Планирате посещение на Варна, но разполагате само с 2 дни? Няма проблеми! В тази статия ще намерите всичката информация, която ви е необходима, за да разгледате основните културно-исторически забележителности във Варна и околността.

Защо трябва да посетим Варна?

Варна е трети по големина град в България и най-голям по българското Черноморие. През лятото Варна е основна туристическа дестинация, заради близките морски курорти – Златни пясъци, Албена, Св. Св. Константин и Елена и др. Със своите плажове, градини, музеи, исторически паметници и кипящ нощен живот, тук никога няма да скучаете и ще намерите всичко необходимо, за да се насладите на прекрасен престой. Варна е домакин и на редица международни културни събития и фестивали, като „Варненско лято“, „Любовта е лудост“ и др. Както вече споменах, Варна е изключително красив град с хилядолетна история. В следващите редове ще прочетете за най-популярните забележителности във Варна, които може да посетите за един уикенд.

Опознайте града с Varna City Card

Varna City Card

Varna City Card е услугата, която ви осигурява безплатен достъп до 14 от най-добрите музеи и галерии в града, както и отстъпки в популярни заведения и атракции. Картата е удобна и лесна за ползване, като ще ви спести закупуването на отделен билет за всяка забележителност. Колкото повече места посетите, толкова повече пари ще спестите. Не забравяйте да организирате добре своя маршрут, за да се възползвате максимално от преимуществата на Varna City Card. Може да използвате и мобилното приложение, където има актуална информация за всички локации.

Картата е достъпна за 24, 48 и 72 часа. Цената за възрастен е 24.00 лв. (за 24 часа), 33.00 лв. (за 48 часа) и 39.00 лв. (за 72 часа).

Повече информация за услугата може да намерите на уебсайта: www.varnacitycard.com

Забележителности във Варна: ден 1

 • Варненски археологически музей

Каничка-ритон от Боровското съкровище
Каничка-ритон от съкровището от Борово

Варненският археологически музей e най-големият в града с впечатляващ поглед към богатата история на хилядолетния град. Музеят се помещава в красива сграда в неоренесансов стил, бивша Девическа гимназия и е една от съществените забележителности във Варна. Той е дом на най-старото злато в света (на повече от 6500 години), открито в археологически разкопки в покрайнините на Варна. Притежава римски, тракийски, древногръцки и други експонати, както и много артефакти от древни гробници, бижута и керамика. Тук ще откриете и най-голямата колекция от православни икони.

През лятото музеят е отворен за посетители всеки ден от  10:00 до 17:00 часа, докато през останалото време от годината е затворен само в понеделник.

Входната такса струва 10 лева, но притежателите на Varna City Card могат да посетят музея безплатно.

 • Военноморски музей

Забележителности във Варна - яхта Кор Кароли
Яхта Кор Кароли

Военноморският музей във Варна е сред 100-те национални туристически обекта на България. Намира се в красива стара сграда и отразява историята на българския военен и търговски флот. Музеят е малък, но с много интересни предмети и експонати. Във вътрешната част на музея има различни стари униформи на моряци и офицери, знамена, торпеда, медали, оръжия и др. От външната страна на сградата ще имате възможност да видите голямо количество военна техника от времето на Студената война, като хеликоптери, лодки, мини, котви, бомбени снаряди и др. Вън е разположена и яхтата „Кор Кароли“, с която е осъществено първото околосветско самотно плаване от български мореплавател за по-малко от 202 дни. Това постижение е включено в Книгата за рекорди на Гинес като най-добър резултат в този клас яхти.
Тук е и корабът-музей „Дръзки“, единственият в света запазен торпедоносец от този клас. За да го посетите има допълнителна такса от 2 лева.

Посещението на музея струва 5 лева, докато притежателите на Varna City Card могат да го посетят безплатно.

 • Римски терми

Забележителности във Варна - Римските термиРимските терми се намират в югоизточната част на града и са архитектурни паметници от античния период в България и една от най-древните забележителности във Варна. Построени са към края на II – началото на III в. сл. Хр., при управлението на император Септимий Север. Те се принадлежали на древния град Одесос и са заемали над 7000 кв. м. площ. В наши дни римските терми са най-големите бани на Балканския полуостров и четвърти по големина в Европа. Това уникално съоръжение е най-голямата антична сграда, открита в България досега. Освен като бани, мястото е функционирало и като такова за срещи и разговори. Изоставени са през 280 година, а след това и частично разрушени.

