпи на епилепсия и астма, кървене на нос и даже израждане на бебе. Също така минаваме през различни видове аварийни сценарии и видове самолети, оборудване, комуникация с клиенти, гасене на пожари, приводняване, CRM (crew resource management), опасни товари, преговори с терористи в случай на бомба и други. Правят  се всякакви медицински тестове още първите дни и оттам се установява дали имаме заболявания, които биха попречили на работата ни. Също така минаваме консултация при психолог, за да се провери и нашата психо-емоционална устойчивост. Още по време на обучението много колеги отпаднаха.

Професия стюардеса звучи доста вълнуващо.

С наградата за най-добра авиокомпания в света за 2015 г. от SKYTRAX
С наградата за най-добра авиокомпания в света за 2015 г. от SKYTRAX

Да бъдеш стюардеса е не само работа, а начин на живот, който изисква пълна отдаденост. Като всяка една работа, така и тази на професия стюардеса има своите трудни моменти и предизвикателства, но когато имаш ясна цел защо го правиш и видиш крайния резултат, като че ли всичко си струва.

Кажи ни, обаче, какво се крие зад лъскавата униформа и блестящата усмивка?

Зад лъскавата униформа и блестяща усмивка се крие недоспиване, ставане в 3 сутринта или лягане в 11 на обяд. Нощни и дневни смени, полети между 45 минути и 18 часа. Определено не е професия за всеки човек. Трябва наистина да обичаш това, което правиш, иначе не би издържал психически и физически на промените, които са ежедневие. Трябва много дисциплина, организираност, толерантност и разбиране към различни националности и култури, доза търпение и тактичност.

Професия стюардеса: Сеул, Южна Корея
В Южна Корея

Сблъскваш се с всякакъв тип ситуации от груби клиенти до нуждаещи се от първа помощ, инвалиди, майки пътуващи сами с деца и хора със страх от летене и в един момент стюардесата се превръща в детегледачка, медицинска сестра, сервитьорка, готвач, психолог и в същото време се грижи за това да пристигнеш сигурно до определена дестинация. Имаме доста повече отговорности, отколкото изглежда и всичко трябва да изпълняваме с усмивка като част от нашата униформа. Всеки един пътник има своя история и работата ме научи никога да не съдя хората по националност или статус, а да гледам на всички тях по един и същ начин, а именно с разбиране и опит да ги накарам да се почувстват по-комфортно по време на полет, защото голяма част от едно пътешествие е именно самото пътуване, от което ние сме част.

Светлана с колежки от Кения и Кот д'Ивоар
Светлана с колежки от Кения и Кот д’Ивоар във Филипините

Как преминава подготовката ти преди полет и как протича един твой „работен ден“?

Подготовката за всеки полет ми отнема около два часа. За да изглеждам според критериите на авиокомпанията по време на работа се изкисква грим и прическа. Също така преглед на детайли за полета: името на летището, времевата зона, времетраене на полета, позволени и забранени продукти за внос в страната, public announcements, тип самолет. Имаме 8 различни видове самолети и те имат различни специфики. Преди всеки полет имаме оперативка, в която се запознаваме с екипажа и се дискутират различни видове сценарии за евакуация и първа помощ.

Стоунхендж, Великобритания
Стоунхендж, Великобритания

Ние сме над 10 000 стюарди, включващи 151 различни националности. Много рядко летим един и същ екипаж, но е удивително как по време на всеки един полет се създава страхотен екип от непознати и много често даже и страхотни приятели. След задължителната оперативка отиваме към самолета и преглеждаме за всякакви съмнителни предмети, годността и изправността на оборудването. Провежда се още една оперативка с капитана и научаваме дали ще има турболенция, точна продължителност на полета и по кой маршрут ще минем. След това продължаваме с подготовка на пристигането на пътниците и така, докато започнем бординг и излетим. Общо-взето това е всичко за „професия стюардеса“.

Имаш толкова много полети зад гърба си…Коя е най-веселата случка, която си имала на борда?

