Last Updated on 13.12.2020 by Илиян

В следващите редове ще Ви представя една забележителна двойка пътешественици, които обикалят света и споделят своите впечатления в собствен блог. Какво е да си пътешественик и травел блогър ще ни разкажат Бистра и Наце от The Magic of Traveling.

Contents

Здравейте, Бистра и Наце! Представете се с няколко думи. Откъде сте?

Здравей, Илиян! Обичаме за себе си да казваме, че сме граждани на планетата Земя. Родoм Бистра е от София, а Наце от Струмица, Македония.

Бистра и Наце (The Magic of Traveling) на Сейшелите
Бистра и Наце (The Magic of Traveling) на Сейшелите

Как започна приказката за вас? Преди да започнете да пътешествате заедно, правихте ли го поотделно?

Срещнахме се на работа (не е много романтично) и открихме, че много ни харесва да пътешестваме, особено когато го правим заедно. Преди това бяхме пътували, но не много.

Как се роди идеята да направите свой собствен блог и защо точно „Магията на пътуването“/“The Magic of Traveling”?

Първото ни по-екзотично и далечно пътешествие беше до остров Бали и искахме да опишем спомените си от там под формата на блог, за да не ги забравим. Разпращайки го на приятели, които се интересуваха от преживяванията ни, се оказа, че има интерес и в един момент го правехме не само за себе си, но и и за другите. Пътуването е една магия, която омагьосвайки нас, се предава и на околните. А ние искаме да заразяваме колкото се може повече хора с желание за пътешестване и опознаване на света.

The Magic of Traveling на островите Сан Блас
The Magic of Traveling на островите Сан Блас

Последните години забелязваме повишаване на интереса към травел блогърството в България. Какво е да си травел блогър?

Да пътуваш и опознаваш света и хората е едно нещо, но да отделиш време и средства да опишеш преживяванията, така че да предадеш част от усещането на читателите, е съвсем друго, много отговорно занимание. Желанието да представиш едно място както ти си го изживял в даден момент влияе и на самото преживяване, докато си там. Мислиш какво да снимаш, какво да си запишеш, за да не забравиш, какво да опиташ, за да кажеш как е според теб и т.н. По този начин постоянно търсиш баланс между насладата да си някъде и отговорността да имаш достатъчно материали, че да предадеш историята си максимално автентично и по начина, по който искаш.

Интервю с Филип Захариев: едно кулинарно пътешествие по света

Бистра и Наце на Салар де Уюни в Боливия
Бистра и Наце на Салар де Уюни в Боливия

Усещате ли магия, когато пътувате по света и как ви зарежда?

Винаги! Тя ни кара да сме постоянно положително заредени и да търсим хубавото и положителното във всяка една ситуация, място, във всички хора.

До момента сте посетили 69 страни на общо 6 континента. Докъде се простират мечтите на Бистра и Наце?

Човек винаги трябва да мечтае на едро, така се доближаваш до осъществяването на мечтите си. Ние си мечтаем да посетим полюсите на нашата планета и искрено се надяваме да доживеем по-достъпни космически пътешествия.

В Сенегал
В Сенегал

Кои са вашите любими дестинации, които може да посетите отново и отново?

Малко се местата, на които не бихме се върнали, харесва ни навсякъде по различен начин. Практиката показва, че в Испания се връщаме пак и пак, и пак, та може би има нещо скрито там.

The Magic of Traveling по пътя някъде в Португалия
Бистра и Наце по пътя някъде в Португалия

Кой е най-забавният и най-неприятният момент от вашите пътешествия?

Много труден въпрос, винаги ни кара да се замислим. Неприятни са моментите, когато ни се налага да опознаваме здравеопазването по различните страни. Примерно Наце се разболя в Китай и въпреки че посетихме лекар заедно с преводач, прегледът, изследване на кръв и гърлен секрет с резултати, предписване на лекарства и купуване на лекарства ни отнеха не повече от 5 минути. Преводачът от малкото 6-милионно градче ни каза, че съжалява за забавянето, в големите градове ставало по-бързо. Хем неприятна, хем забавна история. Ех, разбира се и на два пъти са ни обирали, но дотук успяваме да се оправим и това да не попречи на цялото пътешествие.

Последното ви голямо пътешествие продължи около 2 месеца в Централна Америка. Кои места посетихте и с какви впечатления останахте?

