Last Updated on 15.08.2023 by Илиян

Предстои ви пътуване до Гент за един ден? Чудесен избор! Това е един от най-красивите градове в Белгия с богата история, култура и модерен градски облик.

Гент е истинска перла, разположена между традиционно туристическите Брюксел и Брюж. Вече бях посетил тези два града и смятах, че няма какво да ме изненада повече в Белгия. Грешка! Гент тотално преобърна представите ми и без съмнение е един от най-чаровните градове в Европа. Като добре запазен средновековен център, архитектурата на Гент е типично нидерландска с очарователните канали и калдъръмените улички.

Сега нека да започнем с обиколката на всички популярни забележителности, които успях да посетя за един ден в Гент, Белгия.

Забележителности в Гент

Площад Врейдахмаркт (Vrijdagmarkt)

Започнете разглеждането на забележителности в Гент с площад Врейдахмаркт. Той се намира в историческия център и е най-големият площад в Гент. Заобиколен е от всички страни с магазини, кафенета, пъбове и ресторанти, повечето от които са разположени в красиви исторически сгради. При хубаво време може да прекарате часове на площада в разходка или с чаша бира в някое от многобройните заведения.

Площад Врейдахмаркт
Площад Врейдахмаркт

В центъра на площад Врейдахмаркт е разположена величествената статуя на Якоб ван Артевелде с вдигната ръка сочеща към Англия. Ван Артевелде успял да отмени бойкота за внос на английска вълна по време на Стогодишната война между Англия и Франция и по този начин съживил текстилната индустрия в Гент.

Статуя на Якоб ван Артевелде в Гент
Статуята на Якоб ван Артевелде

Пъб Де Дуле Хрийт (Pub De Dulle Griet)

Пъб Де Дуле Хрийт се намира в центъра на площад Врейдахмаркт. Тук може да се потопите в средновековна атмосфера и да опитате над 500 различни вида бира.

Забележителности в Гент
Пъб Де Дуле Хрийт
Пъб Де Дуле Хрийт

Ако поръчате местна бира (MAX) ще трябва да оставите едната си обувка като залог, за да я получите. Бирата се сервира в специална стъклена чаша (genuine coach glass) с височина половин метър върху дървена поставка. Количеството и е точно 1.2 литра на цена €10.70. Обувката ще я поставят в специален кош, който е окачен на тавана и след като изпиете бирата и върнете чашата ще получите обратно своята обувка от бармана. 

Pub De Dulle Griet

Изпихме по една голяма бира за обяд и продължихме разходката. Името на пъба идва от древното гигантско оръдие Дуле Хрийт (Dulle Griet), което може да видите на няколко минутки от площад Врейдахмаркт. Това оръдие (bombard) от 15-ти век е използвано в обсадата на Ауденарде (Oudenaarde).

Забележителности в Гент
Оръдието Дуле Хрийт

Катедралата Свети Баво (St Bavo’s Cathedral)

Една от най-известните забележителности в Гент е катедралата Свети Баво. Тя е невероятен ансамбъл от удивителен дизайн, изкуство и история, като дори Карл V е кръщаван тук. Великолепните високи тавани, изящни стъклописи, дърворезби, статуи и картини правят това място истински учебник по архитектура и декорация. Хората идват от цял ​​свят, за да видят впечатляващата колекция от експонати, в това число и шедьовъра на фламандското изкуство – „Поклонението пред Мистичния агнец“ (Adoration of the Mystic Lamb). За да го видите ще трябва да заплатите 12.5 €. Катедралата Свети Баво е затворена за посещение само на 1 януари. Препоръчвам да резервирате билет онлайн тук.

Катедралата Свети Баво
Катедралата Свети Баво

Камбанарията (Belfry of Ghent)

Камбанарията на Гент е най-високата камбанария в Белгия със своите 91 метра височина, доминирайки в централната част на града. Кулата е една от най-популярните забележителности в Гент, като заедно с прилежащите към нея сгради е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.
Не пропускайте да я посетите, ако искате да се насладите на спираща дъха панорамна гледка от върха, но разбира се при хубаво време. Входната такса е 11 €, но има асансьор, така че няма да се наложи да изкачвате стълбите до горе.

Забележителности в Гент
Камбанарията на Гент

Замъкът Гравенщайн

Едно от местата, които не бива да пропускате в Гент е замъкът Гравенщайн. Той се намира точно в центъра на старата част, така че няма как да не го забележите. Гравенщайн е средновековен замък, построен през 1180 г. от граф Филип Елзас. Той разполага с множество стаи, зали, тъмници и дворове, но много от тях са празни. Може да го разгледате отвън безплатно или да се разходите вътре срещу 12 €, както и да се качите на върха му.

Забележителности в Гент, Белгия
Замъкът Гравенщайн

Мостът Сан Мишел (St Michael’s Bridge)

Мостът Сан Мишел свързва двете части на Гент. Това е единственото място в града, където може да видите от едно място катедралата Свети Баво, църквата Свети Николас и Камбарията.

Забележителности в Гент, Белгия
Изглед от моста Сан Мишел
Мостът Сан Мишел в Гент
Мостът Сан Мишел

Мостът Сан Мишел свързва две крайбрежни улици Храслей (Graslei) и Коренлей (Korenlei), които са разположени от двете страни на канала. Според мнозина това място е най-красивата част в града с десетки старинни сгради във фламандски стил, които приютяват множество кафенета и ресторанти. Там е мястото, където може да опитате от традиционните белгийски вафли.

Забележителности в Гент, Белгия
Белгийска вафла

Въпреки изяществото му прекарах само един ден в Гент, заради непрестанния дъжд, който се сипеше през целия ден, a и защото вече бях планувал да посетя на следващия ден университетското бижу на Фландрия Льовен.

Автор

Напиши коментар