Римските терми се отворени за посещение целогодишно, като почивни дни са понеделник през лятото и неделя и понеделник през зимата. Обектът е включен към Varna City Card и може да го посетите безплатно.

Забележителности във Варна - Римските терми
Римските терми

Забележителности във Варна - Римските терми

 • Музей „История на Варна“

Този интересен музей обхваща историята и развитието на Варна в годините 1878-1944 година. В него има прекрасна колекция от артефакти и оригинални исторически снимки от различно време. Ще видите възстановки на оригинално изглеждаща стая в Гранд хотел Лондон, както и на едно от първите заведения във Варна – ресторант-бирария Чичо Митю, намиращо се някога на мястото, където сега е разположен хотел Черно море. Препоръчително е да разгледате музея в компанията на уредника, от когото ще научите изключително интересна информация за всеки един експонат.

Възстановка на ресторант-бирария Чичо Митю
Възстановка на ресторант-бирария Чичо Митю
Музей "История на Варна"
Възстановка на оригинално изглеждаща стая в хотел Лондон
Музей "История на Варна"
Булевард Мария Луиза, началото на XX в.

Самата сграда има интересна съдба. Първоначално е построена да служи за консулство на Белгия, впоследствие е превърната в хотел, а по-късно и в затвор. През 1969 г. се използва като музей.

Цената на билета е 4.00 лв., докато притежателите на Varna City Card могат да го посетят безплатно.

 • Разходка с корабче (Pinta Varna)

Разходката с корабче е подходяща както за деца, така и за възрастни. Корабчето предлага различни забавления по време на плаването като пиратски игри, битка с водни оръдия, сценични костюми и т.н. Може да се възползвате от сутрешен, следобеден или вечерен круиз. Повече информация и ценоразпис на услугите може да намерите на уебсайта www.pintavarna.com. За притежателите на Varna City Card отстъпките могат да достигнат до 45%.

Забележителности във Варна: ден 2

 • Аладжа манастир

Аладжа манастир представлява средновековен скален манастир и архитектурен паметник на културата от национално значение. Името „аладжа“ произлиза от турски и означава „пъстър“. Манастирът се намира в красива гориста местност на природен парк „Златни пясъци“ на около 15-16 км. северно от град Варна.

Аладжа манастир

Всъщност тези пещерни помещения са издълбани на две нива във висока почти 40 метра варовикова скала. На първия етаж са разположени църква, монашески килии, крипта и трапезария, докато второто равнище представлява естествена скална ниша.

Аладжа манастир

Ако разполагате с повече време може да посетите катакомбите, които се намират на около 600-700 метра от манастира.

 • Как да стигнем до Аладжа манастир?

Има няколко варианта да отидете до манастир Аладжа – с личен автомобил, такси или с кола под наем. Top Rent A Car предлага автомобили под наем както във Варна, така и в цялата страна. Ако нямате шофьорска книжка или просто не ви се шофира, фирмата може да ви организира трансфер до всяка една точка по ваш избор.

 • Ретро музей

Ретро музеят се намира на първия етаж на търговския център Grand Mall. Той е като същинска капсула на времето на една отминала епоха. В него ще разберете как е изглеждала България по време на социализма. Ретро музеят събира в себе зашеметяваща колекция от знаци, табели, банкноти, цигари, коли, телевизори, фотоапарати и други сувенири от периода между 1944 и 1989 година. Всички автомобили са в блестящо състояние, а разнообразието е удивително.

Ретро музей Варна

Ретро музей Варна

Пишещи машини

 • Катедрала „Св. Успение Богородично“

Една от най-големите забележителности във Варна е храмът „Св. Успение Богородично“. Това е най-голямата православна църква във Варна и втора по големина в България след Храм-паметник „Свети Александър Невски” в София. Разположена е в самия център на Варна и се откроява с великолепна архитектура. Тя е един от символите на града и предпочитано място за срещи на поколения варненци.

