Last Updated on 05.09.2023 by Илиян

С изящните водопади на фона на гъста дъждовна гора, Игуасу е една от най-емблематичните туристически дестинации в Южна Америка. Водопадите се намират на границата между Аржентина и Бразилия и представляват великолепен спектакъл от 275 водопада. Думата „Игуасу“ в буквален превод означава „Голяма вода“ и произлиза от племената тупи или гуарани. Водопадите Игуасу се простират на 2700 метра дължина (800 метра са от бразилската и 1 900 метра от аржентинската страна.) Височината им варира между 60 и 82 метра.

Водопадите Игуасу – Бразилия

След 3 прекарани дни в Рио де Жанейро се отправих с вътрешен полет към градчето Фос до Игуасу. Кацнах рано сутринта, което ми даде възможност да разгледам водопадите и птичият парк Parque das Aves, след което преминах границата и нощувах в Пуерто Игуасу, Аржентина. Ако няма да оставате във Фос до Игуасу е препоръчително да заключите багажа си в металните шкафчета, които се намират точно до централния вход на парка.

Планът предвиждаше по един ден от двете страни, което всъщност се оказа напълно достатъчно. Бразилската страна на водопадите Игуасу отнема между 3-4 часа. Представлява само една дълга разходка покрай реката и ждрелото, където се откриват прекрасни панорамни гледки.

Водопадите Игуасу са част от втория национален бразилски парк Iguaçu National Park, създаден през 1939 година. Паркът защитава богатото биоразнообразие, състоящо се от представителни видове на бразилската фауна и флора. Паркът е добавен като световно природно наследство от ЮНЕСКО през 1986 г.

Игуасу със сигурност е наслада за очите, но и симфония за ушите. Слушането на огромното падащо количество вода е абсолютна нирвана. Вече бях посетил едни от най-красивите водопади в Исландия, но всички те бледнееха пред зрелищните Игуасу. Когато за пръв път застанах пред водопадите в Бразилия се сетих за знаменитата фраза на бившата Първа дама на САЩ Елинор Рузвелт, която при вида на Игуасу възкликнала: „О, бедна ми Ниагара“.

Водопадите Игуасу от бразилска страна
Водопадите Игуасу от бразилска страна
Devil's Throat Boardwalk Iguazu Falls Brazil
Гледка към „Дяволското гърло“

Водопадите Игуасу от бразилска страна Водопадите Игуасу от бразилска страна Водопадите Игуасу от бразилска страна Водопадите Игуасу от бразилска страна Водопадите Игуасу от бразилска страна

Как да стигнем до тях в Бразилия?

Има няколко самолетни компании (LATAM Brasil, Gol Airlines и Avianca Brazil), които оперират по маршрута Рио де Жанейро – Фос до Игуасу. Според предпочитанията може да изберете по-ранен или по-късен час на тръгване.От летището Foz do Iguaçu (IGU) може да се придвижите с автобус (№ 120), който спира близо до националния парк. Билетът се плаща на място в автобуса. Съществуват и организирани турове, но на по-висока цена.

Цени

  • Билет за национален парк Игуасу – R$ 69 (≈ € 16-17)
  • Наемане на метално шкафче – R$ 30(≈ € 7)

Водопадите Игуасу – Аржентина

Водопадите от бразилската страна дават по-живописна перспектива на това природно чудо от далечина, докато от аржентинска страна може да се доближите на близко разстояние и да усетите мощта и силата на Игуасу.

След като влезете в парка първото нещо, което трябва да направите е да вземете карта и да стигнете до централната жп гара (Central Station), за да се качите на влака до най-далечната точка – гара Garganta del Diablo. След кратка разходка по металното мостче се стига до Дяволското гърло.

Пътят към Дяволското гърло
Пътят към Дяволското гърло

Това е най-голямата атракция на водопада Игуасу. Колкото повече се доближавате, толкова по-мощна изглежда водата. Тук силата на водата е грандиозна. Огромно количество вода се изсипва надолу в пропастта Дяволското гърло (Devil’s Throat/Garganta del Diablo). Тази бездна е висока 82 метра, широка е 150 и е дълга 700 метра. Тя е с отличаваща се U-образна форма. Звукът е оглушителен, а гледката невероятна.