Май Као, Пукет, Тайланд
Май Као, Пукет, Тайланд

О, да! След ….. броя часове летене и запознаване с хиляди хора на борд е имало доста забавни случки. Една от тях стана много скоро. Пътувахме от Пукет за Доха с продължителност около 6 часа и половина. След като приключихме със сервирането на вечерята, повечето пътници се унесоха и заспаха. Един от пътниците, видимо спящ, говореше нещо на френски език и съответно отидохме да проверим дали има нужда от нещо. Оказа се, че спи и бълнува. Тъй като говореше на доста висок глас и притесняваше други пътници се опитахме да го събудим. Той поглеждаше към нас с отворени очи, млъкваше за секунди и след това обръщаше глава и продължаваше да бълнува. И така в продължение на почти 5 часа този пътник си говореше на френски, а ние така и не успявахме да го събудим напълно и беше хем смешна, хем малко конфузна ситуация.

А коя е най-неприятната? Изпадала ли си някога в опасна ситуация?

Естествено, например един от тях е една от многобройните турболенции, които съм изживявала на борд. Бях още съвсем нова и пътувахме от Пекин към Доха. Полетът беше към 10 часа през зимата. Турболенцията беше толкова силна, че всички подноси с храна изпопадаха от седалките. Повечето пътници имаха пътническа болест и им беше прилошало, гадеше им се и включително на три от моите колежки. Наложи се да работим с по-малко екипаж и да помагаме на пътниците и колеги. Щом оцелях след този полет си казах, че ако това е най-лошото, то вече мина.

Гледка от хотела в Лагос, Нигерия
Гледка от хотела в Лагос, Нигерия

Други доста опасни ситуации са пътуването до Лагос, Нигерия, където престъпността е доста висока и ни е препоръчано да не излизаме от хотела. От самото летище до хотела биваме съпровождани с две полицейски коли. В предишния хотел, в който бяхме, имаше охрана с пушки на всеки етаж. Първото ми отиване до Лагос беше потресващо и то точно по времето на бума на болестта Ебола. Но както се вижда оцелях, даже вече ходих цели три пъти и посетих близкия мол. Мястото определено се усеща като доста несигурно и аз като явен турист съм доста „лесна мишена“. Предизвиквахме интерес у хората в мола, които бяха дружелюбни и даже искаха да се запознаят с нас.

Кой е най-продължителният ти полет и как успяваш да се справяш с часовата разлика?

Хобитън – домът на хобитите в Нова Зеландия
Пред дома на хобитите в Нова Зеландия

Тъкмо пристигнах от него, а именно най-дългият полет в света Окланд, Нова Зеландия – Доха, Катар, който беше 17 часа и 30 минути. Принципно се адаптирам към местното време и никога не следя времето в Доха. Jet lag ме достига предимно в Австралия, поради часовата разлика и обратната посока на летене. Така е и в южното полукълбо на земята, съответно винаги е с противоположен сезон на Доха. Умората неминуемо достига и най-активните хора, а все пак ние работим по време на полета, докато пътниците си почиват. Понякога ми се е случвало да не спя по 30-40 часа от преумора. Опитвам се да си лягам, когато наистина ми се спи и да спя между 5-8 часа. Гледам да се храня здравословно, избягвам кафета и пия доста вода и чай. Винаги се разхождам по няколко часа, плувам или ходя на фитнес. Движението и добрата почивка са изключително важни за добрия тонус!

Летяла ли си някога с някоя известна личност?

Да, с Петър Стоянов и Ники Кънчев. Случвало се е да пътуваме и с боливудски звезди от Индия, които на нас в България не са ни толкова познати, различни спортисти покрай олимпиадата в Бразилия и модели. Мои колеги са пътували с Дейвид и Виктория Бекъм, но уви не бяха на мой полет.

Наскоро взе участие в проекта „Going Places Together” на Qatar Airways. Сега твоята усмивка грее по билбордовете по света, както и на величествения стадион „Ноу Камп“ в Барселона. Разкажи ни как избраха теб и какво е чувството да знаеш, че милиони хора те гледат всеки ден в различни краища на света?

