Last Updated on 12.09.2023 by Илиян

Йокохама е вторият по големина град в Япония. Голяма част от него е срината със земята през 1923 г. по време на голямото земетресение в Канто. По време на Втората световна война отново е изравнен със земята след бомбардировките, но въпреки това, днес Йокохама е един от най-модерните градове в света. Разположен е на юг от Токио, само на 30 минути с бърз влак от Шибуя, Шинджуку или Шинагава. Освен като важно пристанище е и атракция с много увеселителни паркове.

Инсталацията Moku Moku Waku Waku Yokohama YoYo
Инсталацията Moku Moku Waku Waku Yokohama YoYo

Минато Мирай (Minato Mirai) е сърцето и душата на Йокохама. Представлява морска градска зона и означава „Пристанище на бъдещето“. Силно препоръчителна е една разходка по крайбрежната алея на квартала. Районът е дом на множество зони за пазаруване, както и на многобройни ресторанти, бутици, а дори и увеселителен парк. Има много високи сгради, но доминираща е Ландмарк Тауър (Landmark Tower), която е била най-високата сграда в Япония в периода от 1993 до 2014 г.

Гледка от Йокохама Ландмарк Тауър
Гледка от Йокохама Ландмарк Тауър
Гледка към Йокохама Стейдиъм
Гледка към Йокохама Стейдиъм
Гледка от Ландмарк Тауър
Гледка от Йокохама Ландмарк Тауър
Йокохама - преди и сега
Йокохама – преди и сега

Небостъргачът е втората най-висока сграда и четвъртата по-височина структура в Япония. Вътре е конструиран и един от най-бързите асансьори в света. Всъщност, някога е бил и най-бързият асансьор в света, според книгата с рекордите на Гинес. Той се движи със скорост 750 метра в минута (45 км/ч), а разстоянието до 273-тия метър се стига за малко над 20 секунди. Гледката е повече от внушителна и завладяваща.

Сертификат за най-бърз асансьор от книгата с рекордите на Гинес
Сертификат от книгата с рекордите на Гинес

От другата страна на улицата се вижда увеселителен парк, наречен „Cosmo World“. Атракционният парк е разделен на три зони и за разлика от много други паркове няма вход. Плащаш само за това, което искаш да ползваш.

Cosmo World в Йокохама
Cosmo World в Йокохама
Виенското колело Cosmo Clock 21 в Йокохама
Виенското колело Cosmo Clock 21 в Йокохама

На няколко минути пеша от Минато Мирай се намират Нипон Мару (Nippon Maru). Построен през 1930 година, Нипон Мару e „пенсиониран“ учебен кораб, който е на постоянен пристан в Мирато Мирай и е отворен публично за посетители.

Корабът "Нипон Мару" в Йокохама
Корабът „Нипон Мару“

Йокохама е дом на голям брой интересни места, всяко със своите отличителни характеристики. Например, Минато Митай със своя микс от исторически и съвременни сгради или Чайнатаун със своите оригинални китайски вкусове. Разходете се в Йокохама и се насладете на отлична храна, пазаруване и гледки към морето, дори ако имате само няколко часа на разположение.

Автор

Напиши коментар