Дяволското гърло
Дяволското гърло
Дяволското гърло
Дяволското гърло
Дяволското гърло
Дяволското гърло
Водопадите Игуасу
Водопадите Игуасу
Водопадите Игуасу
Водопадите Игуасу

След Дяволското гърло се върнах до средната гара Cataranas Station, откъдето поех по долната пътека (Lower Circuit). Тя представлява дълга криволичеща пътека през тропическата гора. Долната пътека предлага най-добрите гледки към водопадите от няколко обозначени места и отнема около 2 часа.

Salto Alvar Nuñez
Водопадът Алвар Нуньес

Водопадите Игуасу

Водопадите Игуасу Водопадите Игуасу

Salto Bossetti
Водопадът Босети
Водопадите Игуасу
Водопадите Игуасу

Горната пътека е съвкупност от пътеки, мостчета и наблюдателни платформи по горния хребет на водопада Игуасу. Тя отнема малко повече от един час разходка. Оттук ще имате възможност да погледнете надолу по ръба на водопада.

Водопадите Игуасу Водопадите Игуасу Водопадите Игуасу

На връщане преминах през много красива пътечка, наречена Sendero Verde. Представлява пряк път към изхода за след горната пътека.

Sendero Verde Iguazu
Sendero Verde / Green trail

С отлично конструирани и поддържани метални и дървени пътеки  човек може да се скита с часове из смарагдовата дъждовна гора и да се пита как са успели да построят такава инфраструктура. Забележителното е, че голяма част от пътеките са пригодени за хора с инвалидни колички.

Как да стигна от Пуерто Игуасу до водопадите Игуасу в Аржентина?

От автобусния терминал в Пуерто Игуасу ще видите много компании, които продават билети. Аз използвах услугите на Rio Uruguay. Опитайте се да хванете първите автобуси, които тръгват в 7 ч.

Паркът е огромен и между ходенето по пътеките ще трябва да планирате почивка за обяд. Хубаво е да се запасите с храна предварително, защото цените са доста високи в комплекса, особено ако пътувате бюджетно.

Цени

  • Билет за национален парк Игуасу – AR$ 600 (≈ € 14)
  • Двупосочен билет Пуерто Игуасу – национален парк Игуасу – AR$ 260 (≈ € 6)

Колко време да прекарате на Игуасу?

Два дни са напълно достатъчни. За всеки случай, ако разполагате с повече време може да добавите един допълнителен ден в случай, че времето не е подходящо.

Бразилската страна на водопадите се състои от една пътека, така че половин ден е достатъчен. Може да комбинирате посещение на Игуасу (Бразилия) с птичия парк Parque das Aves. Аржентинската страна се състои от няколко различни пътеки, така че за там ще е необходим един ден.

Къде да нощувате?

Имате опцията да нощувате във Фос ду Игуасу (Бразилия) или в Пуерто Игуасу (Аржентина). Естествено всичко зависи от вашия маршрут и план. Аз препоръчвам нощувките да бъдат в Пуерто Игуасу, защото е значително по-евтино.

Кога да посетим водопадите Игуасу?

Водопадите Игуасу са в зона със субтропичен климат, което води до високи температури през цялата година.
Вероятно най-доброто време за посещение е през пролетта или есента (март-април и август-септември). По това време температурите са много приятни и рискът от дъжд е по-малък.
Пиковият сезон е от декември до февруари. Тогава голяма част от бразилците и аржентинците ползват своите отпуски и пътеките може да се окажат претъпкани. Това време съвпада и с летния дъждовен сезон с високи температури и голям дебит на водата. В зависимост от количеството на валежите може да доведе до затваряне на някои пътеки.
По време на сухия сезон от май до август дъждовете и температурите намаляват, което прави района много по-приятен за разходки.

Посещението на водопадите Игуасу беше незабравимо преживяване. Това е едно от най-красивите природни чудеса, които някога съм виждал. Красота и магията на водопадите ме оставиха напълно безмълвен. Неслучайно Игуасу са в челото на всяка една класация от типа „места, които трябва да посетим преди да умрем“. Абсолютно задължително е да посетите водопадите и от двете страни. Те предлагат невероятни гледни от различни ъгли. Бразилската част е значително по-малка, така че отделете повече внимание на тази от Аржентина. Ако все пак нямате достатъчно време препоръчвам да посетите аржентинската страна.

Автор

Напиши коментар