Last Updated on 29.07.2018 by Илиян

Когато започнахме да правим план за Исландия набързо осъзнахме, че има толкова много места за посещение, които трябва да се видят. Природната красота е в изобилие и може би ще е необходим цял един живот, за да се обиколят и изследват всички малки кътчета на острова. Имахме на разположение само шест дни, а искахме да видим всички водопади, горещи извори, ледници, планини, каньони, плажове, обектите от Златния кръг и т.н. Именно заради това беше изключително трудно да решим какво да видим и какво да пропуснем в рамките на тези шест пълни дни.

Ден 1

Първият ден от нашето пътешествие беше посветен на Златния кръг, който включва редица популярни забележителности. Веднага след като напазарувахме в един от местните супермаркети се отправихме към първата спирка – национален парк Тингветлир.
Национален парк Тингветлир (Thingvellir National Park)

Тук може да се насладите на чудесни пътеки за разходка, езера и водопади. Входът за парка е безплатен, но трябва да заплатите такса престой на паркинга. Името се асоциира и с Алтинг (Althing), националния парламент на Исландия, който е създаден през 930 година. Най-впечатляващото място за мен, обаче, е долината, където се разделят Северноамериканската и Евразийската тектонска плоча.

Thingvellir National Park Thingvellir National Park

Lake Thingvallavatn
Езерото Thingvallavatn
The Drekkingarhylur (Drowning Pool)
The Drekkingarhylur (Drowning Pool)

Водопадът Öxaráfoss беше първият от много следващи, които щяхме да посетим по време на пътуването. Той е само около 20 метра, но е важна част от националния парк и любимо място на местното население. Според легендата водопадът е направен изкуствено, за да се отводнява водата, която е трябвало осигури вода за членовете и посетителите на исландския парламент Алтинг.

Öxaráfoss
Водопадът Öxaráfoss

Thingvellir National Park

Pingvallakirkja Church
Църквата Pingvallakirkja – една от първите в Исландия

Само в този парк имате уникалната възможност да плувате между двете тектонски плочи в пукнатината Силфра (Silfra). Това е единственото място в света, където може да практикувате гмуркане и шнорхелинг директно между двете плочи, които пък се отдалечават около 2 см. годишно. Смята се, че водата в Силфра е най-чистата на света и неслучайно това е едно от топ петте места за гмуркане в целия свят.

Silfra
Силфра
Силфра
Силфра
Геотермална долина Хаукадалур (Haukadalur)

Долината Хаукадалур е известна със своите гейзери. Тук ще забележите ярко оцветената земя и бликащата пара по полето. Долината е дом на двата най-големи гейзери в Исландия – Strokkur и Geysir.

Haukadalur

Haukadalur

Strokkur беше следващата точка от Златния кръг, която посетихме. Това е най-посещаваният активен гейзер в Исландия. Намира се в геотермалната зона Geysir. Той изригва на всеки 6-10 минути, достигайки 30 метра височина и е един от около 1000 активни гейзери по целия свят.

Strokkur Strokkur

Близо до Строккур се намира и спящия Geysir – първият известен гейзер, от който произлиза думата „гейзер“.
Geysir Geysir
Гутлфос (Gullfoss)
На кратко разстояние от гейзерите се намира друга спираща дъха забележителност – водопада Гутлфос. Водопадът е един от най-емблематичните в Исландия и Европа. Името му на местен език означава „Златните водопади“. Водата в река Hvítá се движи от ледника Langjökull и се спуска на два етапа с обща височина 32 метра. Първата каскада е 11 метра, а втората – 21 метра.
Gullfoss Waterfall Gullfoss Waterfall
Кратерът Керид (Kerið)
Вулканичното кратерно езеро Керид се намира в южна Исландия по протежението на Златния кръг. Керид е на повече от 3000 години и заради това склоновете му са в червен цвят, а не както на другите във вулканично черен. Кратерът е приблизително 55 м. дълбок и около 170 м. широк.
Таксата за посещение е 400 ISK, но ние го посетихме след 21.00 ч. и не платихме такса.
Kerið Kerið
Това беше всичко, което успяхме да посетим през първия ден от престоя ни в Исландия. След кратерното езеро се отправихме към водопада Селяландсфос, където останахме да пренощуваме с чудесна гледка към водопада, за който ще ви разкажа в следващата част.
Автор

2 Коментара

    • През първата седмица на месец май, но конкретно този ден беше последния от месец април.

Напиши коментар