Катедрала "Св. Успение Богородично"

 • Морската градина

Морската градина е едно от любимите места на варненци и на гостите на града. Тя е сред символите на Варна. Тук може да намерите тишина и спокойствие в забързания начин на живот в морската столица. Градината е идеално място за разходка, джогинг  или просто да покарате колело. Има обособени зони за деца и спортни дейности. Тук се намират също така зоологическата градина, делфинариума и аквариума.

По протежението на градината има много рибни ресторанти, където може да се насладите на вкусна храна и да усетите прохладния морски бриз.

Морската градина във Варна

Морската градина във Варна

 • Побити камъни

Природният феномен „Побити камъни“ се намира близо до село Слънчево, на около 18 км. от Варна по стария път за София. Местността представлява огромна площ, покрита с причудливи каменни колони с височина до 7 м. и диаметър до 3 метра. В повечето случаи колоните са с конусовидна форма, които отвътре са кухи или пълни с пясък и нямат твърда основа.
За притежателите на Varna City Card входът е безплатен, докато цената за всички останали е 3 лева.

Къде да ядем във Варна?

 • Ресторант Стария Чинар

Без съмнение един от най-добрите ресторанти във Варна с топла и уютна атмосфера. Намира се извън туристическата зона и много е популярен сред местните жители. Планирайте предварителна резервация, особено ако искате да го посетите вечер. Тук може да опитате автентична българска кухня, както и редица вегетариански ястия. Имат английско меню, а цените са доста разумни.

 • Печката – View & Barbecue

Ако търсите приятен ресторант с чудесна гледка към морето, Печката – View & Barbecue е точно за вас. Малко и уютно заведение, разположено на крайбрежната алея,  което набляга на българска кухня. Дребните рибки са пресни от Черно море, хлябът и пърленките са домашно приготвени, рибената чорба е по специална рецепта, а сиренето – от Родопите.

 • RAPPONGI Restaurant Bar & Beach

Това заведение е всичко в едно – бар, ресторант, барбекю, морска храна, коктейли, пясък, море, купон и палми. Комплексът съдържа парти и спортна зона, огромни плажни легла и шатри, няколко различни менюта – барбекю & Тепаняки и богато коктейлно меню.

 • Pizza – Bar La Casa al Mare

В сърцето на Варна, до входа на Морската градина, се намира Pizza – Bar La Casa al Mare. Този непретенциозен ресторант е идеален избор както за бързо хапване на обяд, така и за дълги летни вечери. В менюто освен пица и паста, ще намерите разнообразие от сезонни салати, основни ястия и десерти. С Varna City Card може да се възползвате от различни промоции на напитки при поръчка на основно ястие или пица.

Къде да спим във Варна?

 • Grand Hotel London

Този бутиков 5-звезден хотел се намира в сърцето на Варна. Отличава се с елегантен дизайн в импозантна сграда от началото на 20-ти век. Преобладават елементи от френския барок, интерпретирани чрез направлението Сецесион. В зданието е инсталиран и първият асансьор във Варна, който е бил голяма атракция за местните по онова време.

 • Boutique Splendid Hotel

Този хотел се помещава в реновирана 100-годишна сграда в центъра на Варна, близо до пешеходната търговска улица и катедралата „Успение Богородично“. Стаите са просторни с високи тавани и всички необходими удобства за приятен престой. Цените за двойна стая започват от 113 лв. на вечер.

 • Central Self-Service HOsTEL

Този хостел е с отлично местоположение, много близо до плажа и центъра на Варна. Няма типичната „хостел атмосфера“, но е вариант, ако търсите бюджетно място с отлична локация. Недостатък може да бъде екстремно малките стаи и липсата на прозорци. В хостела няма рецепция и всичко е на самообслужване.

Booking.com

Колко време да прекараме във Варна?

Престоят в града зависи изцяло от вас и плана ви на пътуване. За 2-3 дни ще имате възможност да посетите всички забележителности, а през лятото дори да отидете и на плаж.

Кога да посетим Варна?

Най-хубавото време да посетите Варна е от началото на май до края на юни, както и от началото на септември до средата на октомври.

Най-натовареният сезон е през юли и август, когато голяма част от българите използват своите отпуски.  Това е моментът, в който може да отидете на плаж и да се насладите на слънцето. В  този период температурите могат да бъдат доста високи – средно около 30°C, а цените за нощувки значително по-високи.

Автор

Напиши коментар