Да, бях избрана да бъда лице на компанията в няколко фотосесии и проекта. Един от тях е билборда на стадиона в Барселона в „Ноу Камп“, където позирам с едни от най-добрите футболисти в света и хората виждат моя образ редом до тях, когато отиват да гледат любимия си отбор. Това е любимият ми футболен клуб, а и Барселона има много сантиментално значение за мен, тъй като там направих своето интервю за Qatar Airways. Един от любимите ми испански градове и така гордостта да съчетая толкова любими неща в едно е невероятно.

Реклама на Qatar Airways в Барселона
Реклама на Qatar Airways в Барселона

В проекта „Going Places Together“ бяха избрани още 20 мои колеги да бъдат снимани в 10 от най-посещаваните туристически дестинации като Ню Йорк, Пекин, Париж, Барселона, Лондон, Сингапур, Банкок, Токио, Кейптаун, като аз и моя колега от Нова Зеландия бяхме избрани за две дестинации – Сингапур и Токио. Снимките протекоха на място с трима английски фотографа и представители от нашия маркетингов отдел.

Професия стюардеса Qatar Airways
Професия стюардеса

И за двата проекта ме избраха като се явих на вътрешен кастинг миналата година. След няколко месеца получих имейл, че съм избрана за проектите и предстои среща с маркетингов отдел, също така grooming check (преглед на външния вид) и пробни снимки с дрехи. Чувството да бъдеш по билбордове на различни кътчета по света, също така на автобусите в Доха в самото летище и пътници и колеги да те разпознават е наистина ласкаещо. Прекрасно е да мога да представям компанията не само по време на работа, а и постоянно на глобално ниво.

Какво ти дава и какво ти взема тази професия?

Светлана във Венеция
Венеция, Италия

Всяка една професия дава и отнема нещо. Въпрос е на приоритети и какво точно за теб е важно в една работа, но бих казала, че като стюардеса имаш възможност да пътуваш до най-разнообразни места в един месец, да опознаваш различни култури, да се запознаваш с най-различни хора и националности, парично възнаграждение, гъвкаво работно време, възможност за кариера, намаление за билети с още 30 авиокомпании. Бих казала, че професия стюардеса е за хора, които са авантюристи, имат нужда от движение и бързо се адаптират към нови среди или така наречените wanderlust, към които се причислявам. Хора, които имат непрестанна нужда от опознаване на нови места.

Професия стюардеса: Сидни, Австралия
В Сидни, Австралия
Професия стюардеса: Уилис Тауър (Сиърс Тауър), Чикаго
Уилис Тауър (Сиърс Тауър), Чикаго

Професията стюардеса отнема доста от личното време, което включва времето споделено със семейството, празници, недоспиване, изложени сме на по-голяма радиация докато летим, което до някаква степен засяга и здравето, за това е изключително важно да сме в добра здравословна форма винаги. 

Пред централата на CNN в Атланта
Пред централата на CNN в Атланта

Какъв съвет би дала на хората, които си мечтаят да имат работа като стюардеса?

Задължително да опитат. Да се наслаждават на работата и възможностите да опознаят света. Да се учат от хората около себе си и да бъдат отворени за промени, защото те ще бъдат много!

Светлана с животни
Светлана с екзотични животни
Paradise Island Water Park in Chengdu
Paradise Island Water Park в Ченгду, Китай

Ако искате да разбере да повече за пътешествията на Светлана Димитрова, то не пропускайте прочетете и втората част от интервюто ми с нея: Интервю със Светлана Димитрова: истории за пътешествия.

Автор

2 Коментара

  1. Много приятно четиво и снимки. Светлана има наистина естествено лъчезарно излъчване и не случайно е толкова успешна. Желая ви още много приключения!

    • Благодаря Ви много Веселина за коментара! Много мило! Пожелавам Ви и на Вас сбъдване на много мечти!

Напиши коментар