В Централна Америка си поставихме доста амбициозна цел, 8 страни за 2 месеца без твърди планове – само със самолетен билет и запазени първите няколко нощувки. Посетихме Мексико, Белиз, Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика и Панама. Трудно се обобщава какви са ни впечатленията в 2-3 изречения, но като цяло най-много ни хареса прекрасната природа в района и хората. Нищо че в Гватемала още гледат туристите като машини за пари и това не помага да се чувстваш приветстван, в останалите страни бяхме обградени от усмихнати хора и създадохме много нови приятелства. Сега се стараем да наваксаме и да разкажем повече детайли в блога ни. А за всички луди преживявания ще разкажем в книга, която в момента пишем.

Бистра в Коста Рика
Бистра в Коста Рика
White-headed capuchin
Белораменни капуцини в Коста Рика

Много хора обаче се страхуват да пътуват самички из тези страни. Опасно ли е наистина и какво бихте казали на хората, които биха искали да ги посетят?

В тези страни някога е било опасно. Сега много се работи в посока туристите да се чувстват сигурни и да няма заплахи. Ако се спазват общопознатите препоръки за предпазливост по време на пътешествие, не очаквайте никакви проблеми. Много хора по пътя ни казваха, че сме луди, щом сме намислили да ходим в Ел Салвадор и Хондурас. Оказа се, че никой от тях никога не е стъпвал там, а по-скоро бил чувал от някой друг, който е чул, че там е опасно. Нито един път не сме се чувствали застрашени, а напротив – пак бихме се върнали в тези толкова подценени страни.

The Magic of Traveling in Honduras
Бистра и Наце в Хондурас

Как преодолявате езиковата бариера в страни, в които английският не е широко разпространен?

Говорим и испански, немски и малко руски, но понякога и това не е достатъчно. Примерно в Япония не помага. Но ако си доброжелателен и усмихнат, винаги се намират хора, които да пожертват от времето си и да помогнат на едни двама заблудени туристи. Ръкомахането се говори навсякъде, просто комуникацията тече малко по-бавно. 

Деца в резервата Масай Мара в Кения
Деца в резервата Масай Мара в Кения

Освен страстта да пътувате, обичате и да танцувате. Разкажете ми малко повече.

Обичаме да танцуваме и където и да отидем, се стараем да научим повече за местните танци и дори и да потанцуваме някои от тях. Допълнително разработваме хореографии и ги преподаваме на хора, които искат да направят някое събитие по-специално. Най-много работим с двойки за техния първи сватбен танц. Това ни зарежда с много положителни емоции и продължаваме да го правим с удоволствие, когато сме в България, а понякога и онлайн.

"<yoastmark

В Белиз
В Белиз

Бистра, преди 2 години издаде книга. Ще разкажеш ли малко повече подробности как се реши на тази стъпка?

Докато карахме по новозеландските пътища, следвайки насоки от един местен човек, който срещнахме в едни минерални извори, ни осени идея. Крушката светна – местните много често бяха правили преживяванията ни неестествено добри, автентични и запомнящи се. Реших, че е време да използваме ново средство за разказване на истории – именно книгата. Онлайн хората са затрупани с информация и рядко отделят достатъчно време на нещо. А ние искахме да посветим специално внимание на специални местни хора, които са променили пътешествията ни. Нарекохме книгата „Магията на пътуването: Последвай местните“ (The Magic of Traveling: Follow the Locals). Да издадеш книга се оказа и доста по-предизвикателно и енергоемко от това да поддържаш блог (а и блогът си е сериозно усилие). Но с много желание, любими хора да те подкрепят и усилен труд – няма невъзможни неща.

Great White Pelicans in Senega
Розови пеликани в Сенегал

Какво предстои оттук насетне за вас двамата?

Много се вълнувахме да измислим коя да бъде държава номер 70. След много промени в плановете си, като че ли вече е факт – организирахме си пътуване до Непал. След това мислим да се запътим към Йордания.
Бистра финализира първата чернова на втората книга, та очаквайте новини в нас в „The magic of Traveling“.

The Magic of Traveling Central America

Пожелавам ви да сбъднете всичките си мечти и да посетите всички места, за които мечтаете. За финал какво ще препоръчате на хората, за които все още е трудно да напуснат зоната си на комфорт?

Според нас всеки трябва да е отворен към света и хората. Само така хубавите неща около вас ще се увеличават. Колкото повече опитвате и давате шанс на новите неща като начин на придвижване, настаняване, обиколки, страни, места и т.н. няма и да усетите как сте надхвърлили очакванията и вижданията си от преди време. Това е валидно както за пътешествията, така и за всичко друго в живота. Усмихвайте се, бъдете положителни и се наслаждавайте на света и хората около вас. Ние от „The Magic of Traveling“ ще ви дадем идеи, предизвикателства и съвети как по-лесно да осъществите мечтите си.

*Повече информация за пътешествията на Бистра и Наце може да откриете на техния сайт или в профила им в Инстаграм.

Автор

Напиши коментар