Гент е град с богата история, култура и модерен градски облик. Това е едно от най-красивите места, където може да прекарате деня си, разхождайки се по калдъръмените улички в града.

Гент е истинска перла, разположена между традиционно туристическите Брюксел и Брюж. Вече бях посетил тези два града и смятах, че няма какво да ме изненада повече в Белгия. Грешка! Гент тотално преобърна представите ми и без съмнение е един от най-чаровните градове в Европа. Като добре запазен средновековен център, архитектурата на Гент е типично холандска с очарователните канали и калдъръмените улички.

Въпреки изяществото му прекарах само няколко часа там, заради непрестанния дъжд, който се сипеше през целия ден. Благодарение на приятел от Белгия успях да посетя и разгледам основните туристически атракции в града.

Забележителности в Гент

Започнахме нашата разходка от площад Vrijdagmarkt, където се намира величествената статуя на Якоб ван Артевелде с вдигната ръка сочеща към Англия. Ван Артевелде успял да отмени бойкота за внос на английска вълна по време на Стогодишната война между Англия и Франция и по този начин съживил текстилната индустрия в Гент.

Статуя на Якоб ван Артевелде в Гент
Статуята на Якоб ван Артевелде
Площад Vrijdagmarkt в Гент
Площад Vrijdagmarkt

Тъй като дъжда продължаваше да вали решихме да продължим деня по един нестандартен начин – с бира в един от емблематичните белгийски пъбове. Перфектен начин да се насладим на качествена белгийска бира и да се спасим от усилващия се дъжд.

Pub De Dulle Griet

Pub De Dulle Griet се намира в центъра на площад Vrijdagmarkt. Тук може да се потопите в средновековна атмосфера и да опитате над 500 различни вида бира.

Pub De Dulle Griet Pub De Dulle Griet

Pub De Dulle Griet

Ако поръчате местна бира (MAX) ще трябва да оставите едната си обувка като залог, за да я получите. Бирата се сервира в специална стъклена чаша (genuine coach glass) с височина половин метър върху дървена поставка. Количеството и е точно 1.2 литра на цена €10.70. Обувката ще я поставят в специален кош, който е окачен на тавана и след като изпиете бирата и върнете чашата ще получите обратно своята обувка от бармана. 

Pub De Dulle Griet

Изпихме по една голяма бира за обяд и продължихме разходката. Името на пъба идва от древното гигантско оръдие Dulle Griet, което може да видите на няколко минутки от площад Vrijdagmarkt. Това оръдие (bombard) от 15-ти век е използвано в обсадата на Ауденарде (Oudenaarde).

Dulle Griet

Катедралата Свети Баво

Една от най-известните забележителности в този невероятен град е катедралата Свети Баво. Тя е невероятен ансамбъл от удивителен дизайн, изкуство и история, като дори Карл V (Charles V) е кръщаван тук. Великолепните високи тавани, изящни стъклописи, дърворезби, статуи и картини правят това място истински учебник по архитектура и декорация. Хората идват от цял ​​свят, за да видят впечатляващата колекция от експонати, в това число и шедьовъра на фламандското изкуство -„Поклонението пред Мистичния агнец“ („Adoration of the Mystic Lamb“). За да го видите ще трябва да заплатите € 4, като в цената е включено аудио ръководство. За съжаление снимането не е разрешено.

Катедралата Свети Баво в Гент

Камбанарията

Съвсем близо до катедрала се намира Камбанарията. От нея може да се насладите на спираща дъха панорамна гледка от върха, но разбира се при хубаво време.

Камбанарията в Гент

Гравенщайн

Едно от местата, които не бива да пропускате в Гент е замъкът Гравенщайн. Той се намира точно в центъра на старата част, така че няма как да го пропуснете. Гравенщайн е средновековен замък, построен през 1180 г. от граф Филип Елзас (Philip of Alsace). Замъкът разполага с множество стаи, зали, тъмници и дворове, но много от тях са празни. Ще имате възможност да се насладите на прекрасна гледна към Гент от върха на замъка. Може да го разгледате отвън безплатно или да се разходите вътре срещу 10 евро.

Гравенщайн в Гент, Белгия

Мостът St Michaels

Мостът St Michael’s Bridge свързва двете части на Гент. Това е единственото място в града, където може да видите от едно място катедралата Свети Баво, църквата Свети Николас и Камбарията.

Мостът St Michael’s в Гент, Белгия

Дъждът намаля и след кратка почивка продължихме разходката си покрай реката.

The Leie in Ghent
Река Лейе
St Michael’s Bridge
Мостът St Michael’s

Улиците Graslei и Korenlei разположени от двете страни на канала. Според местните това място е най-красивата част в града. Тук е пълно с кафенета и ресторанти, където може да опитате характерните за Белгия Waffles.

Graslei and Korenlei in Ghent

Ghent

Houses in Ghent

Waffle
Waffle

Как да стигнем до Гент

  • влак – главната гара на Гент е Gent-Sint-Pieters. Качете се на трамвай № 1 в посока центъра и слезте на спирка „Korenmarkt“.
  • Шатъл бус от летище Шарлероа
  • кола – централната зона на Гент е пешеходна. Може да паркирате колата си в паркинги

Прочетете още: Льовен – бижуто на Фландрия

Автор

Напиши коментар